Ordonanța de Urgență nr. 90 a fost votată de Guvernul României în 27 octombrie 2023. Numită și Ordonanța Austerității, aceasta a vizat aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
O aberație prevăzută de această ordonanță a ieșit la iveală marți, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Timiș, ce a avut loc în format online, când a fost supus la vot Proiectul de hotărâre privind utilizarea parțială a excedentului bugetului județului Timiș în anul 2024.
Astfel, Marcel Marcu, directorul Direcției de Buget-Finanțe din cadrul CJT, le-a explicat aleșilor de ce trebuie să voteze folosirea parțială a excedentului bugetar. S-a ajuns la situația bizară ca Ordonanța 90 să împiedice instituția să-și achite facturile la utilități. Consiliul Județean Timiș, cu toate că și-ar fi putut plăti curentul electric și gazul metan, s-a trezit cu somații din partea furnizorilor.
„La sfârșitul anului trecut, datorită restricțiilor impuse de Ordonanța de Urgență 90, nu am putut face unele plăți datorită ordonanței amintite. Având în vedere că în acest an vom aproba bugetul până în data de 12 februarie pentru că bugetul de stat a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial în 29 decembrie 2023 și avem termen, pe lege, 45 de zile să aprobăm bugetele locale, este necesară aprobarea utilizării parțiale din excedentul anului trecut a unei sume. Astfel încât, mai ales pe partea de dezvoltare, la secțiunea de investiții, să putem face unele plăți care nu au putut fi făcute în luna decembrie (n.r. – 2023) și să nu le amânăm până la jumătatea lunii februarie în condițiile în care prestatorii, furnizorii, și-au îndeplinit obligațiile contractuale, au fost recepționate, toate documentele au fost făcute până la plată, dar nu am putut plăti datorită acestei ordonanțe. De asemenea, pe partea de funcționare, am avut tot condiționat de această ordonanță imposibilitatea de a plăti o mare parte din utilități. Am fost notificați atât pentru furnizarea de energie electrică cât și furnizarea gazului pentru încălzire de furnizori și, să nu riscăm să fim debranșați, este necesar să aprobăm această utilizare a excedentului atât pe secțiunea de dezvoltare cât și pe secțiunea de funcționare”, le-a spus consilierilor județeni Marcel Marcu, directorul Direcției de Buget-Finanțe din cadrul CJT.
Potrivit acestuia, excedentul anului trecut se ridică la suma de 52,1 milioane lei.
„Din acest excedent propunem să putem utiliza parțial suma de 20 de milioane pentru secțiunea de dezvoltare și 8,2 milioane pentru secțiunea de funcționare urmând ca la aprobarea bugetului să fie cuprinse aceste sume în utilizarea finală a excedentului. Mare parte din excedent este aferentă Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană pe acele acțiuni culturale pentru că Centrul de Cultură și Artă nu a putut plăti la finalul anului o mare parte din aceste finanțări și va fi nevoit să le facă în cursul lunii ianuarie”, a mai spus Marcu în ședința de marți a Consiliului Județean Timiș.
Pe aceeași temă:
Veniturile angajaților de la STPT, afectate de noua lege. Lațcău: „E o măsură abuzivă și stupidă”
Trimite articolul
XCare este situația hilară? Este tristă! Nu am auzit ca alte instituții să nu plătească facturile și nu am auzit sa scrie in ordonanța să nu plătească facturile la utilități. Am auzit că prevedea o reducere a sumelor cheltuite ordonanța. Probabil cjt a cheltuit banii aiurea și din nesimțire, incompetenta și poate șpagă au dat banii pe chestii pe care nu trebuiau să ii dea și nu și-au achitat facturile!
Au cele mai mari salarii din instituțiile statului, din câte am auzit eu. Îmi spunea un angajat de la Consiliul județean Arad că salariile lor sunt undeva la 60% din cele ale Cj Timiș.