Deocamdată, în Timișoara, doar un centru pentru sacrificarea mieilor este autorizat, cel din Piața Badea Cârţan. Se pot depune în continuare cereri pentru deschiderea acestor centre, urmând ca acestea să funcționeze de la 1 aprilie.
„În primul rând ridicăm nivelul de operativitate al instituţiei noastre, suplimentăm numărul de personal destinat să se ocupe de aceste măsuri. Avem la ora actuală 21 de medici care se ocupă de domeniu. Am făcut instruirile cu ei şi, de asemenea, am contactat toate primăriile din judeţ şi Pieţe SA, căreia i-am trimis nişte materiale speciale şi le-am transmis că dacă doresc să ne trimită cereri privind înfiinţarea pe teritoriul pieţelelor de centre de tăiere a mieilor, pentru a le putea verifica în timp util şi a le autoriza”, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.
Au fost anunțate toate primăriile din județ și SC Piețe SA cu privire la condițiile în care se pot autoriza centrele de sacrificare a mieilor. Mai mult, au început deja controale la produsele de sezon.
„Vom începe efectuarea de controale în echipe mixte sau independent atât în sectorul animalelor vii cât și în sectorul produselor de origine animală. Știm care este situația stării de sănătate a efectivelor de ovine și caprine. Nu avem probleme deosebite. Sunt controale în sate, de pe tot cuprinsul județului Timiș. În fermele comerciale nu sunt probleme deosebite, întregul efectiv de animale este autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar, premisele de comercializare a produselor sunt bune. Avem opt ferme de găini și 3.718 exploatații de ovine, caprine în Timiș”, a mai spus Adrian Popa.
Toți producătorii particulari trebuie să dețină o fișă de sănătate a animalelor pe care le au în gospodărie, actualizată și vizată de medicul veterinar din localitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!