Particularii care taie porci în
gospodăriile proprii nu mai au voie să
vândă carnea decât în localitatea de
domiciliu. Conform datelor statistice, Timişul este pe
primul loc în ţară la creşterea
porcilor, cu peste 579.000 de animale.
Două treimi dintre porci cresc
în fermele Smithfield, iar faptul
că în fermele concernului trăiesc peste
375.00 de porcine creşte implicit potenţialul de
risc la îmbolnăvire cu gripă porcină.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar
Veterinare efectuează verificări
permanente în fermele de porci ale
societăţii Smithfield din
Timiş. Acestea sunt verificate
săptămânal de inspectorii instituţiei.
În acest fel se doreşte evitarea situaţiei
din 2007, când fermele au fost puternic afectate de
pesta procină. Chiar dacă
după pesta din 2007 americanii s-au conformat normelor
de biosecuritate, aceste controale sunt frecvente.
„Fermele Smithfield din
România dispun de sisteme performante de
protecţie din punct de vedere al
biosecurităţii şi
sănătăţii animalelor, fiind
monitorizate în permanenţă de către
echipe de medici veterinari specialişti, care
asigură respectarea tuturor standardelor de
sănătate animală şi biosecuritate
în vigoare în România şi în
UE. În cadrul fermelor Smithfield
din România nu s-au depistat cazuri de gripa
porcină”, a declarat Mihai Şepeţean,
manager la Smithfield ferme.
Controale la ferme de porci şi târguri de animale închise în Timiş!
Se iau măsuri de control pentru prevenirea
apariţiei pestei porcine. Autorităţile
sanitar veterinare au decis efectuarea de controale la
fermele de creştere a porcilor, au interzis
târgurile de animale şi le cer fermierilor
să facă duş ori de câte ori intră
sau părăsesc incinta fermelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!