Muzeul Banatului va găzdui, începând de vineri, 5 februarie, expoziția „Our Body: Universul Interior”, care a călătorit prin zeci de țări din lumea întreagă și a adunat un public de milioane de vizitatori. Expoziția nu este totuși una oarecare, din cele peste 200 de exponate ale acesteia făcând parte corpuri umane și organe reale.
Acest aspect al expoziției a creat controverse în mai multe țări din lume, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al Franței, care a interzis prin instanță promovarea expoziție pe teritoriul țării.
Controversele legate de „Our Body” nu au întârziat să apară nici la Timișoara. Prima organizație care a vorbit oficial despre eveniment este Societatea Timișoara. Printr-un comunicat de presă reprezentanții asociației au prezentat mai multe argumente pentru care „Our Body” ar trebui să fie interzisă de autoritățile locale din orașul de pe Bega.
Primul argument prezentat de Societatea Timișoara este legat de proveniența cadavrelor și a organelor din cadrul expoziției. Asociația susține că reprezentanții expoziției refuză să prezinte documente legate de modul în care au fost recoltate organele și dacă decedații au fost de acord ca acestea să fie prezentate într-un cadru public.
„Potrivit declaraţiilor doamnei Heidi Pincher, reprezentant al Universal Exhibition Group, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China. Organizatorii au invocat faptul că „legea” nu le permite să prezinte documentele care atestă identitatea decedaţilor expuşi, cauzele decesului, ori documente privind consimţământul lor sau al familiilor lor în vederea folosirii corpurilor în scopuri educaţionale”, scrie Societății Timișoara.
În al doilea rând, asociația este de părere că prezentarea unor cadavre spre „delectarea” publicului reprezintă un comportament nefiresc și afectează „respectul față de morți”.
„Legat de expoziţia ce urmează să se deschidă în oraşul nostru, considerăm că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obține profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credințelor tradiționale ale poporului român ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii. Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti”, s-a mai arătat în comunicatul transmis.
Societatea Timișoara a mai adus în discuție faptul că expoziția a fost deja interzisă, prin hotărâre judecătorească, în Franța, dându-se argumentele că: „rămășițele pământești ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate și decență” și că „spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului”.
Nu în ultimul rând, în comunicat se vorbește și despre proveniența cadavrelor și a organelor. Societatea Timișoara afirmă că, deși organizatorul expoziției susține că acestea au fost donate de universități din China în scop educațional, lucrurile nu ar sta de fapt așa.
„Atragem atenția că decedaţii provin din China, o țară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă trupurile expuse nu aparțin dizidenţilor executați în închisorile chineze. China este acuzată de tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obișnuit în sistemul de detenție chinez, de persecuții politice și religioase și de uciderea prizonierilor de conștiință aflați în închisorile chineze, în special practicanți Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit, afacere organizată de sistemul militar. (…) China este singura ţară care plastinează cadavre, fapt permis, considerăm noi, tocmai de contextul teribil al situaţiei drepturilor omului din această ţară. Mai dorim să arătăm că de obicei companiile care organizează astfel de expoziţii în lume afirmă, la fel ca şi organizatorul de la Muzeul Banatului, că acestea au fost donate de universităţi şi fundaţii chineze, în scopuri ştiinţifice şi educaţionale. O echipă ABC News a efectuat cu ani în urmă o investigaţie în oraşul Dalian, unde se efectua plastinaţia. A descoperit că «universitatea» despre care se vorbea în acel caz era în fapt o baracă dintr-un ghetou al oraşului. Aici erau plastinate, în condiţii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori pline de sânge – de la Biroul Securităţii şi Poliţiei din oraşul Dalian”, au declarat cei de la Societatea Timișoara, concluzionând că, în opinia lor, expoziția ar trebui închisă.
Reprezentanții Muzeului Banatului nu au vrut să comenteze poziția Societății Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!