În ceea ce priveşte terenul, episcopia spune că procesul de revendicare durează din anul 2005. Deşi episcopia susţine că terenul este încă în litigiu, acesta a fost vândut la licitaţie de statul român către o firmă de construcţii. Terenul de pe strada Aurora nr 6, înscris în CF cu nr. 30/Timișoara, de 2.890 metri pătraţi, a fost achiziționat de firma Constructim Imobiliare în urma celei de-a treia licitații numai din anul 2013 (mai având loc câteva termene de licitație și în anul 2012) organizată de ANAF și anunțată public în 29.07.2013. Anterioarele licitații publice la care nu s-a înscris nimeni au avut loc începând cu 27 aprilie 2012.
„Timp de peste 16 luni nu s-a prezentat nimeni la aceste licitații, nu s-a contestat niciun act procedural și nu s-a formulat nicio opoziție, punct de vedere sau orice altă afirmare a unor pretenții proprii. Față de afirmația că nu au fost anunțați (Episcopia) se poate constata cu ușurință faptul că nu trebuia să fie anunțați pentru că nu figurau cu nici un fel de drept, sarcină, mențiune de litigiu sau altă mențiune în cartea funciară – deci de ce i-ar fi anunțat cineva? În schimb s-a afișat la „locația bunurilor” publicația de licitație – deci dacă ar fi manifestat un minim interes față de acest teren în acești ani ar fi avut cunoștință de aceste licitații”, transmit avocaţii societăţii Constructim – SCPA Petrov & Mihet.
La momentul licitației publice organizate de ANAF, avocaţii Constructim spun că extrasul de carte funciară pentru teren era fără nicio sarcină.
„Dorim să subliniem că impozitul datorat la Administrația publică locală (Primărie), respectiv ANAF nu era achitat cu mai mult de cinci ani în urmă – posibil chiar 15 ani. Clientul nostru, Constructim Imobiliare, a achitat toate aceste impozite retroactiv la zi pe ultimii 5 ani, aceasta fiind perioada de prescripție în materie fiscală – obligațiile mai vechi de 5 ani fiind prescrise”, transmit avocaţii societăţii.
Avocaţii societăţii spun că autorizația de construcție a fost obținută legal, emisă de Primărie, în baza documentelor legale depuse conform procedurilor în data de 25.03.2014.
„Certificatul de urbanism s-a eliberat in 09.09.2013 și autorizația s-a eliberat în martie 2014 , după 7 luni – un termen pe care-l considerăm chiar mare. (…) Lucrările de construcție au demarat legal, în baza autorizației obținute si a plații tuturor taxelor datorate”, spun avocaţii societăţii.
Avocaţii care reprezintă societatea transmit faptul că Episcopia Romano-Catolică a desfăşurat tot felul de acţiuni care au adus firmei prejudicii de imagine.
„Episcopia Romano – Catolică din Timişoara se folosește de toate mijloacele, unele chiar neortodoxe (nu știm dacă se poate formula necatolice), pentru a hărțui și a aduce prejudicii inclusiv de imagine proprietarului actual, clientul Constructim Imobiliare, prin verificări succesive, ca urmare a reclamațiilor nejustificate și inventate, fiind vorba despre: Poliție, Poliția Comunitară, Inspectoratul în Construcții, plângere penală pentru violare de domiciliu (în condițiile în care suntem singurii proprietari netulburați), amenințări cu blesteme ale preoților de care se plâng muncitorii și paznicii de la fața locului, altfel spus încercarea de a influența statul de drept și respectarea legii – respectiv încercând să influenţeze instanţele de judecată, organele administrației locale și opinia publică prin mass-media și prin metode emoțional-mistice”, transmit avocaţii Constructim.
Aceştia consideră acțiunea civilă formulată de episcopie împotriva Constructim Imobiliare, ANAF și o serie de foști proprietari ca fiind solicitată tardiv, tendețios și fără o bază legală, “doar pentru a hărțui”.
„Cartea Funciară la zi arată că firma Constructim Imobiliare este proprietara terenului și este liberă de sarcini, conform documentelor atașate”, spun avocaţii societăţii.
Mai mult, aceştia sunt hotărâţi să formuleze plângere penală la adresa episcopiei.
„Pentru calomnie și acuze mincinoase făcute cu bună știință de către reprezentanții Episcopiei Romano – Catolice din Timişoara clientului Constructim Imobiliare vom formula îndată plângere penală. Considerăm că aceste demersuri calomnioase au ca scop influențarea justiției și a activității autorităților locale fără a avea însă nicio bază legală. Înainte de cere respect din partea tuturor celorlalte părți, aceștia sunt datori să respecte proprietatea și legea”, transmit avocaţii Constructim Imobiliare .
UPDATE: Conform actelor transmise de Constructim Imobiliare, pe care le puteți consulta în atașamentul acestui articol, firma a plătit circa 100.000 euro pentru terenul respectiv.
Articole pe aceeași temă:
Episcopia Romano-Catolica din Timisoara revendica un teren pe care se ridica o gradinita
Citiți principiile noastre de moderare aici!