Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, vârsta copiilor aflaţi în plasament este cuprinsă între trei şi 17 ani, iar cei internați au între trei şi opt ani.
Aceștia susțin că, de-a lungul timpului, copiii nu au avut probleme de sănătate grave și că problemele au început în data de 9 ianuarie 2024, când doi dintre copiii dați în plasament de către DGASPC Timiș în vârstă de opt ani şi cinci ani au făcut gastro-enterocolită acută, fiind internaţi la Spitalul Municipal din Lugoj din 9 până în 15 ianuarie. În 15 ianuarie au fost externați cu recomandare de tratament și au continuat anumite simptome (privirea fixă şi pleoapa căzută), care existau şi în timp ce se aflau în spital, fiind externați cu aceste probleme.
„În data de 20 ianuarie 2024, alţi doi copii ce se aflau la asistenţi maternali au acuzat greutăţi la înghițire. Managerul de caz le-a recomandat să îi ducă din nou pe toţi la medic, pentru evaluare/reevaluare stare de sănătate. În data de 20 ianuarie, asistenţii maternali au chemat Ambulanţa, care i-a dus pe toţi cei șapte copii de vârstă mică la Spitalul din Lugoj, pentru reevaluare. Medicul de pe ambulanţă a fost cel care a făcut trierea copiilor şi a stabilit pe care să îi ducă la spital. Copiii de vârstă mare nu au fost duşi la spital, nu prezentau probleme de sănătate, aveau o stare bună. După evaluarea celor șapte copii la Spitalul din Lugoj, doar doi dintre ei au rămas internaţi: o fetiţă de patru ani cu gripă şi un băieţel de cinci ani cu pneumonie incipientă. Cu această ocazie au fost reevaluaţi şi primii doi copii care au fost externaţi în 15 ianuarie şi au fost trimişi acasă, unul cu diagnosticul constipaţie, altul clinic sănătos”, au relatat, luni, reprezentanții DGSASPC Timiș.
Evoluția cazurilor
Potrivit acestora, evoluția celor doi copii care au rămas în spital a fost bună, însă în 22 ianuarie, starea băiețelului internat (cel de cinci ani) s-a înrăutățit (saturaţie scăzută de oxigen), a început terapia cu antibiotic, iar în 23 ianuarie medicul curant a spus că starea sa a început să se îmbunătățească, evoluția în urma administrării de antibiotic fiind una pozitivă.
„În 24 ianuarie, medicul a întrebat-o pe doamna asistent maternal care stătea cu băieţelul în spital, dacă este de acord să transfere băieţelul la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara, deoarece starea sa de sănătate nu era bună, doamna fiind de acord. În 24 ianuarie, Salvarea i-a transferat pe băieţel şi pe doamna asistent maternal la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara. În data de 25 ianuarie, starea fetiţei de la Lugoj s-a deteriorat, a apărut pareza pleoapei, domnul asistent maternal profesionist, care era în spital cu ea, le-a spus medicilor că se simte mai rău şi le-a sugerat să o transfere la Timişoara. Medicii au transferat-o în 25 ianuarie la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara, iar în aceeaşi zi, după ce a apărut suspiciunea de a fi bolnavi de botulism, au transferat-o la Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş» din Timişoara”, au mai transmis cei de la DGASPC Timiș.
În 26 ianuarie a fost transferat şi băieţelul de cinci ani de la Spitalul pentru Copii Louis Ţurcanu din Timişoara la Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş» din Timişoara.
Apoi, după ce managerul de caz şi şeful de serviciu au discutat cu medicii despre starea altor trei copii rămaşi acasă ce aveau pareza pleoapelor, s-a decis că sunt probleme neurologice şi că ar putea fi vorba despre o posibilă intoxicație.
În cursul zilei de 25 ianuarie, managerul de caz şi şeful de serviciu s-au dus la Fădimac să vadă din nou care este starea copiilor şi i-au luat pe cei cinci copii de vârstă mică (evaluaţi în 20 ianuarie la Spitalul din Lugoj) şi i-au dus la Spitalul pentru Copii Louis Ţurcanu din Timişoara. Pe drum spre Timişoara, au fost contactați de medici şi li s-a spus că este posibil să fie vorba despre risc de a fi bolnavi de botulism. În 25 ianuarie copiii au fost internaţi la Spitalul pentru Copii Louis Ţurcanu, li s-au recoltat probe biologice şi au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.
Apoi, în 26 ianuarie, managerul de caz a plecat la Fădimac pentru a-i aduce şi pe cei patru copii mai mari (care nu prezintă probleme de sănătate), pentru a fi evaluaţi la Timișoara. După evaluarea medicală, trei au fost externaţi, iar unul a rămas internat în spital pentru a fi ţinut sub observaţie.
„În 26 ianuarie, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s-a deplasat la Fădimac pentru ancheta medicală, la control a fost prezent şi medicul veterinar din localitate, care are în evidenţă animalele crescute în gospodărie, şi a recoltat probe din alimente: miere, cȃrnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, peşte, carne de la păsări, porc aflată în congelator, toate borcanele erau în regulă, nu aveau capacul ridicat. De cȃnd au fost internaţi şi până în prezent starea de sănătate a copiilor s-a ameliorat. Managerul de caz a ţinut permanent legătura cu spitalul”, au mai transmis reprezentanții DGASPC Timiș.
Potrivit celor de la DGASPC Timiș, salariul unui asistent maternal depinde de vechimea în muncă, dacă are sau nu copii încadrați în grad de handicap. În medie, leafa acestuia este cuprinsă între 2.500 de lei și 3.700 de lei net/lună.
„Indemnizația de plasament (banii primiți pentru fiecare copil) este de 1.082 de lei/lună pentru un copil sănătos și 1.623 de lei/lună pentru un copil cu handicap. Banii aceștia sunt pentru a cumpăra tot ceea ce e necesar unui copil: hrană, îmbrăcăminte, rechizite etc”, au declarat pentru Tion reprezentanții DGASPC Timiș.
Vă reamintim că, luna trecută, în comuna Mașloc, o fetiță luată în plasament a murit în casa asistentei maternale după ce a căzut din pat și s-a lovit la cap.
Pe aceeași temă:
Opt copii din Timiș, internați la Babeș cu suspiciune de botulism
Trimite articolul
XToți Amp din fadimac trebuie verificați cum trebuie de “marii specialiști” de la Dgaspc….. Este dezastru de ani de zile…. Primesc bani frumoși și copiii, ce sa mai zicem….. Revoltător
Bine de stiut
Spitalul din Lugoj este un model de organizare logistica. Pe o raza de 500 de metri sunt 3 cimitire.