Muzeul Apei va funcționa în incinta primei uzine de apă a Timișoarei, celebrul OZN de la Urseni, un monument de arhitectură industrială construit în stil secession de Székely László.
Aquatim a lansat în luna mai licitația pentru înființarea Muzeului Apei Timișoara. A pus la bătaie 7,76 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,6 milioane de euro. Au fost depuse două oferte, iar Constructim a câștigat contractul, în asociere cu V&G Herneacova și Art Construct Timiș. Se lucrează în baza unui proiect întocmit de SDAC Studio SRL, care a costat aproape 40.000 de euro.
Lucrările nu vor afecta clădirile vechi
Va fi amenajat un „ansamblu muzeal compus dintr-un pavilion de acces nou construit, destinat primirii și informării vizitatorilor, spații muzeale interioare și exterioare și spații interioare de natură industrială, aferente celor trei clădiri existente pe sit (Grup Fântână nr 1, Stație Prefiltre, Stație Pompare) prin refuncționalizare și transformare în spații muzeale, prin punerea în evidență a utilajelor și instalațiilor tehnologice de tratare a apei existente în cadrul fiecărei clădiri”.
Va fi construită o clădire nouă pe o suprafață de peste 500 de metri pătrați, iar intervențiile în clădirile vechi vor fi minim invazive și nu vor afecta utilajele și instalațiile de tratare a apei aflate în interior și perfect conservate, se arată în documentația celor de la Aquatim.
„Incinta delimitată de clădirile Grup Fântână nr 1, Stație Prefiltre, Stație Pompare și pavilionul propus va constitui spațiul muzeal exterior, fiind compus dintr-o rețea de alei pietonale, care conectează atât pavilionul nou propus de clădirile existente, cât și o serie de zone care constituie puncte de interes la nivelul sitului. Aceste puncte de interes sunt compuse din zone cu bazine decorative de apă statice sau interactive, platforme pietonale adiacente celor trei clădiri existente și zone cu platforme destinate exponatelor în aer liber”, scrie în caietul de sarcini.
Lucrările vor fi gata în 12 luni, astfel că anul viitor pe vremea aceasta ar trebui să putem vizita muzeul.
OZN-ul Aquatim de la Urseni își deschide an de an porțile pentru timișoreni de Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în luna martie.
Clădirea primei uzine de apă a orașului a fost dată în folosință în anul 1914 și a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă și canalizare a orașului. Apa, pompată de la 40-60 m adâncime, prin șase foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor cu fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție de aproximativ 90 de kilometri.
Articole pe aceeași temă:
OZN-ul Aquatim de la Urseni are proiectant. Va deveni Muzeu al Apei
Trimite articolul
XTimisoara este saraca in atractii si ideea este binevenita. Insa daca iar faceti o treaba romaneasca gen. muzeul transporturilor Corneliu Miklosi care de 10 ani se face si tot nu se poate vizita, sau muzeul banatului la care reabilitarea dureaza mai mult decat a durat constructia lui, sau reabilitarea sinagogii din Cetate, sau…mai bine ma opresc ca-mi face rau, sa va rasplateasca Dumnezeu dupa faptele voastre.
Faceti public parculetul de acolo ca nu exista nici un parc in zona. Nu au copiii nostri unde sa se joace.
numa trei mii de euro mp. ieftin
-
sunt 2700 mp plus exteriorul.
ideea parcului este binevenita
Buna initiativa . Cu toate acestea nu vreau sa fiu rau ,dar a aparut o trecere de pietoni in acea zona care duce de la nici un “trotuar” catre celalalt (Nici)“trotuar . Este nevoie de un trotuar in acea zona dar daca ti se ridica permisul pentru nimic practic cum este? Pana la trotuar ar trebuii stearsa acea trecere sau suspendata..zic eu
Pana la muzeu s-a pus o trecere de la nicaieri catre nicaieri. Nici trotuare nu sunt acolo. Este o bataie de joc. Daca iti “pierzi “ permisul acolo ce faci? Ca Politia are tot dreptul sa il ia desi situatia e de cacao. As fi curios cat a costat zebra de la nicaieri catre nicaieri. @ Tion ne apucam si noi de jurnalism profesional?! Zic
Alt muzei alti directori…
Pe bani publici, nu-i asa?
Da, e nevoie de un parc public acolo. Va rugam demolati gardul acela ce inconjoara parcul
-
ce parc visezi? esti in timisoara. modernizarea in forta. nu le trebe la timisoreni verdeata. du-te in finlanda daca vrei verdeata. sau austria. cat mai multe betoane. si masini. masini si betoane