La Timişoara, produsele alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene se distribuie într-un spaţiu privat, pe Calea Circumvalaţiunii nr. 8-10, la Halele Timco. La fel ca dăţile trecute, lumea a stat la coadă pentru ajutoarele de la UE. Cei de la pază au povestit că primii beneficiari s-au aşezat la rând încă de aseară, iar unii dintre ei au luat numere de ordine pentru mai multe persoane. În prima zi au fost distribuite, de dimineaţă, peste 200 de numere de ordine, programul fiind doar până la ora 14.30 miercuri. După lunga aşteptare, oamenii au plecat acasă cu sacoşele pline sau cărucioarele încărcate. Au fost însă şi persoane care s-au aşezat la coadă fără să aibă numere de ordine.
„Aseară la ora 20:00 erau deja 50 de persoane, le-am explicat că pot să meargă acasă, produsele sunt suficiente pentru toată lumea, au preferat să stea peste noapte aici, nu pot să-i oblig să nu stea la rând… La ora 07:00 dimineaţa s-au dat 250 de numere de ordine. Până pe la 10:00 au intrat aproximativ 50 de persoane, o să dăm alimentele la toată lumea de la coadă până la sfârşitul programului. Dacă ne încadrăm în timp, vom împărţi şi la cei care nu au numere de ordine şi stau la coadă. Prima etapă de distribuire ţine până la sfârşitul lunii decembrie. În momentul de faţă, Primăria Timişoara are aproximativ 16.500 de beneficiari, sunt toate produsele pentru toată lumea. Ori vin acum, ori în decembrie, sunt aici”, a dat asigurări cel care se ocupă de acest program din partea Primăriei Timişoara, Cosmin Dumitrescu, responsabil PEAD.
Persoanele defavorizate primesc făină de grâu, mălai, zacuscă, carne la conservă, roşii în suc propriu, ulei, zahăr şi paste făinoase.
Ar trebui să primească şi miere de albine, dar acest produs a fost retras din cauza calităţii sale îndoielnice. Asta, după ce, în alte judeţe ale ţării, mierea, furnizată de o firmă din Bulgaria, a şi ajuns la unii dintre beneficiari, până să fie retrasă de către autoritatea contractantă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cei de la APIA au solicitat efectuarea de analize şi s-a constatat că produsul era contrafăcut cu glucoză şi conţinea unele substanţe ce ar putea dăuna sănătăţii.
„Anul trecut nu s-a primit deloc ulei în judeţul Timiş, anul ăsta avem toate produsele în afară de miere, care sperăm să vină până la sfârşitul lunii viitoare. Am primit mierea, dar apoi am primit o adresă de la Consiliul Judeţean Timiş să o returnăm. Am returnat-o la depozitul judeţean care se află la Topolovăţ şi urmează să primim alta care să corespundă cu normele cerute de APIA. Asta este informaţia pe care am primit-o”, a explicat Dumitrescu.
Cine primeşte ajutoare de la UE
Vor primi astfel de alimente şomerii, pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună, persoanele care beneficiază de ajutor social în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat şi persoanele cu handicap grav şi accentuat neinstituţionalizate (adulţi şi copii). De asemenea, în program intră şi beneficiarii mai multor legi speciale – Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, Legea 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, Legea 49/1999, Legea 309/2002, Decretul-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, OG 105/1999 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 – Legea 341/2004, Legea 109/2005, Legea 8/2006 şi Legea 578/2004, dar, atenţie, dacă veniturile lor cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, se află sub 400 de lei pe lună, precizează autorităţile locale.
Cantităţile de produse distribuite diferă în funcţie de categoria din care fac parte beneficiarii.
Ajutoarele se distribuie luni şi miercuri între orele 8.00-14.30, marţi între 8.00-17.30, joi între 8.00-16.30 şi vineri între 8.00-13.00, pe Calea Circumvalaţiunii nr. 8-10, iar beneficiarii le vor putea ridica, bineînţeles, pe baza actelor doveditoare.
Mai multe informaţii despre distribuirea alimentelor de la UE se pot obţine de la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară, Bd. Regele Carol I nr. 10, sau sunând la numerele de telefon 0356-416.049 şi 0256-220.583.
Citiți principiile noastre de moderare aici!