Ani de zile, locuitorii cartierelor din zona de nord a oraşului s-au plâns de mirosurile neplăcute din zona în care trăiesc, cauzate de compania Continental. După discuţii îndelungi între reprezentanţii autorităţilor şi cei ai companiei germane s-a ajuns la o soluţie care, spun reprezentanţii firmei, vor rezolva aproape total problema mirosului de cauciuc.
Este vorba de o investiție de peste 10,5 milioane de euro efectuată pentru montarea unei instalaţii care funcţionează cu tehnologii cu plasmă rece și Oxidare Termică Regenerativă. Prima parte a acestei instalaţii a fost inaugurată miercuri, iar aceasta va funcţiona în una dintre primele hale ale fabricii de lângă Pădurea Verde din Timişoara, una care produce și unul cele mai deranjante mirosuri de cauciuc.
Într-o hală unde se injectează anvelopele pentru a lua forma finală, unde se simte din plin mirosul de cauciuc, a fost instalată o instalaţie complicată, cu tot felul de sisteme în care, spun cei de la Continental, aerul este tratat, iar moleculele care sunt responsabile de miros sunt distruse. Investiția se concentrează pe reducerea percepției mirosului specific producției de anvelope în perimetrul adiacent fabricii. Continental a realizat teste pilot asupra soluției tehnice începând din decembrie 2013.
„Din testele noastre a rezultat că mirosul se reduce cu până la 97%. Mirosul nu va dispărea, dar va fi redus cu 90%. Este prima dintre cele 20 de fabrici în care se instalează acest sistem cu plasmă la rece, este ultima tehnologie de care Continental dispune în domeniu”, a declarat Klaus Ohlwein, directorul Continental Anvelope Timişoara.
La rândul său, Eugen Dogariu, prefect de Timiş, a declarat că introducerea noului sistem este rezultatul a numeroase şi lungi ore de discuţii pe această temă: „Sunt nenumărate ore de discuţii purtate de noi cu cei de la Garda de Mediu, de la Agenţia de Mediu, cu cei de la fabrică. Este bine că această investiţie a fost realizată, în final, important este confortul olfactiv al locuitorilor oraşului”.
Instalaţia inaugurată miercuri este doar o parte din întreg ansamblul, finalizarea lucrărilor la toată instalaţia va avea loc în luna noiembrie. Valoarea totală a investiţiei este de 10,5 milioane, iar suma cheltuită anual pentru mentenanţa acesteia (curent, filtre, curăţare) va depăşi 700.000 de euro anual.
Aerul eliminat va fi tratat cu plasmă rece
Principiul de operare al soluției tehnice, „Oxidare Non-Termică – Tehnologie cu Plasmă Rece (oxigen activ)”, constă într-un curent alternativ ce generează un câmp de plasmă care descompune oxigenul și apa din aer în radicali de oxigen. Se produce o reacție de oxidare la contactul cu aerul din procesul de producție, care la rândul ei neutralizează moleculele de miros rezultate în procesul de vulcanizare a anvelopelor.
În plus, alături de acest sistem, compania va instala în aria de Mixing un echipament denumit „Oxidare Termică Regenerativă” (RTO). Acesta va distruge compușii organici volatili apăruți în cadrul procesului de producție prin oxidarea lor la temperatură înaltă.
Articole pe aceeași temă:
Mirosul emanat de Continental, masurat… tot de Continental
Continental anunta ca va investi 9,5 milioane de euro pentru a reduce mirosul de cauciuc
Garda de Mediu le transmite timisorenilor ca 2015 e ultimul an cu miros de cauciuc de la Conti!
Citiți principiile noastre de moderare aici!