Repertoriul Corului Plugarilor include piese inspirate din folclor, lucrări acapella, dar şi însoţite de acompaniament, laice şi religioase, de la doine, colinde, la madrigale renascentiste şi muzică bizantină. Corul Plugarilor din Chizătău şi-a proclamat existenţa în aer liber, pe scenele săteşti sau din oraşe, a fost auzit şi la Centenarul Timişoarei din 1882 şi la propriul centenar din 1957.
Corul Plugarilor este condus acum de preotul paroh Valentin Birău, din Chizătău, care a reluat vechea tradiție corală cu tinerii din parohie.
La evenimentul de marcare a 160 de ani, care a avut loc în 27 decembrie, au participat, alături de corul din Chizătău, alte două coruri din eparhie, Corala Giroceana și Corul Ligii Tineretului Ortodox Român din Lugoj. Invitați la jubileu au fost și istoricul dr. Ioan Hațegan, cercetător științific la Academia Română, dar și prof. Simion Dănila din Belinț și prof. Constantin Stan, autorul monografiei corului, care au prezentat câteva date și evenimente din activitatea corului începând cu anul 1857 și până în prezent.
Fondatorul Corului din Chizătău a fost preotul Trifu Şepeţian, iar activitatea culturală a formaţiei corale a fost imortalizată de descendenţii săi, în valoroase tipărituri. Primul dintre aceştia a fost Lucian Şepeţian, care a tipărit în 1904, la Budapesta, Istoricul Corului Vocal al Plugarilor de la Chizătău. În 21 septembrie 1912, reprezentanții corului s-au numărat printre fondatorii Asociaţiei corurilor şi fanfarelor din Banat condusă de Ion Vidu şi Iosif Velceanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!