Pe 30 martie va avea loc următoarea ședință ordinară a consilierilor județeni din Timiș. Atunci va fi supus spre votare proiectul de hotărâre care propune ca județul timișean să beneficieze de un serviciu public de salvamont.
Propunerea, fundamentată și susținută de Biroul de turism din cadrul Consiliului Județean, caută să dezvolte turismul montan prin marcarea și punerea în siguranță a traseelor și obiectivelor turistice pe care Timișul le oferă.
„Inițiativa este rezultatul preocupării instituției noastre de a stimula dezvoltarea turismului în județ. Noul serviciu ar avea ca activitate principală marcarea și punerea în siguranță a traseelor și obiectivelor turistice montane, cât și intervenția rapidă în cazul unor accidentări. Avem convingerea că o creștere a siguranței va conduce și la o creștere a numărului de turiști. Timișul are multe de oferit, trebuie doar să punem la punct câteva lucruri”, spune Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș.
Reprezentanții CJ Timiș spun că obiectivele turistice și traseele de drumeție și ciclism neomologate, marcate și întreținute în prezent, în special de voluntari. Acest lucru dăunează activităților turistice și este nevoie urgentă de elaborarea unui serviciu în județ în această direcție.
Dacă proiectul de înființare va trece de votul consilierilor județeni, va funcționa în cadrul Direcției Prestări Servicii.
Relieful montan din Timiș reprezintă aproximativ 350 km² din suprafața județului, aici fiind situate inclusiv cele mai înalte vârfuri din Munții Poiana Ruscă – vf. Padeș (1374 m) și vf. Rusca (1355 m).
În plus, autoritățile județene spun că „în zona montană există mai multe obiective turistice a căror vizitare comportă riscuri de accidentare: peșterile Românești, Albastră, Stânca lui Florian, cascadele Șopot și Cornet, stânci sau versanți de mari dimensiuni – Turnul lui Liman, Pietrele Cohului, văi – Bega, Nădrag ș.a”.
Trimite articolul
Xsi salvamari in sahara
1374 m necesita serviciu de salvamont?
Atunci sa fie serviciu salvamont pentru fiecare scara de bloc, nu te poti aventura pe scari fara sa stii ca cineva e gata sa te salveze cand aluneci dupa ce se spala pe jos.
Jandarmerie montana nu ar fi suficient? Judetele invecinate nu pot intervenu la o adica? Cate evenimente deosebite s-au intamplat in ultimii 10 ani? Sau trebuie niste posturi fara a avea ceva de facut pentru niste userei? Eu as face totusi cate un studiu pentru fiecare râpa si fiecare stanca, sa vedem cate posturi trebuie, nu poti face ceva atat de important la plezneala. Sunt atatea firme de apartament fara angajati care abia asteapta un contractel pentru un “studiu”.
-
Consiliul local condus de liberalul nimica? Vezi ca latri degeaba, penalii vor sa mai spele ceva bani😜
Da! Da! Asta ne lipsea ca sa ne fie mai bine si noi nu stiam…
Pai cine te scoate daca pici intr-o gaura de canal sau prin transeele nesemnalizate de la bagarea caburilor doborate la pamant in Cruciada Anti-sarma Suspendata dusa de fostul primar – Cine? Servicul Salvamont!
Pretenul la nevoie se cunoaste! Sa nu mai comenteze contribuabilul bun platnic ca cineva nu ne poarta de grija, ca banii sunt aruncati pe fereastra, abia acum avem dovada indubitabila ca lor le pasa de noi, chiar le pasa… vor sa ne salveze… Scart!
Bravo! Era si timpul. Chiar daca nu avem munti foarte inalti totusi pentru turism e bun ca semnal. Poiana Rusca sant munti frumosi cu trasee de drumetie pe jos sau pe biciclete, cu pesteri stanci, cascade etc. Daca s-ar stopa si taiatul padurilor ar fi perfect pentru turism. Cabana Caprioru si altele ar trebui repuss in circuitul turistic si acolo as face o baza salvamont.
-
Poiana Rusca sunt niște munți foarte frumoși și sălbatici. Acolo totul e sălbatic. E ca o întoarcere în timp. Infrastructura turistica la nivel de epoca primitiva. Dacă var vrea sa facă ceva cu adevărat, nu doar șifonare fonduri, ar reconstrui infrastructura turistica. Atunci și particularii ar mai face cabinete pe lângă, ar veni oamenii în week-end sau vara în concedii, ar avea rost sa ai și un serviciu salva.