“Our Body: Universul interior” a debutat la Timișoara pe 5 februarie, la Muzeul Banatului. Expoziția este una faimoasă în întreaga lume, fiind cunoscută pentru faptul că prezintă corpul uman într-un mod inedit, folosindu-se organe și cadavre reale.
Evenimentul este totuși unul destul de controversat, ajungând să fie interzis în unele țări precum Franța sau Israel.
Probleme sunt și în orașul de pe Bega, unde Societatea Timișoara dorește interzicerea expoziției Our Body. Mai întâi, înainte de începerea expoziției, organizația a cerut printr-un comunicat de presă stoparea acesteia, însă nu s-a obținut nici un rezultat, iar evenimentul a debutat conform programului. Acum însă, societatea a decis să acționeze în instanță și a făcut atât o plângere civilă, cât și una penală.
„Având în vedere prevederile legislative civile în vigoare, care protejează valorile sociale referitoare la respectul pentru corpul și memoria celor dispăruți, Societatea Timișoara a introdus în data de 12 februarie, la Judecătoria Timișoara, o acțiune civilă prin care solicită închiderea expoziției, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timișoara și înhumarea cadavrelor. (…) În data de 16 februarie a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara o plângere penală împotriva expoziției Our Body pentru săvârșirea infracțiunii de Profanare de cadavre sau morminte – prevăzută și pedepsită de art. 383 Cod penal. De asemenea, menționăm că în urma comunicatului de protest la adresa expoziției, al Societății Timișoara, din data de 2 februarie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a trimis aspectele invocate de noi spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara”, au transmis reprezentanții organizației.
Societatea Timișoara a declarat că a făcut acești pași pentru că este de părere că această expoziție nu respectă persoanele decedate și pentru că organizatorul expoziției refuză să prezinte documente care demonstrează că există un acord din partea decedaților sau a familiilor lor ca aceste corpuri sau organe să fie expuse.
„Trăim într-un ambient civic în care nu totul este posibil. De aceea evenimentul care se petrece în Timișoara atentează la ceea ce înseamnă exigența civică a Timișoarei. Intervenim din trei motive. Credem că o asemenea expoziție atentează asupra demnității ființei umane, există o decență care însoțește tratarea morții. Felul în care s-a organizat expoziția, care are și un obiectiv lucrativ, urmărește și profitul, ne arată că avem parte de ceva care atentează la aceste valori ale conviețuirii civilizate într-o lume democratică și urmărește probabil niște interese care nu au legătura cu știința. Considerăm că această expoziție în felul în care a fost organizată e însoțită de o suspiciune. Organizatorii nu au pus la dispoziție documente despre proveniența cadavrelor, nu cunoaștem identitatea acestor cadavre. E foarte probabil ca ele să vină de la deținuți politici, există o rezoluție a Parlamentului European care semnalează practicile Chinei și genul acesta de expoziții. Dorim să semnalăm că această expoziție este organizată de Muzeul Banatului. Nu am văzut în agenta publică o asemenea expoziție în 2016, se pare deci că avem de-a face cu o inițiativă proprie a directorului acestui muzeu fără o consultare. Muzeul Banatului este o instituție publică de mare prestigiu și dacă sunt evenimente prin care suntem reprezentați trebuie să fim și consultați”, a explicat Alin Gavreliuc, reprezentant al Societății Timișoara.
Deocamdată, directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilas, nu a dorit să facă declarații în acest sens. El ne-a spus doar că nu a fost contactat de Societatea Timișoara și că va prezenta mai multe informații atunci când va știi exact care sunt demersurile făcute de reprezentanții acesteia. Practic, pe acest subiect au făcut clarificări organizatorii americani ai expoziției, înainte de deschiderea ei în orașul de pe Bega.
„Corpurile umane pe care le vedeți sunt împrumutate companiei noastre, în scop educațional. După încheierea expoziției noastre ele vor fi duse înapoi, în Hong Kong, unde vor face parte dintr-o expoziție permanentă. Avem certitudinea că oamenii ale căror corpuri au fost expuse au murit din cauze naturale. Înțelegem pe deplin îngrijorările dumneavoastră, dar vă putem spune că aceste îngrijorări nu sunt valide pentru expoziția noastră. Există alte proiecte asemănătoare unde se aplică astfel de întrebări. Mai mult, noi am adus un doctor specialist în medicină legală, care a examinat toate aceste corpuri și ne-a asigurat că toate au murit din cauze naturale. De asemenea, avem documente care atestă toate aceste lucruri, dar nu avem voie să le facem publice. Ne este interzis să dăm informații despre aceste persoane, care a fost vârsta lor, care le este numele și așa mai departe. Vă asigur că tot ceea ce facem este pentru educație și este de datoria noastră să facilităm acces la educație”, a explicat Heidi Pinchal, purtătorul de cuvânt al expoziției.
Pe de altă parte publicul din orașul de pe Bega pare destul de interesat de expoziția Our Body. Conform reprezentanților muzeului, în primele două zile de la deschidere s-au înregistrat aproximativ 400 de vizitatori, iar din 5 februarie și până în prezent au trecut pe la Our Body în jur de 2.600 de persoane. Expoziția rămâne deocamdată deschisă până în aprilie.
Societatea Timișoara dorește să inițieze și o petiție online pentru interzicerea expoziției, urmând să comunice link-ul unde poate fi semnată aceasta.
UPDATE: Societatea Timișoara a lansat o petiție online pentru închiderea expoziției Our Body
Societatea Timișoara a transmis că a lansat petiția online „Închiderea expoziției Our Body: Universul Interior de la Muzeul Banatului”, care poate fi semnată aici.
Alte articole pe aceeași temă:
Controversele Our Body au ajuns la Timisoara! Se cere interzicerea expozitiei cu cadavre reale
Our Body – succes la Timisoara! Sute de persoane au vizitat deja expozitia
Our Body, gata de oaspeti la Timisoara. Scopul expozitiei: Sa avem grija de corpul nostru
Citiți principiile noastre de moderare aici!