La nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, în perioada 1 ianuarie – 28 martie, au fost înregistrate 1.478 de reclamații, cu următoarea structură:
- 90 – Bunuri și servicii alimentare,
- 342 – Bunuri nealimentare,
- 986 – Servicii nealimentare,
- 60 – Servicii Financiare.
În această perioadă, comisarii CJPC Timiș au desfășurat 558 de acțiuni de control – ocazionate de tematici de control sau ca urmare a sesizărilor primite de la consumatori. Au fost aplicate 97 de amenzi în valoare totală de peste 970.000 de lei, 75 de avertismente și au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de aproximativ 48.500 de lei.
„Astfel, în ultimele două luni, CJPC Timiș a verificat, la nivelul județului, 56 unități aparținând lanțurilor de magazine: Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan, Kaufland și Carrefour, precum și 17 benzinării, în toate fiind găsite nereguli”, transmit reprezentanții CJPC Timiș.
Supermarketuri
Pentru supermarketuri au fost aplicate 35 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 375.000 de lei. Au fost acordate și 17 avertismente. Ca și măsuri complementare se adaugă oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de peste 25.000 de lei.
„Am verificat un lanț de 56 de magazine aparținând marilor lanțuri de magazine: Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan și Carrefour. La toate au fost găsite abateri. Sancțiunile au fost următoarele: 35 de amenzi contravenționale în valoare totală de 375.000 de lei și 17 avertismente. Acestora li s-au adăugat următoarele măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de peste 25.000 de lei.
De asemenea, a fost dispusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității pe o perioada de cel mult 6 luni pentru un magazin din zona Pieței Dacia. A fost închis doar 7 zile, pentru că și-au remediat toate problemele. A fost dispusă și sancțiunea complementară de sistare servicii pentu o unitate, adică partea de panificație care funcționa în acel supermarket”, a transmis Mihai Gubandru, comisar șef-adjunct al CJPC Timiș.
Benzinării (inclusiv magazinele care funcționează în incinta acestora)
Și la acest capitol s-a lăsat cu amenzi. Au fost 22 de amenzi contravenționale în valoare totală de 189.000 lei și opt avertismente. 100.000 lei este cea mai mare amendă dată. S-a propus și oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 6.000 de lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru o unitate și două măsuri de încetare a practicii incorecte.
Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, cei de la CJPC Timiș menționează:
- comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate;
- comercializarea unor produse congelate neconforme (culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj);
- comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai;
- nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă);
- utilizarea unor spații de depozitare neigienizate;
- comercializarea unor mărțișoare din argint, fără a deține autorizație pentru comerțul obiectelor din metale prețioase;
- comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat;
- nerespectarea temperaturilor de depozitare la produsele alimentare comercializate în spațiile frigorifice, conform cu indicațiile producătorului;
- comercializarea unor produse fără a avea pe etichete informațiile în limba română;
- comercializarea unor produse nealimentare fără a oferi consumatorilor certificate de garanție sau cu certificat de garanție neactualizat;
- comercializarea unor butelii cu coroziuni pe suprafața extinsă, rugină, cu guler de protecție rupt;
- comercializarea unor măști neconforme;
- nerespectarea condițiilor de depozitare;
- practici comerciale incorecte.
Opt inspectori de control, dar pe organigramă sunt trecuți 14
„Întotdeauna este nevoie de mai mulți oameni. Momentan funcționăm cu 8 comisari de control la nivel de CJPC Timiș. Pe organigramă sunt trecuți mai mulți, aproximativ 14, și probabil în viitor va fi organizat un concurs. Locurile s-au eliberat din cauza pensionărilor sau din diferite motive”, a informat comisarul șef-adjunct al CJPC Timiș.
Mihai Ritivoiu a cerut intensificarea controalelor, iar comisarii să coreleze amenzile cu mărimea comerciantului.
„I-am cerut domnului Gubandru, ca în măsura în care legea îi permite, să coreleze valoarea amenzilor și intensitatea controlului la anvergura agentului controlat. Adică, intenția noastră nu este ca Protecția Consumatorului să devină o sperietoare și să inhibe micul întreprinzător. Nu discutăm și de marile companii, care știu ce fac, iar abuzurile constate nu pot fi tratate cu toleranță.
Dar, dacă discutăm de un mic întreprinzător, care e la prima abatere, cred că rolul primordial este și cel de îndrumare, nu doar cel de control și amendă. Abordarea trebuie să fie una constructivă și deschisă către micul întreprinzător și cetățean. Cred că această instituție va deveni una de reper, în câțiva ani, în rândul instituțiilor din județul Timiș”, a declarat Mihai Ritivoiu, Prefectul de Timiș.
În replică, Mihai Gubandru spune că CJPC face deja acest lucru.
„Există legea prevenției, pe care noi o aplicăm cu succes. Apoi, noi oferim și consiliere. Rolul nostru nu este doar de a sancționa, ci și de a oferi consiliere consumatorilor și operatorilor economici. În ceea ce privește partea de control, întotdeauna se merge pe prevenție sau sancțiune, în funcție de gravitatea faptei. Legea ne și permite ca sancțiunea să fie corelată cu mărimea operatorului economic”, a replicat Gubandru.
Seriile de controale la magazinele marilor lanțuri comerciale și în rețelele de stații de distribuție de carburanți fac parte din tematici de control naționale, inițiate de președintele ANPC Horia Constantinescu și coordonate de directorul general Paul Anghel.
Pe aceeași temă:
FOTO. Zece magazine din Timiș controlate de ANPC, toate cu nereguli. Amenzi de 100.000 de lei
Trimite articolul
XAr trebuii sa faca controale si in ceea ce priveste explozia preturilor la carburant