Concret, 30 de cadre didactice (din cei 45 de profesori titulari aflaţi în şcoală) au trimis un memoriu la Ministerul Educaţiei şi la Sindicatul „Spiru Haret”, care l-a dat mai departe Inspectoratului Şcolar Judeţean. Prin acest memoriu, profesorii cer o colaborare eficientă şi schimbarea atitudinii a directoarei, acuzând-o pe Mariea Ştefan, directorul unităţii şcolare, că le vorbeşte urât şi îi umileşte. Mariea Ştefan spune că situaţia nu stă aşa.
„Nu am fost manipulat de nimeni, în afară de doamna directoare, când mi-a spus că nu fac nimic pentru şcoală, uitând că ţin sute de ore anual, în plus pregătire cu elevii olimpici, ori poate când m-a dat afară din secretariat. Ceea ce-mi pare rău este că nu am luat atitudine mai demult, în anii anteriori, când unii colegi au fost umiliţi într-un mod foarte josnic. Pe lângă semnatarii acestui memoriu au mai fost colegi care au declarat că le e frică să semneze. În acest moment nu ştiu dacă noi mai putem colabora cu dânsa, având în vedere şicanele pe care le face”, spune profesorul Marius Nemeş, de la C.D. Loga.
Profesorii cer schimbarea comportamentului şi a modului de abordare a situaţiilor în relaţia cu colegii din şcoală.
Picătura care a umplut paharul este modificarea unor note de către o doamnă profesoară. Notele au fost îngroşate, în loc de a fi tăiate cu o linie și ştampilate, în catalog. Profesoarei i s-a dat calificativul nesatisfăcător de consiliul de administraţie, iar aceasta a contestat calificativul. O comisie formată din profesori a evaluat contestaţia şi i-au dat calificativul bine.
Mariea Ştefan a spus că nu este corectă această decizie, dar nu o putea modifica. Se pare că au avut loc mai multe clinciuri între directoare şi profesori ca urmare a situaţiei, iar gradul de suportabilitate a unor profesori a ajuns la maxim.
Profesorii acuză directoarea că îi jigneşte şi că se comportă dictatorial, lucruri declarate false de Mariea Ştefan.
„Comportamentul a fost în timp, dar au fost comportamente sau reacţii vizavi de cadre didactice individuale, care nu au spus nimic până acum”, spune profesoara Simona Stoia.
Mariea Ştefan contestă decizia luată de comisia formată de profesori, în a-i acorda profesoarei care a modificat notele calificativul bine.
„Greşeala e una, modificarea grosieră a notei e altceva. Greşeli da, se fac, unul greşeşte şi pune o notă în căsuţa care nu ar trebui să o pună. Acestea sunt greşeli, dar după ce ai încheiat situaţia şcolară… pui două note de 4, o teză, faci o medie, iese cinci pe semestrul doi, faci media anuală care iese şapte şi după toată povestea asta modifici cele două note de patru şi le transformi în 9 şi modifici situaţia şcolară. E corect faţă de şcoală?”, spune Mariea Ştefan, directorul Colegiului Naţional C.D. Loga din Timişoara.
Profesorii spun însă că aceasta este doar o situaţie, dar supărarea lor vine de mai demult. În plus, profesorii susțin că au respectat metodologia în ceea ce priveşte calificativul acordat profesoarei…
„Noi am respectat metodologia. În urma rezoluţiei comisiei doamna director s-a supărat foarte tare că nu am respectat ceea ce dumneaei a dorit. Noi am respectat legea de fapt. Eu i-am spus doamnei director de nenumărate ori că eu nu o să fac ceva ilegal ca să nu se supere dumneaei pe mine. Dumneaei putea să aplice sancţiune procedurală, nu să se supere pe noi şi să ne dea afară din secretariat. Eu în 2012-2013 am fost director adjunct împreună cu dumneaei, am mediat nenumărate conflicte între dumneaei şi colegi, de foarte multe ori doamna directoare mi-a spus în zeflemea că eu sunt mama orfanilor. De mult ori am încercat să mediez conflicte între ea şi colegi. Am încercat de nenumărate ori să ne întâlnim toţi cu doamna director, nu izolat, nu pe rând. La invitaţia inspectoratului şi a sindicatelor am fost acolo, doamna director nu a fost. Nu cred că mai există cale de întoarcere. Nu cred că doamna director poate să pretindă respect faţă de dumneaei, atunci când dumneaei a arătat o lipsă de respect totală şi să nu se prezinte la inspectorat. Nu cred că ar trebui să avem un astfel de director, cred că Loga nu merită să aibă un astfel de director, care se comportă aşa”, spune Violeta Craina, profesor la Loga.
Practic, profesorii prezintă situaţia de zi cu zi din şcoală, vizavi de comportamentul directoarei.
