Propunerea Hilton vine după şapte ani în care Consiliul Judeţean Timiş şi omul de afaceri Ovidiu Tender, asociaţi în cadrul firmei Intercenter, care are în proprietate „Vila Internaţional”, nu au reuşit să renoveze reşedinţa din Timişoara a lui Nicolae Ceauşescu, situată în centrul municipiului, pe bulevardul C. D. Loga, pentru a o transforma într-un hotel, aşa cum plănuiseră iniţial. Preşedintele Comisiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, Viorel Sasca, susţine că, din cauza unor blocaje, între 2003, anul asocierii, şi 2010, instituţia administrativă a câştigat doar „sume modice” din asocierea cu omul de afaceri bănăţean. Mai mult, potrivit lui Sasca, CJ Timiş nu are control asupra acestei investiţii, deoarece deţine pachetul minoritar de acţiuni în cadrul firmei care are în proprietate acestă vilă.
În acest context, propunerea Hilton de a construi un hotel de cinci stele, înalt de şase etaje şi care va avea 160 de camere pe acel teren, ar putea părea una salvatoare pentru Consiliul Judeţean Timiş. Însă, potrivit unui referat care a ajuns pe masa consilierilor judeţeni, şi această asociere are unele clauze care le dă de gândit aleşilor. Astfel, deşi inaugurarea hotelului ar urma să fie făcută în 2013, Hilton nu va plăti niciun ban Consiliului Judeţean Timiş până la amortizarea investiţiei, preconizată a fi în al 11-lea an de funcţionare, deci în 2024.
Din această cauză, părerile consilierilor judeţeni sunt împărţite în privinţa oportunităţii acestei afaceri. Preşedintele Comisiei Economice, Viorel Sasca, înclină spre ideea vânzării acţiunilor deţinute de Consilliul Judeţean Timiş, care ar aduce fonduri imediate la bugetul judeţului Timiş.
Astfel, deşi consilierii judeţeni trebuiau să ia o decizie în şedinţa de plen de la finele lunii iunie, acest proiect a fost amânat pe o perioadă nedefinită. În aceste condiţii, încă nu este clar ce se va întâmpla cu construcţia primului hotel de cinci stele din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!