Demonstraţia cu noul utilaj a avut loc în zona Iosefin, în prezenţa oficialilor primăriei. A fost scos din pământ un arbore de pe malul canalului Bega, de lângă Podul Eroilor, unde au loc lucrări de reabilitare, iar copacul a fost ulterior replantat pe strada Gheorghe Bariţiu.
„Vrem să prezentăm, în premieră, un utilaj deosebit, de care va beneficia Timişoara începând de astăzi. Este vorba de un utilaj de transplantat arbori. El extrage arborele cu un balot, evident cu rădăcină şi acel balot, şi îl poate replanta pentru că avem în desfăşurare lucrări la care apare nevoia de a înlătura anumiţi arbori, pentru că nu putem să facem amenajările aşa cum s-ar impune în prezenţa lor şi pe de altă parte pentru că dorim ca Timişoara să aibă mult mai mulţi arbori decât a avut până în prezent, vrem să-i valorificăm pe cei care nu sunt la locul potrivit transplantându-i. Şi iată, avem un astfel de utilaj, care face transplantarea. Utilajul a fost achiziţionat de către partenerul primăriei (n.r. – firma care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi). Este unul singur, a costat în jur de 70.000 de euro. Are caracteristici tehnice foarte bune, poate extrage copaci cu baloţi care cântăresc laolaltă până la o tonă, iar diametrul arborelui, la bază, poate fi de până la 50 de centimetri”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Criticaţi vehement pentru că au tăiat arbori în zone ca Piaţa Libertăţii, în cartierul Soarelui sau pe malurile canalului Bega, unde au loc lucrări de reabilitare, reprezentanţii municipalităţii spun că acum vor putea salva o parte din copaci, prin transplantare. Autorităţile intenţionează să mute arborii care ”încurcă” reamenajările.
„Nu ştiu să vă spun cu precizie unde va fi folosit noul utilaj… Nu este exclus în cartierul Soarelui sau în orice caz în zone ca malurile canalului Bega, zone în care avem lucrări în desfăşurare şi unde se impune să îndepărtăm anumiţi copaci. Aproape peste tot ne confruntăm cu această problemă. Întâlnim arbori – în unele locuri mai mulţi, în altele mai puţini – care nu au fost plantaţi cu atenţie, astfel încât să nu încurce funcţionalitatea zonelor. Sunt foarte multe astfel de situaţii şi tocmai de aceea am şi rugat partenerii noştri dacă pot să-şi achiziţioneze un astfel de utilaj. Oricum noi am fi plantat – şi am şi făcut-o deja -, în locul copacilor pe care a trebuit să-i înlăturăm, alţii. În locul fiecăruia am plantat între 10 şi 15 arbori. Numai că este păcat să nu îi salvăm pe toţi pe care îi putem salva prin transplantare”, a mai declarat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!