– Ce puteţi spune despre România în contextul Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii?
– România, în general, trebuie să investească mai mult în creearea de locuri de muncă. E foarte important să profiţi de economia europeană, de libertatea de mişcare şi mobilitate, dar în acelaşi timp e foarte important să vezi cum pot să fie mai bine folosite fondurile europene. A fost un importan proiect, în ultimul an, în acest domeniu. Specialiştii noştri lucrează împreună cu specialiştii români în acest domeniu pentru a vedea cum pot fi îmbunătăţite performanţele pe mai departe.
– Poate populaţia romă să devină un segment important pe piaţa muncii?
– Da. Există o foarte bună promovare în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte strategia angajării femeilor rome, strategie care cere guvernelor să acţioneze în patru domenii importante, deoarece există o prăpastie între minoritatea romă şi populaţia majoritară. Şomajul este unul dintre domenii. Celelate domenii sunt sănătatea, educaţia şi condiţiile de trai. În toate aceste domenii trebuie acţionat, nu doar în România, ci în toate ţările, în ceea ce priveşte relaţiile dintre populaţia romă şi cea majoritară.
– Nu va fi greu?
– Binenţeles că este foarte dificil, pentru că foarte adesea, copiii romi trăiesc într-un mediu în care nu-i văd pe părinţii lor mergând zilnic la lucru, sau văzând vecinii angajaţi. Trăiesc o altă cultură. E foarte dificil să începi în acest punct dar, tocmai de aceea, educaţia este foarte importantă. Copiii romi trebuie să meargă la şcoală cu regularitate, poate chiar de la vârsta grădiniţei să intre în această rutină, mai mult decât au făcut-o înainte, astfel încât să aibă şansa la o viaţă mai bună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!