ITM Timiș a verificat, între 11 și 15 martie, magazinele de tip supermarket și hipermarket pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind contractele de muncă și normele de securitate și sănătate în muncă.
Inspectorii de muncă au efectuat 71 de controale, aplicând 152 de sancțiuni contravenţionale, dintre care șapte amenzi în valoare totală de de 69.500 de lei, 24 de avertismente scrise și 121 de avertismente verbale. Au fost depistate 3 persoane care desfășurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.
„Au fost dispuse 171 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în timpul controalelor. Acestea au vizat: primirea la muncă a persoanelor fără a avea întocmite contracte individuale de muncă; lipsa evidenței timpului de muncă cu ora de intrare și ora de ieșire; lipsa dovezii înmânării unui exemplar a contractului individual de muncă; primirea la muncă a unor persoane în afara orarului stabilit prin contractul individual de muncă cu timp parțial; nerespectarea prevederilor legale privind munca în zilele de repaus săptămânal; nerespectarea prevederile legale privind munca în zilele de sărbători legale; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractului individual de muncă, modificării, suspendarii, respectiv încetării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic.
La efectuarea evaluării riscurilor nu au fost identificaţi factorii de risc pentru toate componentele sistemului de muncă. De asemenea, nu au fost luate măsuri organizatorice si tehnice pentru semnalizarea de securitate a prizelor din unitate prin dispozitive de semnalizare, iar fişele de instruire individuale de securitate si sănătate în muncă nu au fost păstrate la locul de munca unde se prestează activitatea”, a precizat Ileana Mogoșanu, inspector șef al ITM Timiș.
Campanie la nivel național
La nivel național se desfășoară o „campanie pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activitatea în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul «Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor» – cod CAEN 47”. Acțiunile ITM Timiș au fost organizate ca parte a acesteia.
„Obiectivele campaniei au fost identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul «Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor si motocicletelor», eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare, precum și creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă si securitătii si sănătătii în muncă”, precizează reprezentanții ITM Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!