Viceprimarul Traian Stoia a afirmat, vineri, că reprezentanţii Guvernului au verificat mai multe cazuri de retrocedări şi vânzări pe Legea 112 (Legea 112/1995, privind reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe trecute în proprietatea statului) şi vânzări pe Legea 79 (Legea 79/1997 pentru modificarea Legii 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat).
Stoia susţine că se anchetează modul în care s-au vândut mai multe locuinţe de serviciu în timpul fostei administraţii.
„Am avut onoarea să găzduim săptămâna trecută Corpul de control al premierului, care a revenit cu multă plăcere la Timişoara şi care s-a interesat punctual de o serie de probleme legate de retrocedări, vânzări ale unor imobile care în prima fază erau imobile de serviciu. Aici s-a făcut un fel de, ce termen să folosim, s-a făcut o ilegalitate, prin elaborarea unei hotărâri de consiliu în urma căreia se stabilea schimbarea modului de operare în condiţiile atribuirii unei locuinţe de serviciu, în sensul că închirierea, atribuirea, se făcea pe nume propriu, nu pentru instituţii, se dădea la persoane, se făcea contract de închiriere nominal, după care, după o lună, avea dreptul să îl cumpere. Omul lucra undeva, n-am spus că nu lucra. Asta a constituit un punct de interes şi în general retrocedări, motivaţii, ce s-a vândut pe Legea 112, pe Legea 79 şi aşa mai departe”, a declarat Stoia.
Edilul nu a putut spune despre câte vânzări este vorba şi ce perioadă a fost vizată exact, precizând doar că lucrurile s-au întâmplat în timpul fostei administraţii. Stoia a făcut referire la Hotărârea de Consiliu Local 117 din 2009, pentru modificarea HCL nr. 349/ 22.02.2000, privind criteriile de întocmire a listelor de priorităţi şi procedura de repartizare a locuinţelor proprietate de stat.
În respectiva hotărâre se prevede că, „în cazul locuinţelor repartizate către instituţii bugetare şi regii autonome, contractul de închiriere se va încheia cu persoanele fizice, nominalizate de către instituţia beneficiară a locuinţei, urmând ca familiile/ persoanele nominalizate să devină chiriaşii acelei locuinţe, iar contractele de închiriere se vor încheia conform legislaţiei în vigoare la data repartizării”.
De asemenea, se prevede că nominalizarea persoanelor înscrise pe listele de priorităţi ale angajaţilor Primăriei Municipiului Timişoara se face de către sindicatul primăriei.
Primarul Nicolae Robu a afirmat că nu a ştiut despre noile verificări ale Corpului de control ale primului-ministru, dar că, de când a ajuns el în fruntea primăriei, a cerut să nu se mai vândă nicio locuinţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!