Inspectorii sanitar-veterinari din Timiș au demarat ieri controalele specifice de Paște, care vor dura până în 4 mai. Acestea vizează atât comercianții care vând animale vii, cât și pe cei care au de vânzare produse de origine animală și nonanimală. Aceștia trebuie să se conformeze cerințelor DSP Timiș, în caz contrar sunt pasibili de amenzi. Normele pentru comercializarea animalelor vii și a produselor din carne sunt următoarele :
- „Mieii şi iezii destinaţi comercializării, inclusiv tăierii în abatoare sau puncte de tăiere, trebuiesc identificaţi prin crotaliere şi însoţiţi de formular de mişcare, emis de medicul veterinar de la locul de origine al acestora.
- Se admit pentru sacrificare în vederea consumului public, numai animale sănătoase, crescute în gospodării, ferme, stâne şi localităţi indemne de boli transmisibile.
- Se vor respecta regulile de protecţie a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, conform prevederilor legale, cu modificările şi completările ulterioare.
- Sacrificarea mieilor este permisă numai în abatoarele sau punctele de tăiere autorizate sanitar veterinar.
- Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel se permite numai în spaţii în care este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.
- Carcasele aduse spre valorificare de către producători, vor fi marcate cu ştampilă şi vor fi însoţite de certificatul sanitar veterinar de transport eliberat de medicul veterinar care a examinat animalele înainte şi după tăiere şi de carnetul de sănătate al animalelor. Carcasele de miel vor fi obligatoriu însoţite de organe. Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar, fără certificate sanitare veterinare de transport sau fără organe, se vor confisca.
- Medicul veterinar responsabil de supravegherea sanitară veterinară a locului amenajat temporar pentru sacrificare miei, va examina carcasa şi organele, va recolta splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vârstă de peste 12 luni, considerate material de risc specific – pe care le va depune în containerul special amenajat, marcat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
- Materialul de risc specific trebuie să fie dirijat către o unitate de distrugere autorizată. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare, intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare”, transmite directorul Direcției Sanitar-Veterinare Timiș, Adrian Popa.
Anunțul a fost adus și la cunoștiința primăriilor locale și a conducerii SC Piețe SA, care au obligația de a cere avizul Direcției Sanitar Veterinare pentru deschiderea punctelor de tăiere a mieilor.
Inspectorii DSP vor asigura permanența în punctele de control sanitar-veterinar din piețele agroalimentare și în zilele de sâmbătă și duminică, consumatorii fiind rugați să le semnaleze eventualele nereguli constatate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!