Autoritățile județene vor să reformeze Consiliul Județean Timiș inclusiv la nivelul instituțiilor culturale din subordine. Ținta este să fie reduse cheltuielile de personal, dar să existe și oameni competenți. Astfel că se apelează la servicii externe, după ce la concursurile organizate nu au participat oameni calificați. S-a întâmplat la Biblioteca Județeană Timiș, unde la concursul pentru postul de consultant juridic nu a fost selectat niciun candidat.
„Necesitatea acestei soluții (achiziționarea de servicii externe -n.r.) a rezultat în urma faptului că, pe termen scurt, aparatul de specialitate al CJ a suplinit lipsa de competență juridică de la subordonata noastră, însă în urma concursului nu a fost selectat niciun candidat pentru aceasta poziție, iar în urma discuțiilor avute, mai ales că la Biblioteca Județeană urmează o investiție majoră care are nevoie de specialitate juridică, aparatul nostru nu poate oferi consultanță pe termen lung și pe subiecte importante”, a explicat președintele CJ Timiș, Alin Nica.
S-au folosit juriștii Consiliului Județean Timiș, dar aceasta este o soluție de avarie, mai explică Nica.
„Ca reacție rapidă, am folosit competența noastră, dar iată că situația se prelungește, iar un concurs durează 2-3 luni. De câteva luni bune facem această soluție de avarie, așa că a venit propunerea ca această chestiune să înceteze prin achiziționarea serviciilor de asistență juridică care sunt la îndemână”, mai spus liderul CJ Timiș.
Potrivit reprezentanților instituției, salariile nu sunt deloc atractive pentru viitorii angajați ai instituțiilor din subordinea CJ Timiș în acest domeniu. Varianta de achiziționare de servicii externe ar însemna schimbarea organigramelor prin desființarea unor posturi. Sunt discuții și pe partea de IT.
„Mica reformă”
„Primele organigrame care le vom supune la vot vor fi chiar în plenul lunii iunie, câteva în iulie și ultimele în august. Prin acestea vrem să facem o mică reformă în cadrul instituției ca să eficientizăm costurile. Dacă un IT-ist vine pe 3500 lei net, nu este de cea mai mare eficiență și de cele mai multe ori aceste subordonate pot să externalizeze acest serviciu, pentru că nu au nevoie zilnic de un IT-ist în cadrul structurilor. La fel și pe partea juridică. Suntem în proces de eficientizare al organigramelor și susținem soluția externalizării serviciului. În noua organigramă e posibil să dispară postul de jurist”, a explicat și Alexandru Proteasa, vicepreședinte CJ Timiș.
Mai mult, el spune că instituția ar face economie dacă ar achiziționa servicii externe.
„Un consilier juridic are undeva la 7.000 de lei salariul (în privat – n.r.), iar la contractarea de servicii este undeva la 2-3.000 de lei. Mai sunt și cazuri în care nu se justifică IT-ul, de asemenea salariul este 3.500 lei net, iar salariul în privat este mult mai mult. Drept urmare, acest post se ocupă greu sau de un personal destul de bun”, a mai spus Proteasa.
La finalul lunii martie era anunțată și noua organigramă a Consiliului Județean Timiș, care a intrat în vigoare de la 1 iunie. Numărul de posturi a fost redus de la 267 la 247. Au fost anunțate și concedieri, dar și angajări, pentru „a asigura schimbul de generații în CJT”.
edtor Dan Oancia
Trimite articolul
XMai sa fie! si povestea cu “bugetarii castiga mai mult decat privatii” ce era, o poveste de prostit prosti? se pare ca da, pe principiul ca exista minciuni, minciuni sfruntate, si statistica. Ce fain ii sa te raportezi statistic… uite asa se ajunge sa se compare salarii de medici, profesori, economisti, juristi, judecatori la stat, cu salarii de necalificat la privat, dar la fraieresteni nu le spunem asa. Las ca le spunem va patronul nu le mateste salariul ca nu lucra fraierestenii, n au “productivitate”. Cum sa le spunem ca patronii is fie incompetenti(care e productivitatea patronilor ifata de aia din Germania) fie prea lacomi? Mai bine dam vina pe bugetari si pe stat. Sau pe adversarii politici. Pai mai genialilor, ia mariti voi salariile pana la nivelul platit pentru externalizarea serviciilor, sa vedem, nici atunci nu vine nimeni la concurs? sau voi tineti salariile la un nivel jos astfel incat “prietenii” sa mulga contracte de la stat? asta e “dreapta”in Romania? afaceri numai cu statul si apoi ne plangem ca statul nu e eficient? Pai normal ca nu e eficient, ca faceti voi tot posibilul, capusandu-l prin diverse “externalizari”, care ce sa vezi, cuorind si salariul aluia de lucra, si profitul firmei. Deci e loc de salarii ca sa ti vina oameni competenti, dar nu se vrea, ca dispare profitul capusei. din care profit, oare unde se duce o parte, la cine imparte? gunoaie!
