Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a prezentat, marţi, situaţia licitaţiilor organizate pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii la străzi. Oraşul a fost împărţit în patru zone, fiecare fiind scoasă la licitaţie. Licitaţiile au fost atacate în instanţă de către firmele care au pierdut şi, susţine Ciuhandu, până acum toate contestaţiile şi procesele au fost câştigate de către municipalitate.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, aceste licitaţii au demarat în august 2009, iar contractele au fost încheiate după circa nouă luni, în aprilie 2010. De exemplu, SC Drumuri Municipale SA a contestat două dintre licitaţiile privind întreţinerea şi repararea străzilor din oraş, dar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins ca nefondate contestaţiile, iar societatea a pierdut ulterior şi în instanţă, a declarat primarul.
Oficialii municipalităţii susţin că şi societatea Confort SA a atacat în instanţă licitaţiile privind întreţinerea şi repararea străzilor şi a pierdut.
De altfel, primarul Gheorghe Ciuhandu a anunţat şi că a făcut o plângere penală împotriva unui expert tehnic judiciar care la procesele cu Confort a prezentat o expertiză în care se spune că „Autoritatea contractantă (n. r. – Primăria Timişoara), ajutată de experţii cooptaţi pentru a fi imparţială, trebuia să analizeze tehnic şi economic toate ofertele depuse în baza Indicatorilor de norme de deviz – 1981, elaborate şi actualizate în perioada 1981 – 1989 de către Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor”, a arătat primăria.
Ciuhandu susţine că, în urmă cu circa jumătate de an, acelaşi expert tehnic judiciar scria, într-o expertiză tehnică înaintată instanţei, că „Indicatorul de norme de deviz pentru lucrări de drumuri ediţia 1981 nu poate fi considerat exclusiv şi suficient pentru proiectarea lucrărilor de drumuri şi străzi ca: reparaţii, modernizări, amenajări, străzi şi drumuri noi în anul 2009, când tehnologia modernă înlocuieşte în mare măsură forţa de muncă fizică a muncitorilor pentru asemenea lucrări”. Ciuhandu a declarat că, în baza acestei expertize, societatea Superconstruct SRL a primit anul trecut câştig de cauză în instanţă, atacând două licitaţii pentru lucrări la drumuri. Aşa că ulterior primăria… nu a mai ţinut cont de aceşti indicatori tehnici la evaluarea ofertelor.
Primarul consideră că cei care au atacat în instanţă municipalitatea au dat dovadă de rea-credinţă şi spune că preţul primează atunci când este vorba de adjudecarea unei proceduri de achiziţie publică. El susţine că în ultima perioadă primăria a fost confruntată cu o avalanşă de acuze din partea Confort, dar că această societate nu a fost nedreptăţită la atribuirea contractelor pe bani publici.
„Nu este vina Primăriei Timişoara că banii sunt limitaţi, acesta este bugetul oraşului. Atunci când sunt bani puţini şi mulţi amatori, evident că nu poţi să-i satisfaci pe toţi. Întotdeauna cei care vor pierde se vor simţi prejudiciaţi”, a adăugat edilul. El a prezentat şi situaţia proceselor cu SC Confort: 11 cauze, dintre care nouă vizând contestaţii din partea societăţii. Ciuhandu susţine că primăria a câştigat opt dintre aceste procese. Patronul societăţii vizate, Georgică Cornu, nu a putut fi contactat telefonic.
Culiţă Chiş: „Mi-e frică să nu ne dea în cap”
La rândul său, şeful Direcţiei de Drumuri şi Transporturi a primăriei, Culiţă Chiş, spune că angajaţii municipalităţii, colegii lui, sunt hărţuiţi şi ameninţaţi şi nu mai vor să facă parte din nicio comisie de licitaţie. „În acest sens am sesizat şi instituţiile statului, pentru că sunt conducători ai unor societăţi comerciale care contestă aceste licitaţii. Oamenii primesc telefoane la ora 22 noaptea şi sunt ameninţaţi cu DNA-ul, cu Parchetul, cu Poliţia şi aşa mai departe… N-au decât să se ducă să facă plângeri penale, cum am făcut şi noi, iar instituţiile statului să-şi facă datoria, mai ales că avem un kilogram de sentinţe judecătoreşti. La fiecare licitaţie au fost doi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, care au supravegheat aceste licitaţii. Acum, vă spun sincer, mi-e frică să nu ne dea în cap. E grav ceea ce spun, dar mi-e frică să nu fim atacaţi, să vină să ne dea în cap, pentru că este vorba de bani mulţi…”, a declarat Chiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!