Practic, este vorba despre acordul pe care Consiliul Judeţean Timiş trebuie să-l dea pentru aprobarea acestui transfer din domeniul statului în cel al judeţului Timiş. Apoi se va da o hotărâre de guvern prin care Spitalul CFR va fi trecut în domeniul judeţului Timiş, urmând ca reprezentanţii judeţeni să decidă soarta spitalului.
S-a propus mutarea unor secţii a Spitalului Judeţean Timişoara sau chiar mutarea Spitalului de Psihiatrie de pe Văcărescu în locaţia Spitalului CFR din Timişoara. Acest spital vine însă cu 30 de clădiri la pachet, unele situate chiar şi în alte judeţe. S-a propus ca aceste clădiri, din afara judeţului Timiș, dacă nu vor fi date prin hotărâre de guvern acelor judeţe, atunci să le treacă CJ Timiş în proprietatea celorlalte unităţi administrativ-teritoriale.
Acest proiect, al acordului de preluare, a stârnit multă vâlvă în consiliu. O parte dintre consilieri au cerut amânarea acestui proiect, pentru o mai bună clarificare a problemei, iar alţii au vrut să treacă cât mai repede. Aici, cele două tabere s-au întâlnit şi s-au ciocnit, discuţiile având şi un puternic miros de campanie electorală.
„Să vedem ce gândire avem vizavi de aceste clădiri, de aceste terenuri. Să vă gândiţi dacă nu ar fi indicat să amânăm acest punct la ordinea de zi. Pentru timişoreni şi timişeni este important să se ştie ce se va întâmpla cu activitatea medicală existentă în Spitalul CFR. Aş propune amânarea acestui punct la ordinea de zi”, a spus consilierul judeţean PDL Marius Martinescu.
„Am solicitat anumite aspecte cu privire la această posibilă trecere, acum câteva luni, cât eram în executivul CJ Timiş. Am spus că ar fi bine să existe un acord cu ministerul, astfel încât să putem investi aceşti bani în patrimoniu. Eu cred că ar trebui să avem mai mare cumpătare când facem astfel de treceri”, a spus şi consilierul judeţean PNL Marian Vasile.
„Noi, consiliul judeţean, nu puteam face o investiție într-o instituţie care nu este a noastră. Este clar că va avea un scop lucrativ. Primul pas este să stabilim problema patrimoniului şi după aceea stabilim ce facem cu clădirea. Nu ne gândim să o lăsăm la ţigani, în altă parte”, a spus consilierul judeţean PSD Adrian Pau.
Sunt 30 de imobile identificate, ce ţin de Spitalul CFR, dintre care 12 sunt în alte judeţe.
„Trecerea în administrarea consiliului judeţean este benefică, numai aşa se pot primi fonduri, nu ştim încă de unde, se pot face parteneriate public-private, acest spital nu poate rămâne la subfinanţarea Casei de Asigurări de Sănătate din Bucureşti, care dă bani doar pentru activităţile medicale. Este benefică această preluare, numai aşa putem salva acest spital cu o tradiţie foarte bună. Acele imobile care sunt în alte judeţe să treacă în patrimoniul judeţelor respective”, a spus consilierul judeţean PSD Marinconi Marcu Flavia.
Alţi consilieri au semnalat că nu există nici un plan de management.
„Am lăsat culorile politice afară, dincolo de draperie. Vorbesc ca medic din sistemul de sănătate naţional. Casa de Asigurări a Transportului s-a desfiinţat, dar avem o casă naţională atât de slab finanţată, care face faţă foarte greu cu fondurile pentru prevenţie, igienă, servicii catering, spălătorie, dar mai ales pentru dotare. Mergeţi să vedeţi cum arată bisturiele chirurgilor, arhiascuţite, le iau medicii acasă şi le ascut. Trebuie să ne gândim că toate astea se întâmplă din cauza unei subfinanţări, asta este casa naţională de sănătate. Eu cred că cea mai bună metodă e să fim înţelegători cu toţii, să facem un proiect, mai trebuie puse foarte multe lucruri la punct”, a spus Georgeta Rus, consilier judeţean PDL.
„Deocamdată e vorba de un acord pentru a-l primi în patrimoniu. Spitalul Judeţean l-am cuplat alături de noi pentru că sunt oamenii de specialitate care pot să ne spună dacă avem vreo şansă pentru ca, în condiţiile în care preluăm spitalul CFR, cei care sunt specialişti să ne spună cum trebuie să-l utilizăm. Dacă noi nu vrem să preluăm spitalul, în perioada următoare oricum se va închide, pentru că nu au banii necesari. Le pleacă oamenii pe capete şi nu mai au posibilitatea să se mai întreţină. Sunt cu datoriile pe care le au. Noi nu am semnat acordul cu Ministerul Transporturilor pentru preluare acum. În momentul de faţă am fost rugaţi să ne dăm acordul dacă-l primim sau nu. Prin hotărârea de guvern ni se va spune dacă vine la Timiş clădirea de la Severin sau nu. Dacă vine, o să o transferăm în mod gratuit la Severin. Noi vrem să salvăm Spitalul CFR. Primul lucru e – suntem de acord să preluăm? Am spus că cei de la spitalul judeţean să preia ei iniţiativa cu ce secţii facem acolo. Avem obligaţia să mutăm spitalul Văcărescu –am zis că-l mutăm al Giroc, nu am reuşit să facem treaba asta. Vă rog să treceţi dincolo de campania electorală, acum putem să salvăm medicii, ce se întâmplă acolo. Noi putem comanda un plan la cei care sunt medici. Vă spun eu că nici în trei luni nu putem să facem planul. În primul rând trebuie să primim clădirea”, a spus preşedintele CJ Timiş Titu Bojin (PSD).
Până la urmă, proiectul a trecut, cu majoritate, consilierii opoziţiei spunând că e nevoie de două treimi, deoarece e vorba de patrimoniu. Titu Bojin a spus că nu trebuie două treimi, nu e patrimoniu, iar dacă nu le convine, consilierii nemulţumiţi să facă contestaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!