O scurtă istorie. În urmă cu un an, primarul Nicolae Robu (PNL), pe atunci aflat în alianţă cu PSD, aproba un referat ce prevedea vânzarea sediului închiriat de PSD Timiş de la Primăria Timişoara cu 100.000 de euro. După ce reporterii www.tion.ro au tras un semnal de alarmă, arătând că se intenţionează vânzarea acelei clădiri de pe Splaiul Tudor Vladimirescu, în suprafaţă de aproape 1000 de metri pătraţi la un preţ derizoriu, proiectul a căzut în şedinţa de plen la un singur vot, cel al consilierului PP-DD (atunci, acum PNL) Petrică Folică, consilierii PNL şi PSD aprobând la unison vânzarea acelui spaţiu la preţul iniţial.
Ulterior, odată cu iminenta rupere a USL, primarul Nicolae Robu a descoperit că, într-adevăr,evaluarea iniţială a sediului PSD Timiş este prea mică şi a cerut o nouă evaluare. Făcută de aceeaşi firmă, dar sub indicaţiile date de primar, a doua evaluare a estimat valoarea sediului PSD Timiş la… 700.000 de euro. Vânzarea acelui spaţiu către PSD Timiş nu s-a mai produs, social-democraţii nefiind de acord să plătească această sumă municipalităţii timişorene.
Primarul Nicolae Robu susţine acum că nu a realizat subevaluarea acelui sediu deoarece a avut încredere în viceprimarul PSD Traian Stoia, cel care a şi cerut prima evaluare, şi nu a sesizat nici un posibil conflict de interese în acest caz.
„Domnul Stoia avea în răspundere zona de patrimoniu. A venit – atunci nu era o problemă să fie subiect suplimentar – a venit în ultimul moment cu toate documentele. Eu, lucrând cu prezumţia de nevinovăţie, nici nu mi-am pus problema că ar fi vreo problemă. Era resortul dânsului (Direcţia de Patrimoniu – n.r.). Nu mi-am pus problema că ar fi ceva incorect. Eu nu îmi permit să spun că a sugerat măcar preţul. Eu nici nu am văzut clădirea. Nu m-am oprit să văd acea clădire. O cunoşteam, dar nu atât de bine încât să mă fi sesizat că e un preţ prea mic. (…)Consilierii locali PNL au mers pe mâna viceprimarului Stoia şi au considerat că ce li se pune în faţă a corect. Norocul a făcut ca consilierul local Petrică Folică a studiat problema şi mi-a atras atenţia că e preţul e incorect”, a explicat Robu faptul că a fost de acord ca o clădire evaluată acum la 700.000 de euro să fie vândută cu 100.000 de euro (fără TVA).
Supărarea lui Robu se trage însă de la acuzațiile formulate de social-liberali, care spun că și PNL și-ar fi cumpărat sediul din Piaţa Unirii la un preţ derizoriu. Primarul a explicat că, în 2006, când s-a făcut această vânzare, iar el nu era nici măcar politician, PNL a plătit pentru sediul de 408 metri pătraţi un preţ de aproximativ 551.000 de lei (fără TVA). Cum cursul de schimb valutar, conform BNR, în 2006, a fost de aproximativ 3,5 lei pentru un euro, rezultă că PNL Timiş a dat un preţ de aproximativ 187.000 de euro pe sediul din Piaţa Unirii, sau aproximativ 450 de euro pe metru pătrat.
„Se tot vorbeşte despre cum a cumpărat PNL sediul acesta, cu mult timp în urmă, când eu nici nu eram în politică. În primul rând, în 2006, când s-a emis Hotărârea de Consiliu Local 218 privind apriobarea vânzării către PNL a acestui sediu era o anumită legislaţie şi consiliul local de atunci evident a respectat-o. Indiferent dacă suma era mare sau mică, ea era în acord cu legea de atunci”, spune Robu.
Preţul plătit de PNL este mai mic decât cel al pieţei imobiliare din acea vreme, care se afla în plină ascensiune, însă Robu atrage atenţia că este mai mare decât au dorit social-democraţii să dea pe sediul lor.
Primarul a făcut însă şi o greşeală. Iniţial, el a susţinut că sediul PSD Timiş ar avea 12.000 de metri pătraţi, de unde rezultă o valoare de doar 8 euro pe metru pătrat, dacă acesta ar fi fost vândut la preţul iniţial de 100.000 de euro.
„Primarul Robu nu îşi va asuma niciodată ca o clădire care valorează 700.000 de euro să fie vândută la 100.000 de euro. Pentru că eu ţin la avuţia publică”, a decretat Robu.
Robu însă a prezentat informaţii greşite, el fiind corectat de reporterii aflaţi la conferinţa de presă a acestuia. Astfel, sediul PSD, conform datelor prezente pe site-ul Primăriei Timişoara are aproximativ 950 de metri pătraţi, iar conform evaluării iniţiale social-democraţii l-ar fi putut cumpăra la o valoare de 104 euro pe metru pătrat (fără TVA). Cum această valoare a crescut acum de şapte ori, chiar şi peste preţul plătit de PNL, este evidentă revolta social-democraţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!