Primarul a prezentat, joi, paşii parcurşi până acum pentru demararea lucrărilor la noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, după ce s-a reuşit, în sfârşit, finalizarea proiectului pentru acest obiectiv de investiţie.
„În sfârşit am primit proiectul şi detaliile de execuţie pentru extensia de la Spitalul de Copii şi prin urmare acum putem pregăti caietul de sarcini şi apoi putem organiza licitaţia pentru execuţia acestei extensii. Mie îmi pare rău că acest subiect a tot fost politizat şi s-a discutat despre el în totală discordanţă cu realităţile. Nu poţi să organizezi licitaţia până nu ştii exact ce licitezi. În luna decembrie 2012 s-a semnat contractul de proiectare. Proiectantul a realizat într-o primă etapă un studiu de necesitate care a avut termen luna ianuarie 2013, apoi, în februariue 2013, s-a recepţionat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie – DALI, am aprobat în consiliul local indicatorii investiţiei, din martie până în mai s-a elaborat studiul de fezabilitate şi în 17 iulie am primit documentaţia cu detaliile necesare în vederea obţinerii autorizaţiei de construire”, a explicat Robu.
Valoarea investiţiei este estimată, conform devizului general, la 25,5 milioane de euro cu tot cu dotări și echipamente, din care circa 16 milioane de euro reprezintă partea de construcţii-montaj, construcţii şi instalaţii, spun reprezentanţii municipalităţii.
Primarul preconizează că lucrările de construcţie ar putea începe undeva la sfârşitul anului, pe final de toamnă, mai exact în jurul datei de 1 noiembrie 2013. Cu alte cuvinte în prag de iarnă, când nu se va mai putea face mare lucru.
„În momentul de faţă putem pregăti caietul de sarcini (…) Până în 22 iulie, biroul tehnic are sarcina să întocmească documentaţia privind demararea procedurii de achiziţie a lucrărilor. Până în 29 iulie se parcurg procedurile interne pentru înaintarea documentaţiei spre publicare pe SEAP, estimăm că în jurul datei de 1 august documentaţia va putea fi postatată pe SEAP sau în orice caz cel târziu până în 15 august dacă aprobarea de publicare întârzie. Să contăm aşadar că în 15 august vom avea publicată pe SEAP documentaţia pentru licitaţie. Legea prevede ca documentaţia să rămână pe SEAP minim 52 de zile, timp în care trebuie depuse ofertele. Drept urmare, prognozăm că la începutul lunii octombrie se va face analiza ofertelor şi sperăm că în intervalul 15-30 octombrie vom fi în măsură să semnăm contractul pentru execuţia lucrării. Asta înseamnă că la 1 noiembrie 2013 ar putea începe lucrările efective. Perioada de execuţie ar fi din 2013, final de an, până în 2015, final de an, dacă finanţarea va veni conform graficului întocmit atât din partea Guvernului, cât şi din partea Consiliului Local”, a adăugat Robu.
Cât anume se va putea cheltui în acest an din suma alocată de Guvern e greu de spus, pentru că totul depinde şi de… cum va fi vremea în noiembrie şi decembrie, a afirmat primarul.
Contrar celor reproşate de reprezentanţii PSD, edilul susţine că nu există riscul ca banii primiţi de la Guvern pentru această construcţie, 5 milioane de lei până acum, să fie pierduţi, fiind vorba de un obiectiv de investiţie care ar urma să fie finanţat pe parcursul mai multor ani.
„O investiţie nu-i o jucărie, ea are momente de reper peste care nu poţi sări, sunt paşi impuşi de lege, sunt paşi procedurali şi interacţionezi cu parteneri. Fiind un obiectiv de investiţii, nu există niciun risc să se piardă vreun ban. Suma este per obiectiv şi nu per unitate de timp. Acest proiect va beneficia de fonduri indiferent dacă realizarea se face în 2 ani sau în 7, Doamne fereşte. Totul s-a desfăşurat în grafic. Aceste etape pregătitoare nu au fost întinse temporal anormal pentru un obviectiv de această complexitate. Primăria şi consiliul local au făcut în graficul optim tot ce aveau ele în sarcină”, a mai afirmat primarul.
Întrebat dacă municipalitatea are ceva să-şi reproşeze în acest caz, având în vedere că n-au început încă lucrările, Robu a răspuns că nu. „Nu, nici într-un caz. Primăria a făcut tot ce era în atribuţiile sale”, susţine primarul.
Întrebat dacă partenerii din PSD n-au înţeles acest lucru, având în vedere că şi consilierii locali social-democraţi, şi viceprimarul Traian Stoia şi parlamentarul Sorin Grindeanu i-au reproşat faptul că nu se reuşeşte demararea unui proiect pentru care sunt bani alocaţi de la Guvern, Robu a declarat că cei din PSD s-ar fi lăsat prinşi într-un joc creat de… reprezentanţii mass-media. „Eu nu ştiu dacă înţeleg sau nu înţeleg asta. Probabil că se lasă prinşi în jocul pe care dumneavoastră ştiţi cu măiestrie să îl creaţi”, a declarat primarul. Cu toate acestea, edilul susţine că de vină n-ar fi totuşi presa, pe care a acuzat-o şi cu alte ocazii că blochează proiectele oraşului.
„Nu, nu v-am acuzat, dimpotrivă, v-am lăudat, am zis cu măiestrie că faceţi un joc în care – nu-i învinuiesc nici pe ei – ei intră. Eu n-aş fi intrat, atâta tot”, a conchis Robu.
Spitalul de Copii, pasuit de clanul Carpaci pana in toamna
Construirea noului corp al Spitalului de Copii, blocata din lipsa de… perspicacitate
Citiți principiile noastre de moderare aici!