Vineri, 9 decembrie, consilierii locali au dezbătut proiectul de hotărâre privind „achiziționarea părților sociale reprezentând 100% din capitalul social al societății Energyprod Sunny SRL de către Municipiul Timișoara”.
Colterm, compania de termoficare a Timișoarei, aflată în insolvență, a fost unicul asociat în societatea Energyprod Sunny SRL. Această societate a fost înființată în baza unor hotărâri date în luna mai de Consiliul Local Timișoara (CLT), respectiv de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Colterm.
La început a avut un capital social de 200 de lei, divizat în 20 de părți sociale, fiecare parte socială în valoare de 10 lei. La solicitarea Colterm, în luna septembrie, consilierii locali au majorat capitalul social al societății Energyprod Sunny SRL, de la 200 de lei, la 250.000 de lei, echivalentul a 50.000 de euro, sub rezerva ca această operațiune să nu afecteze activitatea de alimentare cu energie termică a abonaților Colterm.
Decizia CLT nu a fost urmată de o hotărâre din partea AGA Colterm, așa că până acum nu a avut niciun efect. Ulterior, la finalul lunii octombrie, Colterm întreba Primăria Timișoara dacă nu dorește achiziționarea părților sociale reprezentând 76% din capitalul social al Eneryprod Sunny SRL, pentru a putea fi demarate demersurile legale necesare.
Energyprod Sunny SRL & PNRR
Vă reamintim, în luna mai, alături de Energyprod Sunny, consilierii locali au aprobat înființarea altor patru societăți cu răspundere limitată, pentru a veni în sprijinul Colterm. Cele cinci firme ar fi trebuit să se ocupe de atragerea de fonduri europene pentru termoficare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pregătind documentațiile și implementarea proiectelor.
Energyprod SRL a depus o cerere de finanțare prin PNRR pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, însă Ministerul Investițiilor a respins acest proiect pentru că unicul asociat al societății, Colterm, se află în insolvență.
Astfel, pentru a preveni alte respingeri de finanțare prin PNRR, Colterm a propus Primăriei Timișoara să achiziționeze 76% din capitalul social al Energyprod Sunny SRL, însă municipalitatea a decis să pluseze.
„Având în vedere faptul că solicitantul unei cereri de finanțare prin PNRR, inclusiv partenerii, nu trebuie să se afle în incapacitate de plată/în stare de insolvență, considerăm oportună exercitarea controlului asupra societății în proporție de 100% pentru a putea diminua riscul de respingere legat de acest criteriu de eligibilitate”, se arată în proiectul de hotărâre votat de aleșii locali.
Odată preluat controlul, Municipiul Timișoara, în calitate de acționar care deține întreg capitalul social, va putea să țină o adunare generală și să ia orice hotărâre de competența adunării, fără respectarea formalităților cerute pentru convocarea ei. Totodată, va putea participa și vota în adunarea generală prin reprezentare, în baza unei împuterniciri.
„În adresa formulată de către administratorul judiciar ni se cerea un punct de vedere privind achiziționarea a 76% din capitalul acestei firme nou înființate tocmai în ideea de accesa fonduri și a grăbi retehnologizarea Colterm. De ce în proiectul nostru este menționat procentul de 100%?”, a întrebat consilierul local Radu Țoancă (PSD).
Primarul Dominic Fritz i-a explicat că nu vede o altă cale prin care municipalitatea să controleze firma Energyprod Sunny SRL.
„Într-adevăr este vorba despre o firmă care a depus un proiect pe PNRR; poziția noastră a fost din start că proiectul nu va fi eligibil pentru că acționarul se află în insolvență. Colterm și administratorul judiciar vor să încerce să ne împărțim cumva acționariatul. Noi credem că nu este o idee bună să înființăm o nouă firmă în care o parte din aceasta este controlată nu de Municipiul Timișoara, ci de adunarea creditorilor, prin administratorul judiciar. De aceea considerăm fezabil o participare doar dacă deținem controlul întreg. Cu Colterm putem avea alte forme de parteneriat pentru implementarea proiectelor”, a spus Dominic Fritz.
Tot Radu Țoancă a întrebat dacă cei care au venit cu propunerea achiziționării a 76% din capitalul social vor să vândă firma în integralitate către Consiliul Local și Municipiul Timișoara.
„Poziția este și a fost întotdeauna foarte clară. Dar în procesul de negociere tocmai acesta ar fi pasul logic: consiliul local să își exprime opinia, pentru a avea o poziție oficială. Ce va urma apoi în negocieri cu ei, urmează să vedem. Vom vedea cum reacționează la această contrapropunere a Consiliului Local Timișoara”, a mai spus edilul.
Proiectul a trecut cu 15 voturi pentru, așa că pot începe negocierile astfel încât Consiliul Local Timișoara să achiziționeze în totalitate societatea Energyprod Sunny SRL.
Pe aceeași temă:
Parc fotovoltaic la Utvin și centrală hidroelectrică pe Bega. Viitorul termoficării în Timișoara
Trimite articolul
XCât de prost sa fii sa înființezi o firma de către o firma in insolventa și după sa încerci sa o cumperi. Eu zic ca e furt. Juridicul de la primărie a spus ca nu sunt eligibile pentru fonduri aceste firme dar USR e deștept.