Primăria Timișoara lansa, în februarie, licitația pentru „proiectarea și execuția privind reabilitarea rețelei de termoficare în Timișoara”, un contract împărțit în două loturi: lot 1 – reabilitarea a 9,067 km traseu de rețea primară și lot 2 – reabilitarea a 20,095 km traseu de rețea termică secundară. La licitație s-au prezentat aceleași trei firme, adunate în asocieri.
Astfel, pentru primul lot lider de asociere este Energomontaj din Timișoara, cu Elsaco Electronic din Botoșani și Construcții Erbașu din București.
Pentru al doilea lot lider de asociere este Elsaco Electronic, tot cu Energomontaj și Construcții Erbașu.
Valoarea contractelor pentru cele două loturi este de 116,8 milioane de lei, fără TVA, lotul I având o valoare de 55,3 milioane de lei, fără TVA, iar lotul II – 61,4 milioane de lei, fără TVA. Serviciile de proiectare mai costă 1,5 milioane de lei. Mare parte a banilor provin din fonduri europene.
Proiectul va dura doi ani, din care trei luni pentru proiectare și 21 pentru execuție.
Pierderi de 30 la sută
Lucrările de retehnologizare sunt necesare, pentru că pierderile mari de căldură înregistrate de Colterm au crescut în ultimii ani de la aproape 20% la aproape 30%. Societatea de termoficare are conducte neizolate, sparte, tot mai multe avarii și nu are un sistem de detectare și monitorizare a acestora.
Primăria Timișoara subvenționează anual pierderile societății de termoficare. În toamna anului trecut a alocat 8 milioane de euro pentru cele pe 2018, iar în această primăvară a plătit 9,5 milioane de euro pentru cele din 2019.
Plan de scumpiri
Implementarea proiectului vine, însă, la pachet și cu scumpirea gigacaloriei. În ghidul solicitantului este prevăzut un „plan anual de evoluție a tarifelor”, aprobat deja într-o hotărâre de consiliu local. Planul tarifar presupune, de fapt, o „explozie” a prețului la gigacalorie, estimat să crească cu peste 20% din anul 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.
Articole pe aceeași temă:
Trei firme vor să repare conductele vechi ale Colterm, cu 30 de milioane de euro
Trimite articolul
X1mil€/km nu e un preț mic
Adica 1000 Euro metrul…absolut aberant
Să o scumpească până când vor realiza beneficiarii că cineva își bate joc de ei.
-
eu sunt “beneficiar”. ce sa fac, sa le sparg capul pe strada? caile legale aparent nu functioneaza, ca sunt toti in aceeasi banda de talhari
Si conductele neizolate sunt bune. Iarna ajuta la topirea zapezii si a ghetei de pe sosea, ca cei resposabili cu asta, nu o fac. Totusi, prefer sa ma debransez si o voi face curand. La un apartament de 57 mp am platit pe sezonul 2019-2020, cam 1800 lei caldura+apa calda, in conditiile in care am avut mai multa caldura decat aveam nevoie, dar in perioadele cand imi dorram putina caldura, nu am avut ca nu era “sezonul” (octombrie si mai)
-
Și ai întrebat pe unul cu centrala de apartament cat a platit el gazul și verificările la centrala? Daca diferența este sub 1000 de lei înseamnă că tu îți vei amortiza investiția în 10 ani. Sunt în aceeași situație și la calcule nu mi se pare deloc atractiv sa sparg apartamentul pentru centrala. Zic și eu.
-
Gazul e în jur de 300/lună în perioada de iarnă, în situația în care blocul este neanvelopat, iar temperatura ambianta este setată la 24 de grade. Verificarea se face la doi ani, 200 lei. Dacă aduni cât se plătește, la Colterm, în perioada de vară și în perioada de iarnă,te astupi. Mai ales că plătești apă rece pe post de apă caldă.
-
Daca izolati cu vata bazaltica (10cm) si rigips mov(pt antifonare)tavanul, peretii exteriori (inclusiv casa scarii)…instalati tripane (inclusiv inchis balconul)…reduceti factura la gaz cu 60%.
