Municipalitatea lansa în februarie primul concurs de soluții din istoria orașului, punând la bătaie un premiu de peste 28.000 de euro pentru locul I, după mai bine de cinci ani de discuții degeaba despre renovarea Turnului de apă din Iosefin. Prin 2016 a fost dezvăluit și un prim proiect de reabilitare, estimările fiind că lucrările vor costa în jur de 200.000 de euro, dar până la urmă s-a luat decizia că se merge pe varianta unui concurs de soluții.
Organizarea unei astfel de competiții este destul de complicată, iar PMT a plătit peste 25.000 de euro unei firme de consultanță care să pună la punct toate detalii. La Cluj-Napoca, de exemplu, astfel de concursuri sunt organizate din ce în ce mai des, fie pentru reabilitări de parcuri, fie pentru modernizări de străzi. Acolo pare să fie foarte implicat Ordinul Arhitecților din România.
Primul concurs de soluții din istoria orașului Timișoara a fost pus la punct de o firmă abonată la contractele PMT, care a câștigat licitația primăriei. Rheinbrücke SRL și-a adjudecat contractul pentru suma de 117.000 lei cu tot cu TVA, adică puțin peste 25.000 de euro. Firma a lucrat și la SF-ul pentru viitorul complex sportiv din Calea Lipovei și lucrează și la cel pentru viitorul complex sportiv din Calea Buziașului.
Ei bine, la competiția la care se puteau depune oferte până în 21 martie nu s-a înscris nimeni. Iar arhitecții din OAR au atras atenția încă din martie că ceva nu e în regulă, precizând clar că concursul nu a fost organizat împreună cu OAR și oferind recomandări.
„Suntem datori să atragem atenția asupra acelor probleme care nu au fost remediate sau care au apărut odată cu lansarea concursului și care nu respectă standardele promovate de OAR și UIA (prin Regulamentul de organizare a concursurilor de arhitectură și urbanism al UNESCO, Regulamentul Uniunii Internaționale a Arhitecților UIA, reglementările Consiliului Arhitecților din Europa și Ghidul OAR pentru organizarea concursurilor de soluții)”, anunțau reprezentanții OAR România.
Specialiștii în arhitectură s-au legat în primul rând de valoarea execuției lucrărilor de reabilitare și implicit valoarea contractului de servicii de proiectare, care au fost stabilite „prematur și aleatoriu, înaintea unor fundamentări profesionale”.
Mai mult, ei spun că procesul de anonimizare prevăzut prin regulament nu este corespunzător unui concurs de arhitectură, pentru care dubla anonimizare este o garanție esențială de corectitudine.
„În primul rând, prin predarea digitală în SICAP, Comisia de evaluare are acces la datele concurenților și, în al doilea rând, neacoperirea codului alfanumeric dat de concurenți face o legătură directă între concurent și juriu, ambele situații fiind incompatibile cu standardele de concurs pe care vrem să le promovăm. Există o serie de neconcordanțe între Fișa de date a anunțului și documentațiile de concurs (Tema și Regulamentul) privind scopul central al procedurii (achiziționarea serviciilor de proiectare prin contractul de proiectare), eligibilitatea participantului și obligativitatea respectării deciziei juriului, necorelări care pot duce la anularea procedurii”, mai spuneau cei de la OAR România.
Încă o încercare. Premiul I: 34.000 de euro
Ei bine, pentru că primul concurs a fost un eșec, PMT să lansează altul. Cu un premiu ceva mai mare pentru câștigător. Premiile inițiale erau de 112.000 lei fără TVA (locul I), 23.350 lei (locul II) și 14.010 lei (locul III), dar au fost modificate la 134.360 lei (locul I), 10.000 lei (locul II) și 5.000 lei (locul III), cu mențiunea că toate sunt fără TVA. Premiul I ajunge așadar de la 28.000 la 34.000 de euro.
„Nu s-a prezentat niciun proiectant, iar soluția adoptată prin HCL a fost aceea de a relua concursul pentru turnul de apă cu o sumă ceva mai mare pentru primul loc, cel care primește de altfel proiectarea refuncționalizării. Sperăm că va fi mai atractiv concursul. Dacă nu, probabil vom reveni la varianta clasică, de proiectare prin licitație deschisă. Știu că a existat un punct de vedere cu privire la procesul de consultanță și care se referea în special la sumele alocate, dar și la alte elemente de procedură. Noi ne-am fi bucurat să putem organiza acest concurs cu sprijinul Ordinului Arhitecților, dar nu s-a putut. Din ce știu, este cineva sau urma să fie cineva de la OAR și în juriu, dar ne-am fi așteptat să-i avem consultanți în organizarea concursului de soluții pe OAR, nu altă companie, dar procedura de licitație asta a stabilit”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Concursul de soluții pentru „servicii de întocmire a documentației tehnico-economice (DALI+PT) și asigurare a asistenței tehnice de specialitate din partea proiectantului pentru obiectivul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu»” are în juriu inclusiv un consilier personal al primarului Nicolae Robu.
Câștigătorul concursului de soluții va trebui să pună la punct Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv avize/studii de specialitate/acorduri conform certificat de urbanism, precum și proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire, inclusiv obținerea autorizației de construire, proiectul de organizare a execuției lucrărilor și Proiectul tehnic de execuție, inclusiv Detalii de execuție și caiet de sarcini, dar și altă documentație necesară reabilitării turnului. Totodată, proiectantul va trebui să ofere asistență tehnică de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor.
Detalii, AICI!
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-a-lansat-primul-concurs-de-solutii-din-istoria-timisoarei-pentru-turnul-de-apa-din-iosefin/2199090
Citiți principiile noastre de moderare aici!