Primarul Nicolae Robu a vorbit vineri despre ceea ce el a numit ca fiind „un viciu de rânduială la nivel statal” din care derivă o mulțime de probleme.
„Ştim cu toții că una dintre atribuţiile cele mai importante pe care le are Instituţia Prefectului este aceea de a asigura legalitatea în teritoriu, în special legalitatea hotărârilor de consiliu local și consiliu județean. Mi se pare că este o eroare de sistem să mai existe și altcineva care să se pronunțe asupra legalităţii hotărârilor.
În momentul în care o hotărâre este adoptată de un consiliu, ea este transmisă la Instituţia Prefectului, acolo există juriști care o analizează sub aspectul legalităţii. În momentul în care acei juriști nu spun stop, hotărârea este ilegală, hotărârea devine validă și începe să producă efecte. Cred că este o logică elementară să nu mai poată veni altcineva după ani să spună… păi acea hotărâre nu a fost legală și cred că lucrurile acstea ar trebui corectate”, a declarat edilul-şef al Timişoarei.
Robu a explicat că se referă la controalele ulterioare ale Curţii de Conturi, pentru că, aşa cum s-a întâmplat în cazul finanţării clubului Poli al lui Marian Iancu în perioada Ciuhandu, au fost situaţii în care prefectura a dat girul de legalitate pe anumite hotărâri, iar auditorii Curţii de Conturi au constatat apoi altceva.
„Am în vedere Curtea de Conturi, dar fără a-i face o culpă, doar sesizând că nu este în regulă. După ce Instituţia Prefectului lasă girul de legalitate, Curtea de Conturi ar trebui să verifice doar dacă prevederile acelei hotărâri au fost corect puse în practică (…) Nimeni nu mai poate avea liniște în astfel de condiții. E altceva dacă Instituţia Prefectului vine și spune că e ilegală hotărârea. Sau, dacă se consideră că nu este potrivită Instituţia Prefectului să dea acest gir de legalitate, păi hai să îl dea Curtea de Conturi, dar să îl dea atunci. Odată ce hotărârea a intrat în vigoare e total anormal să se vină la un anumit moment să spună că a fost ilegală”, a mai afirmat Robu.
Întrebat dacă se referă la cazul Poli, primarul a declarat că e vorba de „mai multe subiecte”, semn că s-ar putea să apară şi alte surprize pe viitor, mai ales că, a dezvăluit edilul-şef, Curtea de Conturi are două misiuni în derulare.
„Așa se întâmplă acum, pe mai multe subiecte, nu sunt rânduite bine lucrurile. Să se pronunțe Curtea de Conturi, să se pronunțe împreună Instituţia Prefectului și Curtea de Conturi, dar să se pronunțe la început (…) În momentul de faţă nu există niciun raport, la Primăria Timişoara este o misiune de audit în derulare la ora actuală. Avem două misiuni de audit ale Curţii de Conturi în primărie în momentul de față, nimic anormal”, susţine Robu.
Primarul a anunţat şi că va pregăti un material pentru parlamentarii de Timiş, chiar şi cu o adresabilitate mai largă, pentru a le semnala „anomalia” şi pentru a le cere să iniţieze demersuri pentru schimbarea sistemului de verificare a hotărârilor de consiliu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!