Brad natural vs. brad artificial
Este bradul din plastic sau bradul natural mai bun pentru mediu și climă? Când devine rentabil un brad artificial? La prima vedere, alternativa artificială pare să aibă un impact mai bun, deoarece poate fi reutilizată. Totuși, câți ani trebuie să sărbătorim cu bradul din plastic pentru a avea o balanță climatică echivalentă sau mai bună decât bradul natural? Calculul unei echipe de cercetare canadiene sugerează o durată de utilizare de până la 20 de ani.
Avantajul major al unui brad natural este că a crescut timp de opt până la zece ani, având astfel capacitatea de a stoca CO2 – ceea ce nu se întâmplă cu un brad din plastic. În plus, un brad natural poate fi complet valorificat, în timp ce bradul artificial nu poate fi reciclat de obicei și produce multe deșeuri. Cine alege varianta naturală ar trebui să ia în considerare câteva puncte: brazii din regiune sunt mai buni decât cei importați la preț de discount. Un certificat bio garantează că nu s-au folosit îngrășăminte artificiale și pesticide.
Brad DIY și alte alternative sustenabile
O variantă populară este cea în care crengi de diferite lungimi sunt legate între ele cu sârmă, formând o formă triunghiulară de brad. Acest „brad” foarte simplu poate fi apoi decorat cu diverse ornamente sau lăsat să strălucească în minimalismul său, fiind decorat doar cu o ghirlandă de lumini.
Cei care nu se simt confortabil cu proiectul de bricolaj pot opta pentru o bază reutilizabilă în care se introduc crengi de brad. Doar verdeața tăiată trebuie procurată anual, astfel că este o alternativă cu adevărat sustenabilă la bradul de Crăciun, deoarece pentru crengi nu trebuie tăiat niciun copac. Iar cine nu dorește să construiască un brad întreg, poate pregăti o coroană de ușă sau alte decorațiuni pentru ferestre.
Bradul în ghiveci
O altă opțiune ecologică este bradul în ghiveci, care poate supraviețui și după sărbători. Este important ca bradul să fie îngrijit corespunzător, păstrat într-un loc răcoros și luminos, departe de sursele de căldură. Udați-l cu moderație, având grijă să nu stea în apă, pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. După zece zile, maximum două săptămâni, ar trebui să fie scos din casă.
„Bradul de Crăciun”, în aer liber
O alternativă neconvențională la bradul de Crăciun este un brad în aer liber: pur și simplu se decorează un copac din grădină cu o ghirlandă de lumini sau bradul ales pentru această apariție specială este plasat în apropierea ușii de terasă sau a feroneriei din sufragerie.
Cum să alegi decorațiuni sustenabile pentru brad
Bunica are în pod cutii cu decorațiuni vintage care așteaptă de ani de zile să fie folosite. De asemenea, pe piețele de vechituri sau pe platformele online se pot găsi cutii întregi de decorațiuni de Crăciun folosite, dar într-o stare foarte bună. Sau poți întreba în familie sau cercul de prieteni dacă se poate organiza un schimb de decorațiuni – astfel, există diversitate în decorarea de Crăciun în fiecare an.
Decorațiunile comestibile, cum ar fi turta dulce sau covrigeii, sunt cele mai bune ornamente – deoarece, după sărbători, nu rămâne nimic din ele. În plus, cei cu mâini dibace pot crea stele din hârtie. Și feliile de portocale uscate sau bețele de scorțișoară arată, de asemenea, bine în bradul de Crăciun. Mai mult decât atât, în natură se găsesc lucruri frumoase care pot fi transformate cu puțin efort în decorațiuni, spre exemplu, conurile de pin pot fi decorate cu fundițe.
Ce facem cu bradul de Crăciun după sărbători?
Gestionarea bradului după sărbători este crucială pentru a minimiza impactul asupra mediului. Dacă ajunge într-o groapă de gunoi, bradul va elibera metan în timpul descompunerii, un gaz de seră mult mai dăunător decât CO2. În schimb, arderea bradului eliberează exact cantitatea de CO2 pe care a stocat-o în timpul vieții sale. O altă opțiune ar fi să consultați firmele de salubrizare locale pentru opțiunile de reciclare disponibile, contribuind astfel la un mediu mai curat.
Aceste practici sustenabile pot transforma sărbătorile într-o experiență nu doar frumoasă, ci și responsabilă față de mediu.
Pentru a fi la curent cu informațiile, urmăriți dm drogerie markt România pe Facebook sau Instagram.
(3216)
Citiți principiile noastre de moderare aici!