Cei care ajung la Iulius Town pot vedea o expoziție inedită cu lucrări ce au ca scop captarea atenției și informarea publicului timișorean cu privire la o problematică extrem de sensibilă și periculoasă pentru tânăra generație, respectiv racolarea victimelor traficului de persoane prin metodă Loverboy.
Expoziția „Iubirea este artă, nu sclavie!” un proiect împotriva traficului de persoane susținut de Centrul Regional Timișoara al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale și Liceul de Arte Plastice din Timișoara.
Traficul de persoane reprezintă una din cele mai dezumanizante și crude infracțiuni, iar misiunea celor care luptă cu acest fenomen nu este deloc una ușoară.
Plecând de la mesajul „Iubirea e artă nu sclavie”, elevii Liceului de Arte din Timișoara și membri Clubului Adolescenților Ucraineni au creat 16 lucrări plastice ce surprind cu emoție și talent atât iubirea candidă, sinceră, dar și iubirea folosită ca justificare pentru exploatare și pentru extinderea rețelelor de crimă organizată.
Din datele Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, cele mai multe victime ale traficului de persoane sunt tinere fete, iar metoda de exploatare care domină este exploatarea sexuală.
Astfel, reprezentanții instituției avertizează că metoda Loverboy este deosebit de periculoasă deoarece victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reușește să iasă din procesul de trafic.
„Situația este cu atât mai delicată când victima este minoră. Recrutorul reușește să izoleze victima în aşa fel încât ea să creadă că el este singura persoană care o iubește cu adevărat și în care poate avea încredere. Acesta iniţiază o relaţie de prietenie cu victima, care apoi se transformă într-o relaţie de iubire şi astfel îi câştigă încrederea. Loverboy-ul este carismatic şi ştie cum să îşi aleagă victimele din grupuri vulnerabile, fete cărora le poate câştiga încrederea. El ajunge să fie o persoană de suport pentru victimă şi chiar pentru familia ei. Relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani. Apoi, traficantul îşi manipulează psihic şi emoţional victima şi o convinge să facă orice îi cere. Traficantul îi promite victimei că situaţia în care se află este una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani ca să scape de datorii, sau ca să îşi cumpere o locuinţă sau chiar ca să se căsătorească. Indiferent de promisiunea făcută, totul este o minciună, deoarece scopul final este ca traficantul să strângă bani pentru el”, au explicat reprezentanții Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, filiala Timișoara.
Lucrările pot fi văzute până în data de 26 noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!