„Contractul pentru reabilitarea celui mai important liceu cu profil tehnic din vestul României, Colegiul Tehnic E. Ungureanu din Timișoara, va fi semnat zilele următoare de către primarul Dominic Fritz. Licitația pentru proiectarea și execuția reabilitării clădirii istorice a fostei școli de arte și meserii, construită în 1900, în valoare de 18 milioane de lei din fonduri europene, s-a finalizat cu alegerea unui consorțiu”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.
Constructim, încă o lucrare mare cu PMT
PMT va semna, zilele următoare, contractul de proiectare și execuție pentru „Reabilitare construcții, instalații clădire B2 la Colegiul Tehnic E. Ungureanu”, cu asocierea Constructim (lider) – Extra-Prompt, Atelierul Arhitext, care vor lucra cu subcontractanții CBM Elpro Instal, Prodao-Ing și Biconect.
Majoritatea societăților au și alte contracte cu primăria. Constructim construiește noul campus școlar pentru Liceul Lenau de pe Oituz, dar și Centrul Cultural Mărășești și lucrează împreună cu Extra-Prompt și la construirea primei săli de sport școlare cu tribune din Timișoara. Prodao-Ing a făcut proiectul pentru reabilitarea fațadei primăriei și pentru noua clădire a Direcției Fiscale de la mall.
Licitația a fost pornită cu o valoare estimată de 24,2 milioane de lei, în timp ce oferta câștigătoare (din cele trei depuse – n.r.) a fost de 21,3 milioane de lei, sume cu tot cu TVA, conform aceleiași surse. Lucrarea se va face așadar cu 4,3 milioane de euro.
Potrivit Primăriei Timișoara, „pe lângă reabilitarea clădirii din Piața Huniade, obiectivele acestui contract sunt: achiziția de echipamente IT, materiale didactice moderne și materiale specifice pentru documentare, pentru creșterea accesului la informație și crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologii, creșterea accesibilității la serviciile educaționale”.
Numai că dotările nu sunt incluse în acest contract care va fi semnat de primar zilele viitoare, Constructim urmând să se ocupe doar de proiectare și execuție. Nici lucrările nu vor începe prea curând, pentru că trei luni sunt pentru proiectare, iar 18 luni pentru execuția propriu-zisă.
Contractul prevede actualizarea documentației tehnico-economice, asistența tehnică din partea proiectantului, auditul energetic final, documentații pentru avize și acorduri, inclusiv pentru avizul ISU, întocmirea proiectului „așa cum a fost construit (as built)”, expertiză termică și energetică, documentarea informațiilor pentru Cartea tehnică a construcției, inclusiv documentarea instrucțiunilor de exploatare, mai transmite PMT. Garanția lucrărilor va fi de cel puțin cinci ani.
Primăria Timișoara nu ne explică însă ce fel de lucrări sunt incluse contractul cu Constructim. Potrivit documentației, este vorba despre noi compartimentări, înlocuirea finisajelor interioare și exterioare, reabilitare termică și consolidarea unei părți din clădire.
Fritz: Lucrările se vor finaliza în 2023
Edilul-șef ne anunță însă că șantierul va fi gata în 2023.
„Avem în Piața Huniade două licee cu o însemnate mare pentru istoria, dar și viitorul, de inovație în inginerie a Banatului: Colegiul Tehnic I. C. Brătianu și Colegiul Tehnic E. Ungureanu. La liceul Brătianu lucrările de renovare se vor finaliza în acest an, iar la Colegiul Ungureanu în 2023. Aici învață viitori experți în automatizări, telecomunicații sau instalații electrice și merită condiții bune de educație și acces la o infrastructură educațională de înaltă clasă”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Primăria Timișoara a semnat încă din 18 decembrie 2019 contractul de finanțare pentru fonduri europene.
„Valoarea totală a proiectului este de 32.948.274,33 lei, TVA inclus, valoarea eligibilă: 29.336.879,86 lei și valoarea nerambursabilă: 4.732.038,70 lei”, anunță reprezentanții primăriei.
Practic, conform PMT, doar 4,7 milioane de lei vin de la Uniunea Europeană.
