Consiliul Național al Elevilor condamnă prevederile din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar prin care se introduce ca normă obligatorie purtarea unui semn distinctiv în cadrul unităților de învățământ, „încălcându-se astfel principiul gratuităţii sistemului educaţional consacrat în Constitiuţie, art. 32, alin. (4) şi în Legea Educaţiei Naţionale, art.9, alin. (3)” – transmit reprezentanţii CNE.
Articolul 76, alin. (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar permite școlilor să implementeze obligativitatea purtării unor semne distinctive, cum ar fi ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea.
„Considerăm că prin această măsură se încurajează corupția din cadrul școlilor prin negocierile duse între direcțiuni și producătorii privați, neexistând o formă de înştiinţare în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor. La nivel național s-au semnalat cazuri în care uniformele aveau un preț exagerat sau erau fabricate şi comercializate de unități private, fără o licitație publică prealabilă, depăşind, de cele mai multe ori, suma de 200 de lei. Reamintim că Legea Educaţie Naţionale prevede gratuitatea învăţământului preuniversitar şi scoatem în evidenţă faptul că elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, nu angajaţii acestuia” – transmite CNE.
Consiliul Național al Elevilor consideră că această măsură este benefică doar în condiţiile în care costurile ce implică achiziţionarea acestor semne distinctive vor fi suportate de către unitățile de învățământ, autoritățile locale sau de către Ministerul Educației Naționale și solicită măsuri concrete pentru rezolvarea acestei probleme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!