Conform E.ON, în anul 2008 au avut loc aproape 40 de explozii sau incendii, din care şapte s-au datorat improvizaţiilor, iar restul au fost cauzate de manevrarea greşită a aparatelor sau a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.
Totodată, s-au înregistrat un număr de 70 de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon, cea mai mare parte a evenimentelor având drept cauză lipsa tirajului coşurilor de evacuare a gazelor arse sau improvizaţiile la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale. Pentru a preveni astfel de incidente pe viitor, compania a conceput câteva reguli privind utilizarea instalaţiilor de gaze naturale. Astfel, utilizatorii de gaze naturale nu ar trebui să doarmă cu focul deschis, sau în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coşul de fum. De asemenea, ei sunt sfătuiţi să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate, să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanşe sau nu au tiraj şi să nu folosească improvizaţii la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale. Mai mult, ei trebuie să asigure o ventilare permanentă unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă şi să verifice şi cureţe coşurile de fum cel puţin de două ori pe an.
În caz de urgenţă
Dacă utilizatorii simt miros specific de gaz, trebuie să aplice anumite măsuri de siguranţă: să stingă toate focurile, să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele, să nu manevreze aparate electronice, să nu aprindă lumina, să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale şi să anunţe de urgenţă dispeceratul E.ON Gaz, la numerele 0265.200.928 sau 0800.800.928.
Citiți principiile noastre de moderare aici!