Sunt aproape șase ani de când se vorbește despre modernizarea clădirii Grupului Școlar „Emanuil Ungureanu”, aflată la doi pași de primărie. Imobilul a devenit un adevărat pericol pentru elevi, profesori și trecători. Nu de puține ori trecătorii au fost puși să ocolească zona, care a fost delimitată cu bandă de la Poliția Locală din cauza faptului că se desprindeau bucăți din clădire.
Construcția imobilului din centrul orașului a început în anul 1899, iar inaugurarea s-a făcut în septembrie 1900.
Editor – Dan Oancia.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XIarasi Constructimul lui Perescu primeste “prajitura”?! Firma Constructim e pur si simplu abonata la PMT, a obtinut tot ce se putea obtine in “Iepoca” Ciuhandu, in “Iepoca” Robu si acum iat-o in “frunce” si in “Iepoca” de “administratie nemteasca, corecta si cinstita” a lui Peste Prajit pe Varza Murata! Coruptia din Banat este net “superioara” celei din alte regiuni ale patriei noastre, este impersonala, totala si “exemplara”, nu depinde de persoana care sta pe scaunasul de “primar care este” (deh, traditii “imperiale”…). Poate ca ar fi mai bine ca localnicii sa-l inscauneze direct pe Lucian Perescu in functia de primar al “horasului” (doar primar, pentru ca bulibasa tot emblematicul Ionelas ramane), s-ar simplifica lucrurile.
Deci… construcția s-a făcut in intervalul 1899 – septembrie 1900, adică cam 1 an și jumătate… iar acum reabilitarea durează vreo 2 ani…
Prima cu tehnologia de atunci, din 1900, iar a doua cu tehnologia de azi…
Nu prea pare in regula, sa dureze vopsitul mai mult decât construitul…
Ce o fi diferit atunci fata de acum…? ca tehnologia, mașinăriile, aparatura, materialele erau in 1900 mai rudimentare… azi acestea sant cu certitudine mai evoluate…
Astea fiind zise, singurul motiv pt care au construit in 1900 mai repede decât renovam in 2021 cred ca sant OAMENII…
…cred ca erau altfel de oameni atunci…
Sper sa nu dureze cat reabilitarea robuliana a liceului Lenau!
da, mari automatizari se fac la Ungureanu, se invata despre automatizarea cu procesoare de 480 de mb cand ele nu se mai folosesc de cand ii lumea, in cladirea aia erau o gramada de strunguri, care au ajuns la fier vechi, iar in locul lor trebuiau sa vina aparate(sau macar unul singur) CNC, care se folosesc acuma, in schimb s-a facut o sala de sport din ateliere, sa aiba unde sa-si tina cursurile de ce sporturi fac ei acolo unii privati.
Firma de casa a primariei . Astia au abonament la lucrari pe bani publici . Pun pariu ca nici in 2025 liceul nu va fi gata . Iar atunci cand va fi gata se vor muta acolo nu elevi ci hoarda de angajati inutili din cadrul primariei . Ca nu mai incap in primarie stau ca sardelele in birouri . De cand au trecut cladirile scolilor in mana primariei, mana cereasca invarteli cu spatiile scolior la liber pentru destepti si invartiti . In rest primaria nu a construit o scoala noua din 1990 incoace in marele municipiu Timisoara.
Compania securiștilor, abonata la toate licitațiile publice, deși nu are capacitatea sa ducă în paralel atitea șantiere. Cu consecințe păguboase și promiscue ptr Timisoreni: se tot depășesc termenele finalizării, praf, mizerie și aspect dezolant cu șantierul care pare ca nu se mai sfirseste. Vezi Biserica Catolica Piața Unirii! Și de parca n-ar fii tot, mereu se renegociază prețul, în sus evident. Ca doar sunt bani publici, nu?! Cu parandaraturi pe masura😉
Nu vi ar fii subine sa tot comentantii?Nu conteaza PSD sau PNL dar ditamai liceu UNGUREANU sau pardon co;egiu era sccoala profesionala a intrepinderi ELECTROMOTOR strungari,frezori,bobinatori.electriciani pot sa va arat diploma mea de la acest liceu fantoma,Ca ati facut praf ELECTROMOTORURUL Timisoara cu fratii Cristesti Unde este ELECTROMOTPTORUN TIMISOARA are avea peste 1000 de angazati cautam in istorie???