Este vorba despre începerea construcţiei viitorului Institut Oncologic, ai cărui indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi de Guvern, şi despre startul construcţiei la viitoarea maternitate a Timişoarei, ce va fi plasată lângă Spitalul Judeţean.
Din discuţia ministrului cu preşedintele CJ Timiş reiese că ambele construcţii vor începe anul viitor, iar finanţarea se va asigura de la Guvern, prin minister.
„La Mitropolie am discutat despre cele două spitale – Institutul Oncologic şi despre Maternitatea de lângă Spitalul Judeţean Timişoara. Amândouă sunt finanţate prin minister. Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului se porneşte din punctul de vedere al construcţiei anul viitor, e aprobat. Pe celălalt proiect, la Maternitate, s-a aprobat 11 milioane de euro prin Banca Europeană de Investiţii, printr-un credit pe care îl ia Guvernul. Nu ne ajung 11 milioane, dar şi la Oncologie şi la Maternitate suntem disponibili să participăm şi noi, consiliul judeţean, cu ce vom putea. Sper să fie acelaşi lucru şi la Primăria Timişoara. Institutul Oncologic de pe Torontalului intră în construcţie de anul viitor, pentru acesta dau cei de la minister 120 de milioane de euro. Construcţia maternităţii este programată să înceapă şi ea de anul viitor”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.
Durata de realizare a institutului este estimată la 36 de luni, iar valoarea construcției și a dotării unității va fi de 511,628 milioane de lei. Conform hotărârii de guvern, finanțarea realizării și dotării Institutului Regional de Oncologie Timișoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sănătății, și, în completare, din alte surse legal constituite.
Institutul Regional de Oncologie Timișoara va fi realizat prin transformarea și extinderea unei clădiri începută în 1994 cu destinația de spital clinic municipal și nefinalizată – este vorba de clădirea de pe Calea Torontalului care stă de ani buni uitată de lume.
Astfel, suprafața de teren de 5,5 hectare dedicată investiției permite dezvoltarea într-o etapă ulterioară atât pe orizontală, cât și pe vertical, dar şi asigurarea accesului la unitățile clinice din oraș pentru consulturi interdisciplinare şi asigurarea spațiilor medicale și de tratament, conform normativelor europene.
Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Timișul este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență, numărul cazurilor nou apărute fiind în creștere, respectiv 3.453 de cazuri nou apărute în 2014, comparativ cu 2.190 în 2008.
Articole pe aceeași temă:
Fonduri europene pentru viitorul Institut Oncologic de la Timisoara
Viitorul Institut Oncologic de la Timisoara a primit unda verde de la Guvern
Noi promisiuni pentru Institutul Oncologic din Timisoara: peste 100 de milioane de euro
Ministrul Sanatatii, la deschiderea Cursului de Terapie Intensiva, de la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!