Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală cronică rară care afectează plămânii, ducând în timp la cicatrizarea acestora și îngreunând respirația. Lăsată netratată, poate duce la deces în numai câțiva ani. FPI afectează de regulă persoanele peste 55 de ani. În pericol sunt fumătorii sau persoanele care au fumat. Debutează cu tuse seacă și senzația lipsei de aer, resimțită la efort.
În România nu există statistici clare în ceea ce privește prevalența acestei afecțiuni, însă pacienții cu FPI aflați sub tratament sunt sub 150. În Europa, boala are o prevalență între 14 și 43 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Astfel, Societatea Română de Pneumologie și Grupul de lucru pentru Pneumopatii Interstițiale Difuze și Sarcoidoză al SRP, în parteneriat cu Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” Timișoara, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București și Asociația Pacienților cu Fibroză Pulmonară Idiopatică, continuă Campania de informare a publicului privitoare la povara fibrozei pulmonare idiopatice „Respiră speranță”. În acest an se va insista asupra importanței diagnosticării precoce a FPI.
Diagnosticul precoce presupune o atenție sporită din partea medicilor specialiști, deoarece FPI poate fi confundată cu alte afecțiuni precum astmul bronșic, insuficiența cardiacă sau BPOC. Urmează un set de investigații în baza cărora se poate confirma diagnosticul de FPI și se poate alege conduita corectă. De regulă, este necesar ca mai mulți specialiști – pneumologi, anatomopatologi, radiologi – să colaboreze pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Pentru persoanele care suferă de această boală vine și o veste bună. Din luna iulie a anului 2019, protocolul terapeutic al fibrozei pulmonare idiopatice a fost modificat. Acest lucru permite inițierea tratamentului cu antifibrotice și la pacienții cu aspect imagistic „probabil”, lucru care nu se întâmpla până acum.
“Medicamentele antifibrotice sunt disponibile în România din 2017, iar protocolul de prescriere a fost actualizat în iulie 2019, conform normelor internaționale, ușurând prescrierea medicamentelor” declară Conf Dr. Claudia Toma, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie.
Începând din 2012, pe plan mondial, septembrie este luna de conștientizare privind fibroza pulmonară idiopatică. Asociațiile de pacienți și societățile medicale din întreaga lume desfășoară activități menite să dea un glas comunității din ce în ce mai mari a pacienților afectați de această boală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!