Astăzi, 28 iunie, primarul Dominic Fritz i-a convocat pe consilierii locali într-o ședință de îndată pentru a prelungi cu 30 de zile contractul de termoficare cu societatea Colterm, în forma actuală, pentru a le da timp creditorilor societății să se întrunească din nou și să ia o decizie.
Marți, 27 iunie, prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor de producție și furnizare a agentului termic de către Colterm, în formatul aprobat anterior de Consiliul Local Timișoara (CLT), nu a întrunit majoritate, picând astfel în ședința Comitetului de Creditori și a Adunării Generale a Creditorilor Colterm.
Propunerea CLT consta în prelungirea cu trei ani a serviciului de producție a agentului termic și cu un an a serviciului de transport și distribuție. Unul dintre creditori a fost de acord cu soluția aprobată de aleșii locali, altul a preferat varianta propusă de administratorul judiciar (de trei ani pentru producție și trei ani pentru distribuție), iar altul a cerut o amânare a votului. Rezultatul votului a fost un balotaj. Mai multe detalii, AICI.
Astăzi, viceprimarul liberal Cosmin Tabără a făcut un amendament prin care prelungirea contractului să se facă pe o perioadă de trei ani pentru producție și trei ani pentru furnizare.
„Mă bucur că are loc această ședință pentru că este un subiect important pentru timișoreni. […] Văd că acum vorbim despre o prelungire de 30 de zile. Eu aș vrea să fac un amendament, ca prelungirea să fie de 3 cu 3 ani; sigur că se poate introduce o clauză ca, dacă între timp va exista o astfel de societate funcțională, care să poată continua distribuția, să se poată renunța la acest contract”, a spus Cosmin Tabără.
Viceprimarul Ruben Lațcău i-a explicat însă că tocmai această propunere a făcut-o ieri și administratorul judiciar, dar creditorii nu au fost de acord cu ea.
„Vreau să vă spun că data trecută când ne-am întâlnit în ședința de Consiliu Local și am votat varianta de 3 cu 1, adică trei ani pentru producție și un an pentru distribuție, această propunere a CLT a fost curmată de votul creditorilor. Trebuie să fim conștienți că orice propunere am face, trebuie să treacă prin Comitetul Creditorilor, societatea fiind în insolvență. În acest moment, în pofida discuțiilor cu primăria, săptămâna aceasta, administratorul judiciar a introdus pe ordinea de zi și propunerea de 3 cu 3 ani, cea pe care însuși domnul Tabără a propus-o. Propunerea, la fel ca restul, nu a întrunit majoritate de voturi pentru a putea fi aprobată”, a declarat Ruben Lațcău.
Vă reamintim, societatea de termoficare a Timișoarei a intrat în insolvență în toamna anului 2021. Colterm este gestionată în procedura de insolvență de un administrator judiciar și de un administrator special.
Administratorul judiciar este un consorțiu format din Alfa & Quantum Consulting SPRL (lider de consorțiu), Maestro SPRL și Insolvein SPRL. Administratorul special este Amza Alexandru Cristian, care reprezintă interesele primăriei în procedura de insolvență și reorganizare. Principalii creditori ai Colterm sunt ANAF, Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM) și EON.
„În procesul verbal al întrunirii de ieri, chiar administratorul judiciar menționează că se va face o reconvocare pentru a resupune la vot aceste propuneri. Din punctul meu de vedere, varianta ideală este tocmai această extensie, urmată de o reconvocare a Comitetului de Creditori, pentru a exista un vot pentru oricare dintre variante. Nu cred că administratorul judiciar va renunța să prezinte propunerea de 3 cu 3 ani. […] Trebuie să ne asigurăm că există o majoritate de voturi din partea creditorilor; adică este nevoie de două voturi din trei. Momentan nu există această majoritate, așa că propunerea de a vota 3 cu 3 este un risc extrem de mare pentru municipalitate”, a adăugat Lațcău.
Consilierul local Dan Diaconu (PNL) a spus că nu își mai dorește ca administrația locală să joace „alba-neagra cu apa caldă a timișorenilor, cu viitorul societății de termoficare, cu contractele realizate”.
„Într-adevăr, nu am fost prezent la ultima ședință în care s-a aprobat acest 3 + 1, care mi se pare absurd. Nu înțeleg de ce există o încăpățânare de a nu construi această minimă stabilitate pentru partea de distribuție. Ceea ce facem noi acum este să expunem acum această societate la amendă, Colterm nemaiavând licență nici pentru producție, nici pentru distribuție. Societatea nu poate să își obțină licența de la ANRE în 30 de zile. Care este mobilul acestei povești?”, a întrebat Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei.
Roxana Iliescu, consilier local din partea PRO România, a insistat pe ideea că la Colterm ar trebui să existe „predictibilitate”.
„În plenul de ieri am deschis discuția referitoare la reinserția în economie a acestei societăți. Presupun că echipa primarului, care a băgat societatea în insolvență, a făcut acest lucru cu bună-credință, și nu pentru a da țeapă creditorilor acestei societăți. Ca să putem lua în considerare o reinserție în economie a Coltermului, ceea ce înseamnă ieșirea din insolvență și nu intrarea în faliment, ar trebui atât primarul Fritz, cât și colegii de la USR să cunoască accepțiunea termenului de predictibilitate și să înțeleagă că o societate într-o astfel de situație are nevoie de predictibilitate”, a specificat Roxana Iliescu.
