În calendarul pe stil vechi – cel iulian – Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește cu 13 zile mai târziu față de calendarul ortodox. Astfel, sârbii din Banat vor celebra anul acesta Nașterea Domnului sâmbătă, 7 ianuarie.
Vineri, 6 ianuarie, ca în fiecare an, în Ajunul Crăciunului, va avea loc aprinderea trunchiului de stejar, Badnjak, ceremonial care semnifică arderea păcatelor și înălțarea spre lumină. Cu cât flăcările se înalță mai mult, cu atât se crede că este mai îndurător Dumnezeu cu făpturile Sale.
Evenimentul are loc în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii, de la ora 17. După ceremonial, credincioșii sârbi asistă la slujba vecerniei, iar la plecare primesc legături făcute din crenguțe de stejar cu paie, pe care le duc acasă. Rămurelele semnifică puterea și tăria cu care va fi întâmpinat Noul An, iar paiele simbolizează locul unde s-a născut Iisus.
Nu numai sârbii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, ci și moldoveni, ardelenii, rușii lipoveni, bulgarii sau ucrainenii.
Potrivit vechiului Calendar Iulian, sărbătoarea Nașterii Domnului, stabilită pe 7 ianuarie, este precedată de seara de Ajun, când copiii și tinerii îmbrăcați în costume tradiționale, având colaci legați cu ștergare înflorate, colindă pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt.
Conform Calendarului Iulian, Anul Nou va fi în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie, iar Boboteaza în 19 ianuarie.
Trimite articolul
XDe ce e asta o stire daca primaria in intelepciunea ei a decis ca nu e cazul sa tina targul de Craciun deschis si pentru sarbatoarea pe stil vechi?