-
Povestea cu bugetarii care castiga mai mult ca privatii are foarte multe ramuri.
Prima data ca daca faci statistica pe salariu mediu compari mere cu pere. La privat in statistica intra si muncitorii care au salarii mai mici si trag media in jos, pe cand la stat sunt angajati doar cu studii superioare. Sunt si cazuri rare gen soferi, portari, femeie de serviciu care sunt fara studii si la stat. Dar nu poti sa compari pe medie.
Apoi mai conteaza si meseria. In IT, inginerie, juridic salariile sunt mult mai mari la privat, chiar duble. In schimb de exemplu in contabilitate se castiga mai bine la stat. Pentru ca la stat salariile sunt unitare indiferent de ce studii superioare ai, adica un economist, un jurist si un itist au acelasi salariu.
Apoi mai conteaza si de zona. De exemplu in timisoara, cluj, bucuresti etc poti castiga mai bine in privat ca e cautare de oameni, dar daca esti itist, inginer la resita, vaslui etc la stat castigi mai bine ca in privat nu ai dezvoltare si poate nici nu ai unde sa te angajezi!
Deci daca statul vrea angajati competenti salariul trebuie defalcat pe meserii si pe zone de tara, exact ca la privat!
Oricum externalizarea serviciilor este o prostie si costa mai mult decat sa ai angajatul tau, dar trebuie date si contracte cu dedicatie la firmele pnliste ca doar de aia au votat pnl, nu??-
Defalcarea pe zone trebuie facuta cu grija, ca altfel migreaza toti spre zonele bine platite. Dar nu trebuie sa inventam noi apa calda, putem vedea salariile pe zone in Germania. Sunt diferente, dar nivelul de trai e cam acelasi intr-o meserie, la urma urmei cam asta il intereseaza pe individ. Iar daca vrei sa dezvolti o zona, poate ca un salariu un pic mai mare decat ar reiesi pentru zona, care sa compenseze lipsa unor facilitati gen spitale universitare, teatre, concerte etc ar ajuta. Un itist sau contabil care vrea sa mearga intr-un concediu in grecia, plateste tot atat, indiferent de zona unde locuieste. Doara nu vrem sa mutam toti absolventii in 4 orase. Oricum, multumesc pentru rafinarea adusa comentariului meu.
Cat despre vot, e intr o imensa masura emotional, votantul roman nu prea isi intelege responsabilitatea lui in democratie. El “tine” cu unii sau cu altii asa cum “tine” cu o echipa de fotbal, si voteaza sloganuri si lozinci.
-
Eficientizarea prin “externalizare” este metoda sigura si legala de capusat pusculita statului!
Traiasca si infloreasca hotia din romanika!
-
Ma Cet.. Toate primariile si institutile guvernulului din alte tari externalizeaza servicii, multe si in RO (IT de exemplu). De ce nu e ok ca noi sa externalizam?
-
Deoarece structura “pietei” e foarte diferita, pe langa faptul ca structurile de control si justitia sunt la un cu totul alt nivel.
-
-
Liliputanul de Moș avea acum câteva luni un laptop de toată jena, acum defilează cu MacBook Pro de 16 Inch, computer de 20.000 de lei, că nu putea să-și cumpere un laptop de lucru decent la 2.500-3.000 de lei. De parcă ar lucra pe grafică computerizată nu cu niște fișe de lucru. Te pomeni că o fi și varianta cu 2T memorie.
Daca la primarie nu mai e loc, macar la Consiliu Judetean sa ne scoate parleala, altfel pentru ce ne-am muncit in alegeri.
Ba baieti! Aveti cel putin 11 juristi la CJT care taie frunze la caini. Sa se ocupe ei si de Biblioteca.
Pasul 1: externalizare servicii, ok…
Pasul 2: vreau sa vad si ceva sange de bugetar, cati dau afara?
Externalizarea inseamna ca acele servicii nu isi mai au rostul in intern, deci se desfiinteaza, trecand exclusiv pe extern? Glumesc, desigur ca vor insira motive intemeiate pentru care o sa continuie si cu… si cu… Astfel, aia mai cu vechime la papat buget raman linistiti pe posturi si au munca mai putina de facut, iar rudele lor mai tinere si private vin pe extern, cu firme ofertante – ascunse dupa confidentialite si alte chestiuni din domeniul privat. Gaselnita e extraordinara – pentru cei care beneficiaza de pe urma ei, desigur. Nu pare inventata local, desigur au fost sfatuiti, s-au inspirat de undeva etc. Doar ca in Ro… toate se duc la extrem. Adica papa tot si pun vistieria goala in spinarea victimelor, tot pe aia devalizati ii scoate vinovati. La altii se screm sa pastreze un standard pentru toti cetatenii… aici, dupa ce ii trage pe dreapta, se iau de ei ca de ce sunt saraci :)))