Situația din Parcul Copiilor a fost sesizată de câţiva părinți cu copii cu dizabilități. „Cu excepția golfului toate echipamentele de joc sunt interzise copiilor cu dizabilități. Dorim să sesizăm CNCD-ul, considerând că este absolut revoltător și contravine și Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, au reclamat aceştia, adresându-se mai multor organizaţii care apără drepturile civile.
Apelul lor a fost difuzat pe mai multe reţele de socializare. Nu este vorba despre un avertisment sau despre o recomandare ca minorii cu dizabilităţi să fie supravegheaţi la acele jocuri, este pur şi simplu o interdicţie: ei nu au voie să atingă jocurile din Parcul Copiilor. Nu este şi parcul lor, se plâng aceştia.
„Am primit apelul unor părinți indignați care reclamau instrucțiunile de utilizare a echipamentelor din spațiile de joacă din Parcul Copiilor, un parc nou renovat, frumos, verde și cu multe echipamente de joacă și distracție. Un parc, care teoretic și conform bunului simț, legislației românești și valorilor europene, ar trebui să fie pentru toți copii. Însă, cu excepția minigolfului, folosirea echipamentelor de joacă este interzisă pentru copiii cu dizabilități. Fapt care este un exemplu clar și în același timp revoltător de discriminare a copiilor pe bază de dizabilitate. La întâlnirea de ieri a grupului Ceva de Spus, am discutat această situație și am ajuns la concluzia că este o situație incorectă și discriminatorie față de copiii cu dizabilități și familiile acestora și vom sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru a lua măsurile necesare schimbării acestei situații și pentru garantarea accesului copiilor cu dizabilități la joacă. Totodată, părinții au mai sesizat că Parcul Copiilor nu este un exemplu singular, ci în mai toate parcurile nou renovate sau create există asemenea tăblițe care interzic accesul copiilor cu dizabilități la acele echipamente de joacă. Noi înțelegem grija administratorilor parcurilor pentru siguranța copiilor cu dizabilități, însă soluția nu este discriminarea lor, ci accesibilizarea parcurilor. Pe de altă parte solicităm urgent ștergerea dispoziției care interzice accesul copiilor cu dizabilități la echipamentele de joacă și eventual responsabilizarea părinților sau însoțitorilor pentru eventualele accidente care se întâmplă din cauza nefolosirii corespunzătoare a echipamentelor de joacă, regulă generală pentru toate cazurile, nu doar în cazul copiilor cu dizabilități”, precizează Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport a Grupului de autoreprezentare Ceva de Spus (CDS).
Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități clarifică fără dubii acest aspect: ”Pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată participa, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la activităţi recreative, de timp liber şi sportive, Statele Părţi vor lua măsurile corespunzătoare pentru: a asigura accesul şi participarea copiilor cu dizabilităţi, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la joacă, activităţi recreative, de timp liber şi sportive, inclusiv la activităţile din sistemul şcolar”, se arată în art. 30, alin.5, litera (d).
Unui tanar cu dizabilitati i s-a interzis accesul intr-un strand din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!