Consiliul Județean Timiș a prezentat propunerea de buget pentru 2022. În perioada următoare sunt așteptate sugestii din partea oamenilor și partidelor. Instituția ar vrea să aloce sume mai mari pentru drumuri, sănătate, cultură și pentru bugetul participativ, care se dublează.
Dezvoltarea drumurilor
Președintele CJ Timiș Alin Nica spune că bugetul pe 2022, mai mare decât cel de anul trecut, care a fost de 655 de milioane de lei, este „echilibrat și construit responsabil, cu accent pe infrastructura județeană și dezvoltare”. Nica a făcut referire la centura de drumuri județene din jurul Timișoarei, dar și la o centură a Lugojului, prin partea de vest a municipiului.
„Plecăm cu ideea de a continua lucrările la pseudo-centura Timișoarei și de a începe lucrările la o pseudo-centură a Lugojului. Lugojul are centura realizată în partea de est, dar în partea de vest nu găsim o posibilitate eficientă de ocolire a municipiului, și în acest sens avem câteva idei de a construi această centură, folosind drumurile comunale existente între localitățile periurbane din jurul Lugojului. (…) Legat de Timișoara, anul acesta ne dorim să dăm spre folosință porțiunea dintre DN6 și Săcălaz, mai avem prevăzut realizarea unui pod peste Bega Veche, iar apoi întreaga lucrare poate fi deschisă. Vom începe lucrările de execuție pe porțiunea Șag-Sânmihaiu Român și Moșnița Veche – Urseni – Giroc. Vom lucra și la preluarea altor drumuri din nordul Timișoarei ca să fie închisă pseudo-centura Timișoarei”, a explicat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Pentru infrastructura rutieră se vor aloca 131 de milioane de lei, iar în total pe mobilitate vor fi 137,5 milioane de lei, unde sunt cuprinși bani și pentru Aerodromul Cioca, proiectul tram-train și navigabilitatea pe Bega până la sârbi.
Tot aici a fost cuprinsă și lărgirea la patru benzi a DN69 – Sânandrei, dar și construirea pistelor de biciclete la nivel județean. 2,6 milioane de lei au fost pregătiți pentru documentația drumului ce va lega Aeroportul Internațional Timișoara de A1.
Calitatea vieții
La acest capitol, conducerea județeană a inclus alocările pentru sănătate, învățământul special, protecție socială sau protecția mediului.
De remarcat este un sistem de alertă valabil pe perioada ambroziei, pentru ca cetățenii să fie informați de valorile concentrației de polen. Pentru sănătate, bugetul propus este de 64 de milioane de lei, iar principalele investiții sunt la maternitatea Spitalului Județean și modernizarea secției Unități Primiri Urgențe.
Tot aici, aleșii locali vor să acorde bani pentru modernizarea fațadei și sistemului electric aparținând celui mai mare spital din vestul țării, Spitalul Județean Timișoara. 2 milioane de lei merg și pentru reamenajarea Clinicii de Urologie și ATI Transplant Renal. Bani vor merge și către Centrul de recuperare „Speranța” și Liceul Teoretic special „Iris”, unde se desfășoară lucrări.
Cultura
CJ Timiș alocă 40 de milioane de lei în 2022 la cultură. Bugetul participativ, unde cetățenii din județ pot veni cu idei de proiecte, va fi de 2 milioane de lei, dublu față de anul trecut. La Tim Cultura, programul CJ pentru finanțarea proiectelor culturale, instituția oferă în acest an 5 milioane de lei.
CJ Timiș se va ocupa și de instituțiile culturale din oraș. Pentru Bastionul Theresia va aloca 3 milioane de lei și la Muzeul de Artă și Muzeul Satului câte 700.000 de lei pentru amenajarea spațiilor. La Conacul Mocioni, obiectiv turistic al județului, vor merge 5 milioane de lei pentru realizarea documentației necesară refuncționalizării. Castelul Huniade are alocat 1 milion de lei pentru proiectul tehnic de restaurare. 2,9 milioane de lei merg pentru modernizarea sediului central al Bibliotecii Județene. Instituția vrea să restaureze biserica din Topla și alocă 250.000 de lei pentru proiectul tehnic. Alte 785.000 de lei alocă CJ Timiș pentru bursele elevilor din învățământul special.
În bugetul pe anul acesta, la fel ca anul trecut, rămân cuprinse centrul de legume-fructe de la Tomnatic și bazinul de înot de la Jimbolia. În discuții este adus și stadionul care urmează să se construiască în locul lui „Dan Păltinișanu”, unde instituția oferă în acest an 100.000 de lei pentru documentația de dezafectare.
Cele șase direcții principale în care Consiliul Județean Timiș vrea să investească bani în 2022:
- Mobilitate: cu 131 milioane de lei la rutier, 2,8 milioane de lei pentru feroviar, 1 milion de lei naval și 2 milioane de lei în domeniul aerian
- Calitatea vieții: 64 milioane de lei pentru sănătate, învățământ special – 23 mil. lei, protecție socială – 195,4 mil.lei, protecția mediului – 3,1 mil.lei, ISU – 4,3 mil.lei
- Proiecte: proiecte UE – 167,7 mil.lei, proiecte PNDL – 15,9 mil.lei, rambursări – 22,8 mil.lei
- Patrimoniu: construcții noi – 96,5 mil.lei, reabilitări – 16,9 mil.lei, achiziții clădiri – 5 mil.lei, dotări – 6,3 mil.lei
- Cultură: Tim Cultura – 5,5 mil.lei, acțiuni prioritare – 400.000 lei, programe minimale – 12,5 mil.lei, cotizație TM2023 – 750.000 lei
- Eficientizare: digitalizare – 3,9 mil.lei, eficientizare energetică – 9 mil.lei, reorganizare DGSAPC – 3,8 mil.lei
La Venituri, CJT a prevăzut suma de 584,6 milioane de lei, la care se adaugă excedentul în valoare de 152,4 milioane de lei. Principalele surse de venit, conform CJT, provin din cote și sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA, fonduri UE și subvenții de la bugetul de stat, finanțare prin PNDL și venituri proprii.
Bugetul CJ Timiș pe 2021 s-a ridicat la 655 de milioane de lei, însă nu a fost prezentat un raport al execuției până acum. Multe proiecte de anul trecut vor continua în 2022.
Pe aceeași temă:
Bugetul județului Timiș pe anul 2021 a fost aprobat. Consilierii PSD nu au votat
CJ Timiș a împărțit 32 de milioane de lei pentru primăriile din județ. Niciun leu pentru Timișoara
Consiliul Județean Timiș a împărțit banii pentru drumurile comunale și județene
Trimite articolul
XPuțin alocat pentru transportul feroviar.
Pe aceiasi tema cred ca ar trebui neaparat prevazuti si ceva bani pentru repararea podului de peste atimis de la CEBZA care face legatura de centura in ultimul timp pentru masinile grele (balast) intre nord Timisoarei Sacalaz-Buzias au aparut fisuri serioase atat la rampele de urcare cat si la linile de legatura ale grinzilor PODULUI podul nu este un drum oarecare sant unice in felul lor si trebuie avut parte de intretinere permanenta facand astfel economi ulterioare la reparatii foarte costisitoare…..