Inițiativa a fost a Corpului Consular din urbea de pe Bega, acțiune la care au aderat și prefectul de Timiș Eva Andreaș și șeful ISU Banat Lucian Mihoc, alături de consulii Spaniei, Olandei, Italiei, Serbiei, Macedoniei, Germaniei și Peru (consul care a fost să doneze săptămâna trecută) și reprezentantul Institutului Francez.
Oficialitățile au venit de dimineață la Centrul de Tranfuzie Sanguină ca să doneze sânge. Conform directorului Centrului de Tranfuzie Sanguină din Timișoara, Rodica Lighezan, rezervele de sânge sunt minime, iar cererea este la nivelul lunilor mai-iunie.
„Am mai donat acum doi ani și mi se pare foarte important în contextul crizei de sânge. Trebuie să dăm un exemplu ca populația să conștientizeze că este nevoie de sânge. În perioada verii sunt foarte multe accidente rutiere soldate cu victime, iar județul nostru este pe locul doi la nivel național în nefericitul top al accidentelor grave. Cu toții avem cunoștințe, rude, care au trecut prin situații dificile și s-au confruntat cu lipsa de sânge. La nivelul județului Timiș, procentul de donatori este undeva la cinci la sută, ne-am dori să crească acest procent până undeva în jur de 50 la sută”, a spus prefectul de Timiș Eva Andreaș.
Vreți să donați sânge? Centrul de Transfuzii din Timișoara se află pe strada Martir Marius Ciopec, nr.1, lângă Spitalul Județean, și este deschis de luni până vineri, de la ora 8 la 13.
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
– vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani
– greutate peste 50 de kg
– puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
– pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (pzoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!