„Profesorii care iniţial nu s-au gândit la vreo demisie şi au dorit să semnaleze nişte nereguli la inspectorat şi la minister au dorit să se facă auziţi şi situaţia să se îmbunătăţească au ajuns într-o situaţie mult mai dramatică. Cred că sunt destul de mulţi profesori în Colegiul Loga care nu înţeleg cum mai poate continua funcţionarea normală a vieţii şcolii cu un director care ne ignoră în continuare. Eu i-am comunicat doamnei director că nu respectă profesorii şcolii, ni se adresează într-un mod în care noi nu vorbim cu elevii noştri. Ne-a făcut chibiţi, ne spune că, de exemplu, colegilor le-a spus că sunt o ruşine pentru Loga, că ar putea să intre în puşcărie directori care au fost în şcoală, unor părinţi le-a zis că provin din familii needucate. Nu este firesc să te adresezi nimănui aşa. Este impulsivă, nu e vorba de ridicat tonul. Felul în care ne tratează. Tratează totul dintr-o poziţie ierarhică, cineva e sus şi cineva e jos, lucru care revoltă nişte oameni foarte bine pregătiţi care au conştiinţa valorii proprii”, spune Johanna Schweighoffer, un alt profesor la acelaşi liceu.
Mariea Ştefan spune că acuzaţiile cadrelor didactice sunt false. Mai mult, susține că, deşi situaţia cu modificarea notelor în catalog este gravă, nu a vrut să o facă publică tocmai pentru a proteja profesorii şi pentru a nu crea valuri.
„Nu am făcut demersuri către instituţiile abilitate să se sesizeze în cazul de fals în documente şcolare, ca să nu fac publică povestea. Nu am solicitat nici inspectoratului școlar să intervină. Primul impuls a fost să mă adresez inspectoratului şcolar. Acolo jurist, inspector general, poate aveau o idee cum să rezolv situaţia în cazul în care unui copil i se modifică notele în acest fel. Dar am zis că nu fac acest gest. Eu nu vreau să transform chestiunea asta în ceva jenant şi degradant, oricât m-a deranjat din punct de vedere colegial gestul de a nu gestiona problema aici. Am aceeaşi fermitate faţă de o problemă pe care noi vrem să o gestionăm în interesul şcolii. Am însă stilul de a fi foarte directă şi dacă am avut ceva de spus am spus-o aici. Acesta este elementul care a declanşat deranjul. În rest, afirmaţiile că mă port urât, că sunt dură, remarcile acestea nu au fost, nici nu ar trebui demonstrate. Sunt un om care a lucrat în multe instituţii, doar aici am auzit că se aruncă asupra mea aceste acuzaţii menite să mă provoace. Nu este adevărat, vorbesc deschis, ferm, autoritar, dar e stilul meu de a lucra şi a conduce. Eu nu am un conflict cu ei, eu mi-am exercitat atribuţiile de director”, a declarat Mariea Ştefan.
Aceasta susține că a fost exigentă cu profesorii din colegiul pe care îl conduce pentru că dorește ca activitatea acestora să fie la un standard cât mai ridicat.
„Memoriul este în conţinutul lui caduc. Nu am participat la întâlnire pentru că nu am vrut să fac public subiectul. Noi am vrut să nu susţinem acel demers public câtă vreme inspectoratul ştia foarte bine subiectul. A doua zi am fost chemate noi două, eu şi directoarea adjunctă. Am fost acolo, am discutat, spre finalul discuţiei ni s-a dat un ultimatum ca să rezolvăm cum credem noi de cuviinţă această problemă, circa o săptămână. Nu pot să spun că profesorii au ceva personal cu mine, nu aş zice asta, cred însă că am deranjat de la început prin faptul că sunt un om exigent, sunt exigentă cu mine însămi şi apoi şi cu cei din jur, şi în încercarea aceasta de a pune ordine acolo unde nu a fost. Azi s-ar fi deranjat unul, mâine altul, după cum cred că sunt şi colegi care se întreabă acum ce caută ei acolo, pe listă. Eu vreau respect pentru şcoală, respect şi pentru mine, în anii aceştia şcoala a fost pe primul plan. Nu cerşesc respectul, eu aş vrea doar ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea la un standard cât mai ridicat în interesul copiilor, să intre la timp la ore, să nu mai fumeze în faţa copiilor. Este foarte uşor să arunci cu vorbe, pot să zic vrute şi nevrute, chestiuni pe care nu le pot discuta, dar nu fac asta”, mai psune Mariea Ştefan.
Cât despre o eventuală demisie…
„E o presiune în sensul demisiei, nu numai din partea acestui grup. Nu am motiv să-mi dau demisia şi nu e firea mea când se iveşte o chestiune mai complicată să-mi iau bagajele şi să plec. Nu în aceste condiţii şi nu pe aceste motive inventate. Intuiesc că au acumulat unii dintre cei care sunt pe acea listă. Fiecare are rolul lui într-un astfel de sistem. Elementul comun al acestor două componente… politicul din planul doi-trei cu componenţa nucleului…”, a conchis directorul colegiului.
Articole pe aceeași temă:
Situatie tensionata la o scoala din Timisoara. Profesorii se plang ca directorul le vorbeste urat
Citiți principiile noastre de moderare aici!