„Sunt urmărite condiţiile în care sunt depozitate şi se vând produsele destinate sărbătorii de Paşti, actele de provenienţă şi perioada de valabilitate”, au precizat reprezentanţii CJPC Timiş.
Trei echipe ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului s-au deplasat marţi în Piaţa Iosefin pentru a verifica dacă produsele comercializate în magazinele din zonă respectă legislaţia în vigoare.
Comisarii au verificat dacă produsele puse în vânzare în magazine au termenul de valabilitate afişat şi este respectat acest termen, dacă sunt depozitate corespunzător, dacă prezintă semne de alterare, de exemplu carnea şi produsele din carne în general, dacă ofertele speciale afişate sunt corecte şi se respectă legislaţia în domeniu. Autorităţile au afirmat că toate produsele descoperite în neregulă, care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, vor fi retrase de la vânzare, iar comercianţii vor fi sancţionaţi.
În paralel, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat şi ei controale la carnea de miel din pieţe. Marţi dimineaţă, directorul DSVSA Timiş a făcut verificări în Piaţa Badea Cârţan.
Scade numărul mieilor de Paşti în Timişoara
„Ceea ce am găsit în Piaţa Badea Cârţan referitor la vânzarea cărnii de miel a fost mulţumitor. Noi avem în pieţe medici care verifică zilnic aceste aspecte, dar noi am venit cu o verificare în plus. Am constatat că în cea mai mare parte carnea de miel este ţinută în condiţii bune, este proaspătă, iar carcasele sunt igienizate. Pe an ce trece, condiţiile de vânzare s-au îmbunătăţit. Din păcate, anual scade tot mai mult numărul mieilor vânduţi. Dacă au fost ani în care printr-o piaţă din Timişoara treceau 6.000-7.000 de miei, acum abia dacă se ajunge la 1.800 în toate pieţele din oraş”, a afirmat directorul DSVSA Timiş, Pompiliu Smultea, aflat marţi în control în Piaţa Badea Cârţan din Timişoara.
UPDATE. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Timiş au efectuat şapte acţiuni de control pe parcursul zilei de marţi. Au descoperit carne alterată şi alte nereguli.
„Au fost găsite deficienţe atât la produsele din carne – unde au fost descoperite produse expirate, alterate, sau fără etichete de informare privind produsul –, cât şi la dulciuri, unde, la ciocolată, am găsit produse fără traducerea necesară. În cazul produselor expirate, marfa a fost retrasă din circuit în vederea distrugerii, iar pentru cele fără traducere s-a luat măsura opririi temporare a comercializării”, a precizat Marinela Iliaş, comisar şef al CJPC Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!