În discuție a intervenit și consilierul local Radu Țoancă (PSD), deranjat de toate scenariile discutate și de incertitudinea generată de acestea.
„Climatul este unul de totală neseriozitate, cel puțin așa par discuțiile noastre în plen, din cauza scenariilor care ni se tot prezintă de la o săptămână la alta. Flexibilitatea nu trebuie confundată cu incoerența și cu lipsa de viziune. Ce să mai înțeleagă un abonat Colterm din Timișoara? Astăzi se revine cu varianta de 30 de zile, probabil o variantă tehnică pe care ne-o va explica dl. primar”, a menționat Radu Țoancă.
Primarul Dominic Fritz a atras însă atenția că proiectul dezbătut astăzi de aleșii locali este în interesul creditorilor, care au mai cerut timp pentru a studia scenariile propuse pentru împărțirea serviciilor de producție și distribuție.
„Trebuie să remarc că e cam mult să primim lecții despre profesionalism, seriozitate și predictibilitate de la oameni care ani de zile au avut funcții responsabile, au fost consilieri locali, viceprimari etc. Tocmai de aceea este Colterm în această situație, de aceea a intrat în insolvență în 2021, pentru că până acum nu am văzut nici seriozitate, nici predictibilitate și nici profesionalism.
Consilierul local Roxana Iliescu a vorbit despre respect pentru creditori și predictibilitate. Tocmai ei, creditorii, mai ales cel mai mare creditor, sunt cei care au rugat, în scris, să nu se voteze acum, ci să le dăm timp pentru a studia propunerile”, a precizat Dominic Fritz.
La începutul lunii mai, primarul Dominic Fritz anunța că la Colterm se are în vedere separarea producției de furnizare, spunând atunci că nu va mai fi prelungit contractul actual cu Colterm, care expiră în 30 iunie. Apoi, în urmă cu două săptămâni, această decizie a fost parțial amânată – consilierii locali votând prelungirea cu 3 ani a serviciului de producție a agentului termic și cu 1 an a serviciului de transport și distribuție. Dacă ședința creditorilor ar fi fost convocată de administratorul judiciar imediat după votul CLT, cel mai probabil nu s-ar fi ajuns în situația de față, în care cu două zile înainte de a expira contractul cu Colterm se decide prelungirea acestuia cu 30 de zile.
„Faptul că noi prelungim acum cu 30 de zile este pentru că ANAF și încă un mare creditor au votat împotriva ideei din spatele amendamentului făcut astăzi de domnul Tabără. Deci, dacă vreți să apărați interesele creditorilor, ceea ce este în regulă, măcar să o faceți până la capăt. Interesul creditorilor, pus în scris, este «Dați-ne timp pentru a ne uita peste variante și a ajunge la o concluzie».
De ce nu votăm 3 cu 3? Există un motiv. Pentru că trebuie să respectăm legislația în domeniul ajutorului de stat. Este evident pentru toată lumea că nu o respectăm; am depășit cu 150 de milioane de lei plafonul prevăzut de Consiliul Concurenței. De aceea există mai mulți juriști care ne avertizează că a continua încă trei ani fără a reglementa partea cu ajutorul de stat implică probleme de legalitate și vom ajunge în situația în care va trebui să cerem bani înapoi de la Colterm, devenind și noi creditori la rândul nostru.
De aceea noi am spus că trebuie să avem un plan clar pentru a reduce ajutorul de stat primit de Colterm, ceea ce se poate întâmpla dacă scapă de povara distribuției. Încă o dată, acestea nu sunt cuvintele mele, ci ale Coltermului. Cele mai mari pierderi înregistrate de Colterm sunt chiar pe partea de distribuție. Dacă vorbim despre viabilitatea economică amintită de dna. Iliescu, vorbim despre eliberarea Coltermului de această povară. Această discuție nu trebuie dusă astăzi. Astăzi nu votăm variantele de 3 cu 1 sau 3 cu 3; astăzi, pe masă, este dorința creditorilor de a le acorda mai mult timp pentru a analiza propunerile”, a adăugat primarul Timișoarei.
În cele din urmă, amendamentul făcut de viceprimarul Cosmin Tabără a căzut cu 9 voturi pentru și 12 împotrivă. Proiectul de hotărâre care prevede prelungirea contractului cu Colterm în forma actuală a trecut cu 23 de voturi pentru și o abținere.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSi daca muti distributia dispar pierderile mai Fritz? Cine plateste pierderile? Pai proprietarul tevilor. Adica primaria. Adica smecherii de la usr vor sa lipseasca societatea Colterm de o sursa de venit, cea din transport, distributie si furnizare nicidecum sa o scape de niste pierderi care nu sunt ale ei. Dintre creditorii astia 3 mari, EOn ce parere are, e de acord cu Fritz, nu? Nemtii astia…