Potrivit schimbărilor legislative, de anul trecut, tinerii fără părinți care împlinesc 18 ani și ies din sistemul de protecție a copilului pot opta să primească 2.800 de lei lunar până la 26 de ani. Condiția este aibă un contract de muncă ori să urmeze o formă de învățământ la zi.
Astfel, potrivit Monicăi Trușcă, director executiv la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, numărul tinerilor care părăsesc sistemul și aleg această variantă a crescut cu 20-30% în ultima vreme.
În același timp, a crescut și numărul copiilor abandonați în Timiș.
„Din păcate, chiar și în județul Timiș, un județ foarte bogat, în continuare, numărul copiilor preluați în sistem e foarte mare. Și majoritatea preluărilor sunt pe caz de neglijare, efectiv copii care sunt flămânzi, care sunt lăsați singuri acasă. Avem foarte multe cazuri în care părinții au plecat în străinătate, de foarte multe ori copiii rămânând în grija vecinilor și atunci e clar că singura măsură care poate fi aleasă e preluarea în regim de urgență”, a afirmat Monica Trușcă.
Potrivit acesteia, în ultimii ani a scăzut drastic numărul de cazuri de copii abandonați în maternitate. Astfel, în ultimii cinci ani, nu au existat mai mult de trei-patru copii abandonați anual în maternități, comparativ cu 50-60 de cazuri pe an care erau odinioară.
„Avem și cazuri în care mamele lasă copiii pe bancă în curtea instituției pentru că se grăbesc să prindă avionul. Chiar anul acesta am avut trei cazuri când mamele au venit cu câte doi-trei copii la Serviciul de urgență. Până la urmă, e bine că vin aici și nu-i lasă prin parc sau pe malul Begăi. E trist ce spun. Din punct de vedere legal, foarte multe pârghii nu există de a fi pedepsiți acești părinți. Ei trebuie să contribuie dacă au venit cu 20% din suma pe care o obțin. În rest, statul trebuie să se ocupe de toate celelalte. Chestiunea legată de decăderea din drepturi e foarte complicată pentru că dacă nu e caz de abuz fizic extreme sau sexual nici instanțele nu au acordat această decădere din drepturi”, a precizat directorul executiv al DGASPC Timiș.
Monica Trușcă a mai afirmat că, în general, reintegrările în familie sunt destul de reduse ca și număr. Dacă într-un an există în jur de 150 de copii preluați în sistemul de protecție, zece, maximum 15% sunt reintegrați în familie și de cele mai multe ori nu e vorba de părinți, e vorba de bunici sau familii extinse.
În ceea ce privește adopțiile, acestea nu sunt în creștere, dar a crescut vârsta copiilor care sunt adoptați.
Anual în Timiș se fac 40-60 de adopții, dar au fost ani și cu 90 de adopții când existau copii mici adoptabili. Acum nu mai sunt deoarece s-a redus considerabil abandonul în maternitate.
„Toți vor copii mici, dacă se poate să fie sub un an. Sunt foarte puțini care sunt deschiși pentru frății și noi în continuare avem foarte multe frății care intră în sistem. Dacă sunt doi sau trei, ei cu toții sunt declarați adoptabili cu o singură sentință și practic pot fi adoptați de o persoană. Iar în ce privește copiii cu dizabilități, șansele sunt și mai mici, spre zero. În ultimii ani am avut șapte-opt cazuri”, a afirmat Monica Trușcă, director executiv la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.
Cei care preiau copii în plasament sunt atât părinți care mai au și alți copii acasă, precum și persoane fără copii ori rude.
„Sunt situații în care vecini decid să ceară plasamentul pentru unul sau doi copii atunci când vorbim de frății de câte 9-10, pentru că de obicei cei mici sunt destul de neglijați și atunci de milă ajung să îi îngrijească. Însă sunt și familii fără copii care aleg varianta asta încercând cumva să înțeleagă mai bine rolul de părinte. Sunt tot mai mulți părinți singuri, în general peste 40 de ani, persoane care au avut sau au cariere foarte importante și care au amânat să aibă un copil și atunci aleg să adopte, legea permite”, a precizat Monica Trușcă, director executiv de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.
Trimite articolul
XSa-i creasca aia care militeaza impotriva avorturilor.
-
Da,corect,mai bine comiți o crimă decât să dai bani pe un prezervativ. Etic și ieftin nu?
Saracia este data de conducatorii alogeni si tradatori care au in plan uciderea copiilor prin seruri prin scoaterea acestora de sub protectia parintilor.