Cele două surori au şase, respectiv patru ani. Sunt înscrise la singura grădiniţă cu program săptămânal din Timişoara şi, la fel ca ceilalţi copii de acolo, sunt „cuminţi, deştepte şi bune”, după cum spune Vasilica Filip, directoarea instituţiei. Numai că, în ultima perioadă, în ceea ce ar trebui să fie familia lor, au apărut probleme. „ Până acum câteva săptămâni, fetele stăteau cu mama. Tatăl lor a fost în penitenciar, timp în care, se pare, mama şi-a găsit pe altcineva. Acum tatăl s-a întors acasă şi vrea fetele, dar şi pe mamă. Şi mama vrea fetele, dar nu îl mai vrea pe tatăl lor. Din cauza asta, copii sunt la mijlocul unor certuri care au avut loc chiar şi aici în grădiniţă, vinerea, când părinţii s-au întâlnit şi au vrut să le ia. Le-am cerut să se oprească şi să nu se mai certe, dar nici nu vreau să mă gândesc prin ce trec fetiţele”, spune directoarea grădiniţei.
Vasilica Filip spune că aceastea sunt situaţiile în care simte cel mai tare lipsa unui psiholog în grădiniţa pe care o coordonează. „Avem foarte multe cazuri sociale, copii care provin din familii cu probleme şi am avea mare nevoie de un psiholog. Am cerut unul, acum doi ani, dar cei de la Inspectoratul Şcolar Timiş ne-au scris că o să ne repartizeze unul în limita bugetului, dar nu am primit niciunul până acum”, spune aceasta.
De altfel, dificultăţile care derivă din problemele familiilor care îşi duc copiii în grădiniţa de pe strada Odobescu sunt numeroase. „Îţi dai seama că în acea familie sunt probleme şi din felul în care vin copiii la grădiniţă. De exemplu, aceste două surori vin lunea dimineaţa cu aceleaşi hăinuţe cu care au plecat vinerea de aici. Nu le spală nimeni şi sunt murdare. Din această cauză noi le spălăm hăinuţele aici, să nu stea copiii murdari. Le facem şi lor baie, atunci când vedem că părinţii neglijează”, spune Vasilica Filip. Pentru cele două surori, situaţia pare să devină una şi mai complicată. „Fetiţa cea mare trebuie să meargă în clasa zero la şcoală, dar tatăl nu a vrut să o lase să facă acea consultaţie psihologică. A zis că el vrea să o ia pe fata mai mare cu el la sat şi să o dea acolo la şcoală. Pe cea mică nu o vrea, dar, pe de altă parte, mama nu vrea să le despartă pe fete”, explică directoarea grădiniţei.
La ea ajung numeroase probleme din familiile dezorganizate prin intermediul micuţilor din grădiniţă. Numai că, în cazul celor două surori, e altfel. „Fetele au adus la grădiniţă, în gentuţa de jucării, mai multe poze din care au tăiat, cu foarfeca, chipul mamei. Am încercat să discut cu ele şi mi-au spus că se jucau cu foarfeca şi tatăl le-a zis să o taie pe mama din poze pentru că a plecat de la ele. Am vrut să aflu ce simt, dar nu pot să îmi dau seama pentru că fetele nu se arată, par indiferente. Nu plâng după niciunul dintre părinţi, cum mai fac unii copii. Nu ştiu ce simt ele cu adevărat”, spune Vasilica Filip.
Cazul şi problemele celor două surori nu sunt singulare în grădiniţă. La începutul lunii martie, a mai fost adus un copil. „A venit o tânără, cu o diplomă de facultate şi un copil în braţe. A zis că e din Republica Moldova, că nu are unde sta şi nici nu lucrează. A adus copilul, nişte hăinuţe şi a plătit pentru o lună, explicând că banii sunt de la o prietenă. Tot din Republica Moldova, care are şi ea un copil, pe care vrea să îl aducă tot aici…”
Copii cuminţi, deştepţi şi buni
Vorbind despre cazurile cu probleme, directoarea grădiniţei ţine să precizeze, de fiecare dată, la final: „dar copiii sunt cuminţi, deştepţi şi buni”. Cei peste 140 de micuţi îşi petrec săptămâni în şir în acelaşi loc, între aceiaşi colegi visând, probabil, la acelaşi lucru: o familie care să-i aştepte, bucuroasă, acasă. „Să ştiţi că toţi copii de aici sunt cuminţi, deştepţi şi buni. Unii au probleme cu familia, alţii stau cu părinţii, dar nu au condiţii, nu au unde să locuiască. Avem copii care, atunci când merg la baie, îşi ţin mâinile continuu sub robinetul de apă şi se udă până la coate, de bucurie: nu au acasă apă curentă, nu au văzut niciodată un WC. I-am găsit pe unii făcând pe lângă vasul de toaletă, pentru că nu ştiau ce e. Am aflat că acasă fac în găleată. Aici, însă, îi învăţăm să se spele, să se îmbrace, să îşi facă patul, să se spele pe dinţi, să fie curaţi. Copiii pentru noi sunt aceiaşi, nu contează din ce familii vin, ce probleme au. Avem mulţi restanţieri la plată, dar facem tot posibilul să ne descurcăm şi să le oferim tuturor tot ceea ce putem şi avem”, adaugă Vasilica Filip.
Copii uitati cu zilele intr-o gradinita din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!