Pretul gazului s-a liberalizat…urmeaza sa creasca cu 20-30% in urmatorii doi ani -
Caz concret,apartament 3 camere,bloc anvelopat.Temperatura setata 24*C.Aerisit dimineata 2-3 ore.
noe.2019-17.58 lei
dec.2019-17.53 lei
ian.2020-47.30 lei
feb.2020-111.85lei
mart.2020-120.42lei
apr.2020-81.47 lei
mai.2020-55.85lei
iun.2020-20.55lei
iul.2020-17.09 lei
Asta e incalzirea proprie a apartamentului.Am schimbat centrala anul trecut dupa 13 ani de functionare.-
Ce-i tampenia asta cu 24 grade? Nu este sanatos asa cald. 22 grade sunt suficiente.
-
-
-
In bloc vechi, neizolat termic, cu 24-25 grade iarna platesc gazul cam 200-250 lei pe luna, 2-3 luni, scazand pana pe la 70 lei in lunile de vara. Si atentie ca in gazul asta intra si cel folosit de cuptor si aragaz la gatit.
Este cea mai buna afacerea centrala si zic ca in cativa ani o amortizezi si de acolo numai castigi.
Banii ca banii, dar vorbim de confort, ca ai cald cand vrei, cat vrei.
Deci de banii cat inghite coltermul puneau centrala la toti si gata era incheiata de mult problema.
-
30% pierderi si jigodiilor inca nu le-a spart nimeni capul
-
cine, mamaliga romaneasca?
Ba esti neboooon… tun dupa tun dau baietii la colterm, hai ca ati rezolvat-o si cu banii pe 2021, prime chestii etc
cersesc pe la colturi fonduri si pana mea si sefii lor au salarii de plang nemtii de invidie
Cei care aproba fonduri europene cunosc situatia din teren. Europenii ne dau bani pt o societate falimentara. Iar Primaria subventioneaza folosind si banii celor debransati. E corect? Cel debransat cu ce beneficiaza din partea Primariei?
-
Cel debransat plateste taxe si impozite, din care dupa aceea se subventioneaza coltermul. Practic cel debransat plateste o parte din incalzirea celui care e bransat la colterm.
La fel si la transportul in comun. Ai masina, platesti impozit din care se subventioneaza rattul, adica platesti o parte din bilet fara sa folosesti transport.
Sisteme comuniste!-
macar de ar fi asa… nu platesti doar caldura celui care e la stat, si nici macar nu platesti biletul pensionarului, ca 90% din banii astia merg pe partide politice, pe furturi, pe “pierderi de 30%”, etc
-
-
🖕
-
De asta:🖕
-
Europenii dau fonduri pentru sistemele pe care le folosesc si ei. Noi suntem singura tara din UE unde exista centrale de apartament in zonele in care este un sistem centralizat.
Sistemele folosite in UE sunt urmatoarele: centralizat, de cartier, de bloc.
Centralele de apratament sunt un mijloc prin care “furam” caldura de la unul la altul, apartamentele nefiind izolate termic intre ele.
In Germania, ca tot vrem o tara ca afara, caldura se factureaza 50% in functie de suprafata si 50% in functie de consum. Acolo oamenii sunt constienti ca exista transfer termic intre apartamente.
Sati linistiti nu o sa se faca nimic,,,,societate falimentara si cu conducte schimbate si oras spart,realistic sa schimbi cei 73de km de primar si vreo 270 de secundar cam asta inseamna sa spargi tot oradul
Incepe cu zona Soarelui? Domnu Robu, primarul sudului?
lae ,ultimele incercari de tunuri…da vin alegerile
Nu lasa viitorului primar nici o marja de manevra, si nici un contract nesemnat pe cativa ani ca sa nu se poate atinge nimeni de el. Consilierii, iberali sau psd-isti sunt tot aia, si asa au fost din anii 90, o banda organizata de tip mafiot incununata in USL care l-a propulsat pe Robu primar.
Pe langa ca e plina de datorii si suge bani de la noi toti, mai fac si lucrari foarte scumpe.
Defapt iar o treaba care se poate face cu 50% din valoare actuala se face in schimb cu dedicatie.
Si tot prost va functiona si in pierdere.
Hotie si jecmaneala la drumul mare pe care tot noi care am ramas la Colterm o vom suporta.De la revolutie cei care sau perindat pe la conducerea regiei dar si la primarie nu si-au batut capul pentru investitii majore doar de castigul propiu au avut grija si acum cand conductele pocnesc lasa ca prostimea plateste.Bine au facut cei care au renuntat la seviciile voastre. Rusine sa va fie.
Cum sa schimbi teava ca sa ai pierderi mai putine dar tu scumpesti gigacaloria? Mai trebuie niste bani de la primarie asa-i?