Drăghici s-a întâlnit, la Timişoara, cu prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu. În programul său se regăsesc întâlniri cu primarul Nicolae Robu şi vizite în comunităţile de romi, pentru identificarea problemelor acestei comunităţi.
„Sunt la început de mandat, am fost numit acum trei săptămâni de premier consilier de stat pe problemele romilor. Din monitorizarea pe care o facem, am identificat cateva cazuri care au ridicat puţin sprânceana şi am venit aici să vedem ce se întâmplă. Unul dintre cazuri e că a existat o repatriere voluntară a cetţenilor de etnie romă din Franţa în România. Mandatul meu este să mă ocup de problemele romilor,vreau să găsim o soluție europeană pe termen mediu si lung, să nu mai pasăm problema între România, Franța și Italia. Pentru că aşa nu vom rezolva problema, ci vom crea un cerc vicios. Una din problemele de bază e că romii nu au acte de identitate”, a spus Drăghici.
El a precizat că una dintre soluţiile identificate până acum pentru integrarea romilor în societate este programul prin care familiile de romi care se întorc voluntar în ţară primesc animale.
„Acolo unde sunt probleme vom încerca să le rezolvăm, iar acolo unde identificăm cazuri de bună practică vom încerca să le extindem”, a mai spus consilierul de stat pentru problemele romilor.
În ceea ce priveşte „repatrierea voluntară” a romilor din Franţa, care primesc câte 300 de euro pentru a se întoarce de bună voie în România, Drăghici a afirmat că el nu este nici măcar adeptul asistenţei sociale a acestei comunităţi şi că va încerca să discute această problemă cu francezii pentru a identifica o soluţie mai bună.
„Repatrierea voluntară – există o înțelegere între ei şi statul francez, prin care primesc o anumită sumă. Încercăm în strategia pentru romi să avem programe integrate. Vom avea acte, educaţie locuri de muncă acces la sănătate. Trebuie lucrat în comunități pentru că acolo e problema reală. (…) Urmează de săptămâna viitoare să avem întâlniri cu autoritățile franceze. Voi face și o vizită în Franța. Eu nu sunt adeptul nici asistenței sociale. E un cerc vicios, îi dai omului bani, devine dependent. Eu aș preferă să îi creeze un loc de muncă, unde să devină un cetățean activ, contribuabil. Asta îi va crește încrederea în sine și majoritarii îl vor respecta. Asta voi încerca să discut și cu francezii. (…) Nu sunt adeptul asistenței sociale, prefer să găsească loc de muncă, să devină un cetățean activ, contribuabil. Astfel își câștigă încrederea în sine”, a mai spus Damian Drăghici.
El a datca exemplu un program iniţiat de guvernul olandez în 1992, prin care într-o localitate din zona Sibiului au fost aduse capre, care au fost dăruite mai multor familii de romi, iar acei romi sunt acum „printre cei mai bogaţi din România.
„În 1992, o asociaţie olandeză a adus capre într-o localitate din apropierea Sibiului şi acum acei romi sunt unii dintre cei mai bogaţi din România. Dacă am putea prelua acest model și extinde în toată țara, ar fi minunat”; a declarat Drăghici.
Un alt proiect pilot pe care consilierul îl elaborează în acest moment este legat de creerea unui parc industrial într-o localitate în care comunitatea romă este puternic reprezentată.
„Am un proiect pilot prin care aş vrea să identificăm o comunitate compactă, unde să existe o localitate unde romii au acces la acte de identitate, locuri de munca, educatie şi un mic parc industrial, unde să îşi poată desfăşura activitate. Nu un oraş al loc pentru ca asta ar însemna segregare, mă refer la un loc al loc unde să se integreze”, a concluzionat Drăghici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!