Reprezentanţii firmei Kasdum-GF SRL, societatea tocmită să reabiliteze clădirea Liceului Nikolaus Lenau de pe strada Gheorghe Lazăr în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, ameninţă cu sistarea lucrărilor la acest obiectiv.
„Cu părere de rău va anunțăm că, începând de joi, 2 aprilie, vom sista lucrările la Liceul Lenau. Pe această cale doresc să îmi cer scuze față de elevi și părinți pentru că nu vor putea începe noul an școlar în condiții normale. Am luat această decizie din cauza funcționarilor din Primăria Municipiului Timișoara responsabili de acest proiect, care își bat joc sistematic de munca a 60 de oameni”, au anunţat cei de la firmă.
La mijloc sunt anumite divergenţe pe care executanţii le-au avut cu autorităţile locale vizavi de proiectare şi materialele folosite.
„Ne-am lovit de indolenţă, pasivitate și nepăsare. Am trimis spre rezolvare mai multe probleme legate de greșelile inacceptabile de proiectare (…) Muncitorii noștri au pornit într-un ritm alert montarea parchetului din lemn masiv. În doar câteva zile, am reușit să finalizăm cu succes câteva săli de curs. Din păcate, angajații primăriei refuză să facă recepția la aceste clase deoarece parchetul nu a fost cumpărat de la firma Holver, firmă indicată de proiectant. Am fi dorit să facem achiziția de la această societate dacă produsul indicat era din lemn masiv, așa cum se cere în caietul de sarcini, este însă din lamele lipite între ele”, reclamă reprezentanţii firmei.
Primarul Nicolae Robu crede că problema parchetului trebuia clarificată atunci când s-a ajuns la licitaţie şi că au dreptate… şi firma, şi angajaţii din subordinea sa.
„Adevărul este la mijloc: are dreptate și firma care execută lucrarea și au dreptate și cei din primărie, care trebuie să aplice riguros niște consecințe derivate din caietul de sarcini. Problema este următoarea: la licitație s-a cerut ca parchetul să fie din lemn masiv și cu grosimea de 1 cm. Nimeni nu a obiectat atunci (…) Acum s-a constatat că parchet masiv cu grosimea de 1 cm nu există, nu furnizează nimeni. Proiectantul spune că există, că livrează firma Holver. Numai că ce livrează acea firmă, aici are dreptate executantul, nu poate fi considerat parchet masiv, pentru că el este făcut din stratificat. Și atunci, firma executantă, fără să obțină o aprobare că pune altceva în lipsă, a cumpărat un parchet de calitate mai bună, cu grosimea de 1,5 cm, nu de 1, l-a montat acolo și acum cere să-i fie plătit. Dar, cei din primărie, care verifică situația, obiectează că acel parchet nu este rașchetat și paluxat, este lemnul brut. Este de foarte bună calitate, este mai scump, dar cel prevăzut în caietul de sarcini era produs finit, gata rașchetat și paluxat. Dacă firma care execută lucrarea ar rașcheta și paluxa acel parchet, ar fi totul ok, numai că ar trebui să o facă pe banii ei, întrucât așa ceva nu a fost prevăzut distinct în caietul de sarcini”, a explicat Robu.
În rest, edilul s-a declarat extrem de mulţumit de ritmul în care au avansat lucrările. În opinia sa, şantierul poate fi terminat până să înceapă şcoala, dacă se vor rezolva divergenţele. Robu spune că au fost scăpări în proiect şi că acum trebuie găsită o soluţie. Care va fi aceasta, încă nu se ştie…
Valoarea proiectului de reabilitare de la Lenau este de 6,747 milioane lei, aproximativ 1,53 milioane de euro, din care finanțare nerambursabilă 6,43 milioane de lei, adică circa 1,45 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
Liceele Loga, Lenau si Calderon vor fi reabilitate pana in toamna anului viitor
Copiii de la Lenau vor face scoala la Politehnica: nu se mai muta la Fundatia Caritatea!
Citiți principiile noastre de moderare aici!