Proiectul de hotărâre aprobat marţi prevede garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 73.827.100 lei în vederea obţinerii unei scrisori de garanţie bancară pentru stingerea obligaţiilor fiscale ale Regiei Autonome de Transport Timişoara. Se doreşte garantarea acestui împrumut pentru eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale RATT pe o perioada de 5 ani prin contractarea unei scrisori de garanţie bancară cu o valabilitate de 63 de luni. „Aceasta garanţie este necesară ANAF-ului, iar aceaste rate sunt plătite integral de către Regia de Transport pe o perioadă de 5 ani de zile. (…) Acum doi ani şi jumătate, când am început primele restructurări ale RATT, am fost o regie supradimensionată din toate punctele de vedere, cheltuielile respective ne-au afectat în totalitate şi faptul că subvenţiile, pe criza economică, s-au diminuat, ne-au dus în situaţia de a nu putea achita obligaţiile restante la buget. Datoriile sunt începând cu 2008, dar obligaţiile curente în această perioadă sunt achitate la zi, sunt restanţele vechi pe care le avem de eşalonat la plată pentru următorii cinci ani”, a explicat directorul RATT, Ioan Goia.
„Dacă privim în termeni strict de îndatorare, acest credit înseamnă o creştere de cu patru puncte procentuale, de pe la 19 procente la 23, faţă de 30 cât avem prin lege aprobat. Se pune o povară pe RATT, dar noi nu ne angajăm în mod direct, suntem doar garanţii. RATT va plăti aceşti bani. De fapt e o reeşalonare. În loc să plătească deodată nişte bani îi plătesc eşalonat pe cinci ani, cu garanţia unei bănci de stat, în proporţie de 80 la sută, şi a Primăriei Timişoara cu 20 la sută garanţie”, a adăugat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Şedinţa extraordinară de marţi a început cu întârziere după ce aleşii PNL au anunţat că nu vor participa la plen.
„Grupul de consilieri municipali ai Partidului Naţional Liberal a luat act cu îngrijorare de convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Timişoara având drept unic punct pe ordinea de zi un proiect de hotărâre ce urmăreşte acoperirea pierderilor uriaşe ale Regiei Autonome de Transport Timişoara”, se arată într-un comunicat de presă semnat de grupul de consilieri PNL din CL Timişoara. În plus, aleşii PNL au cerut demiterea directorului RATT. „Cu nici două luni în urmă, RATT a angajat în mod iresponsabil un credit de invesţii de 50 de milioane de euro ştiind că are datorii la bugetul de stat. În aceste condiţii, considerăm că pentru adoptarea unui proiect de hotărâre care să angajeze bugetul municipiului Timişoara cu peste 73 de milioane de lei în vederea achitării datoriilor la bugetul de stat trebuie îndeplinite două condiţii: demiterea directorului societăţii pentru proasta gestiune şi efectuarea unui audit economico-financiar care să clarifice situaţia dezastruoasă a RATT”, au adăugat reprezentanţii PNL, precizând că nu vor participa la şedinţa extraordinară.
Proiectul, singurul de pe ordinea de zi, a fost totuşi aprobat cu 18 voturi „pentru” şi o abţinere, a consilierului PDL Simion Moşiu. Directorul RATT spune că auditul cerut de liberali poate fi consultat oricând şi că liberalii au greşit alegând să nu se prezintă la vot.
„Auditul economico-financiar se face în fiecare an şi îl au la dispoziţie. Dacă doresc unul suplimentar, cu mare plăcere. Faptul că n-au fost la vot… cred că transportul public este de interes general în oraşul ăsta şi nu ţine de o persoană sau alta modul de a-ţi manifesta un vot. Cred că au greşit că nu s-au prezentat. Măcar votau împotrivă şi ştiam pe ce poziţie sunt”, a afirmat Goia.
Cât despre directorului RATT, primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat că nu este interesat de propunerile PNL. „Demiterea trebuie să parcurgă nişte proceduri şi nu mă intersează interesele PNL. Ei ne-au forţat să propunem un director adjunct care şi-a demonstrat calităţile în ghilimele spus şi nu am niciun fel de încredere în propunerile PNL. Domnul Goia a trecut un examen, are un contract de management şi eu nu am motive să i-l reziliez. Pe domnul Nasleu l-au propus liberalii, ştiţi foarte bine, şi după un an de zile ne-am dat seama că era incompetent”, a conchis Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!