La doar o zi după ce Rusia a început invazia militară asupra Ucrainei, la Timișoara a început inventarierea și verificarea tuturor adăposturilor de protecție civilă din Timișoara. Astfel, de pe 25 februarie, pentru cele 92 de adăposturi publice de protecție civilă aflate sub tutela municipalității a început să se facă lista cu „necesitățile imediate”.
„Am început astăzi inventarierea lor, verificăm starea lor de funcționare, pentru a putea fi puse în folosință la nevoie. Multe sunt într-o stare foarte proastă, dar există și câteva într-o stare foarte bună. Îi felicit pe locatarii acestor imobile care s-au implicat pe cont propriu în menținerea lor în condiții optime”, declara viceprimarul Tabără.
După o săptămână, pentru o parte dintre locații a fost făcut un inventar cu necesarul pentru dotarea lor, iar procedura continuă.
„De mai bine de o săptămână, am început inventarierea spațiilor și efectuarea unui minim necesar pentru a putea fi utilizate. Din totalul de 92 de adăposturi civile aflate în responsabilitatea municipalității, pentru o parte s-au inventariat necesitățile imediate, iar procesul continuă”, declara vineri, 4 martie, viceprimarul Cosmin Tabără.
În ședința Consiliului Local pentru votarea variantei finale a bugetului Timișoarei pe 2022, din 1 martie, Cosmin Tabără a propus spre vot un amendament pentru alocarea a 1,4 milioane de lei de la buget pentru adăposturile civile. Amendamentul a fost aprobat, iar dacă va fi nevoie, suma va putea fi suplimentată.
Este important de subliniat că aceste vizite sunt doar în scop preventiv. Românii, după cum transmit autoritățile centrale și locale, nu au în acest moment niciun motiv să se teamă că sunt în pericol.
Totuși, Tion vă prezenta încă din 13 februarie o listă cu adăposturile de război din Timiș, unde vă puteți refugia în caz de dezastru sau bombardamente.
Timișenii au la dispoziție 147 de adăposturi de protecție civilă, conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Timișoara are cele mai multe astfel de obiective (110), urmată de Lugoj (12), Sânnicolau Mare (9), Buziaș (6), Deta (4), Făget (3), Ciacova (2) și Sinersig (1).
Adăposturile sunt, în cea mai mare parte, subsoluri de blocuri, dar și sedii ale instituțiilor publice și ale unor companii private. De menționat este că cei care locuiesc în Făget au la dispoziție și un adăpost natural, conform IGSU, Peștera Românești.
De asemenea, spitalele din subordinea Ministerului Apărării Naționale sunt pregătite pentru a oferi îngrijiri militarilor și civililor răniți din Ucraina. Astfel, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara este pregătit ca în orice moment să le acorde îngrijiri medicale soldaților sau civililor răniți în războiul din Ucraina.
Numai pe secția de Chirurgie a spitalului au fost alocate 35 de paturi pentru astfel de situații, cu posibilitatea de a aloca locuri suplimentare la nevoie. Saloanele sunt pregătite cu instalații de oxigen, butoane de panică, iluminat și unități sanitare. În plus, răniții vor beneficia de ajutor pe orice secție, inclusiv de suport psihologic.
Vă reamintim, pentru răniții din Ucraina puteți dona și sânge. La Timișoara acest lucru este posibil la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, strada Martir Marius Ciopec nr. 1. Este nevoie de donatori pentru a asigura necesarul de sânge pentru județul Timiș, dar și pentru Ucraina. Vă puteți programa online, prin BlooDoChallenge sau prin Donorium. Puteți consulta AICI criteriile de calificare pentru donare. Programul este de la 7:30 până la 17:30.
Pe aceeași temă:
FOTO. Cum arată adăposturile publice de protecție civilă din Timișoara. A început verificarea lor
FOTO. Spitalul Militar din Timișoara, pregătit să primească răniți în războiul din Ucraina
Citiți principiile noastre de moderare aici!