Pentru că „Drogurile promit fericirea. Dar o fură!”, organizația Ajungem MARI, alături de Asociația Preventis, prin voluntari, vor aborda problema consumului de droguri cu copiii care se află în centre de plasament și de tip familial din țară. Scopul este acela de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă că drogurile nu le vor rezolva problemele, să îi ajute să depășească momentele de tentație. Iar pentru cei care deja au picat în plasa consumului de substanțe periculoase, să îi sprijine pentru a ieși din cercul vicios.
„E nevoie mai mult ca oricând de o astfel de campanie, pentru copiii și tinerii instituționalizați care sunt pe punctul de a deveni victimele consumului de droguri. Ne-am unit forțele cu Preventis, cu o experiență de 18 ani în programe de prevenire și de consiliere a dependențelor, pentru că soluția nu este doar să le explicăm impactul pe care îl au aceste substanțe asupra sănătății lor. Cu siguranță au aflat la școală, au citit pe Internet sau au vorbit cu prietenii și personalul DGASPC. Ne dorim să descoperim motivele pentru care apelează la droguri, știind totuși că sunt nocive, și să rezolvăm acea problemă prin discuții cu voluntarii noștri sau, în cazuri mai avansate, prin servicii specializate de psihoterapie”, spune Vivianda Nicolae, Vicepreședinte Ajungem MARI.
Timp de 6 luni, 250 de tineri (12-18 ani) din București și județele Arad, Botoșani, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Mureș, Sibiu și Timiș vor primi suport educațional, moral și emoțional menit să prevină consumul de droguri. Peste 60 de voluntari Ajungem MARI și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului vor fi instruiți să prevină comportamentele legate de dependență, să recunoască și să ajute tinerii dependenți, în cadrul unor cursuri de formare în adicții.
„Nimeni nu-și dorește să aibă probleme din cauza consumului de droguri. Nu știu pe nimeni care să fi ales să consume droguri ca să-și facă rău, ca să experimenteze efectele negative. Nu. Toți oamenii își doresc să fie fericiți și să evite ceea ce le produce suferință. Face parte din normalitatea vieții. Dar a căuta obținerea stării de fericire sau detașarea de probleme prin droguri poate fi foarte periculos, iar copiii și tinerii din centre sunt chiar mai aproape de consum și dependență. Ne dorim să le fim aproape și ne bucurăm că împreună cu Ajungem MARI vom oferi o șansă în plus ca ei fie bine cu ei și vom putea să le dăm speranța unei vieți mai fericite și sănătoase”, afirmă Viorelia Bîrlădeanu, Coordonator programe de prevenire, Preventis.
Proiectul „Fii bine cu tine! Educație & Prevenire NU dependență” are în vedere, pe lângă consilierea celor 250 de tineri instituționalizați, alte acțiuni care să ajute grupurile-țintă. 21 de tineri vor beneficia de psihoterapie, individual sau în grupuri de suport, cu accent pe pericolele consumului de droguri.
Conform unor statistici, din Raportul Național privind situația drogurilor (2022), 16,9% dintre persoanele cu vârste între 15 și 34 de ani au experimentat cel puțin un tip de drog la un moment dat, 10% au consumat în ultimul an, iar 6,6% – în ultima lună, de 1,4 ori mai mare față de studiul anterior (4,5%). Cea mai mică vârstă de debut în consumul de substanțe psihoactive este de 13 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!