Reprezentanții Poliției Locale spun că tot mai mulți cetățeni aruncă deșeuri pe domeniul public, iar rampele clandestine formate în oraș îi determină pe oameni să lase mai multe gunoaie la colț de stradă. Ei cer primăriei să fie sincronizată colectarea rampelor, astfel încât pe un traseu să se acționeze simultan și să nu se mai adune gunoaiele haotic. Mai mult, ei solicită amenajarea de spații verzi acolo unde sunt mini-gropi de gunoi.
„Vă rugăm să analizați oportunitatea amenajării unor spații verzi în locațiile unde se formează rampe clandestine sau plantarea de arbori și arbuști acolo unde este posibil, în urma verificărilor constatând că acolo unde cetățenii au luat această inițiativă nu s-au mai format rampe, acesta fiind un mesaj subtil pentru cetățenii necivilizați care contribuie în mod constant la formarea rampelor clandestine”, se arată într-o adresă transmisă de Poliția Locală primăriei.
Nesimțiții, obligați să curețe locul unde aruncă gunoaie
Oamenii legii cer, de asemenea, creșterea amenzilor, astfel încât „jumătate din minimul amenzii pentru abandonul deșeurilor pe domeniul public să crească la 1.000 de lei, în prezent, jumătate din minimul amenzii fiind de 250 de lei”.
Cei care sunt prinși acum că aruncă gunoaie pe stradă sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, contravenienții având posibilitatea să achite în termen de 15 zile doar jumătate din minimul sancțiunii prevăzute de lege, adică 250 de lei. Dacă aleșii locali decid să modifice HCL 371/2007, amenzile vor fi cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei pentru astfel de fapte. În plus, cel amendat este obligat să curețe zona pe care a abandonat deșeuri, în termen de 48 de ore, în caz contrar riscând o altă amendă, între 2.000 și 2.500 de lei.
Mai mult decât atât, vor scoate mai mulți bani din buzunar și cei care scuipă pe stradă sau aruncă hârtii, mucuri de țigară, ambalaje, PET-uri, doze, resturi alimentare ori semințe. Vor fi amenzi între 500 și 1.000 de lei.
Proiectul va ajunge în curând în atenția consilierilor locali și va intra în vigoare după adoptare.
Vă reamintim, Primăria Timișoara încearcă pentru a doua oară să găsească o firmă care să curețe orașul de rampe clandestine. Pune la bătaie 7,5 milioane de euro pentru patru ani.
Dacă licitația va avea succes, Timișoara ar putea fi primul oraș din țară cu trei firme de salubritate, aceasta din urmă alăturându-se Retim și Brantner. Până una alta, timișorenii pot scăpa de deșeurile voluminoase la cele patru puncte de colectare ale Retim, care funcționează pe Calea Torontalului nr. 94, pe str. Torac nr. 2-4, pe str. Avram Imbroane nr. 70 și în parcarea de sub Podul Calea Șagului.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPot sa mareasca amenzile pana la infinit.
Nu lipsa legilor e problema, ci faptul ca nu le aplica cine trebuie..
Timișorean, după tine… Cine ar trebui să le aplice ?!
Foarte bine, dar sa puneti si scrumiere la toate cosurile de gunoi.
Eu personal am vazut o politista locala mancand un langos si aruncand apoi hartia de ambalaj pe jos. Deci chiar asa. Cine sa aplice legea?
Dar amenziile pentru gunoaiele aruncate de PNL in Primaria Timisoara nu se aplica?
O initiativa extrem de binevenita!!!
astia nu-s capabili sa dea amenzi la masini care stau parcate ilegal cu lunile, o sa prinda pe unu cu seminte
e clar, robulake se asteapta sa fie trantit pe jos si scuipat.
Cum adica pentru scuipat pe jos????
Ce-mi place asta la noi la romanica: o sa punem amenzi usturatoare in legi, o sa ii rupem la buzunar! Dar cine? Ca nu are cine sa te amendeze in toate domeniile ca institutiile statului au putin personal si ala care exista sta in birou, fie ca sunt supraincarcati cu birocratia, fie ca nu vor sa isi faca treaba, fie ca le e frica sa isi faca treaba.
Cel mai concret exemplu e politia, care cred ca e si institutia cu cei mai multi angajati. Ies saptamanal si zic ca au facut o razie de cateva ore si au dat 300 de amenzi. Si dupa te gandesti ca sunt vreo 300.000 de masini in zona timisoarei plus 500.000 de pietoni plus cine stie cati biciclisti si ca aia 300 reprezinta practic 0.
Ce sa mai vorbim de problemele cu gunoiul, constructii, norme la incendiu, produse expirate etc. Ca fiecare institutie, garda de mediu, opc, isc, isu au cativa angajati de ii numeri pe degete. Ce sa faca cativa oameni??
Dar sigur sa facem amenzi de zeci de mii de lei ca daca totusi printr-un miracol il prindem pe unu incalcand legea sa il omoram cu amenda, de sa ii stea inima in loc. Nu contraza ca in stanga lui, in dreapta lui, in fata lui, in spatele lui mai e cate unu care incalca legea.
Dincolo amenzile sunt mult mai mici raportate la salariul mediu, dar se aplica. Si daca amenda ar fi si 10 lei la noi, dar ai luau-o zilnic, la sfarsit de luna cand calculezi ca ai dat 3000 lei sa vezi cum s-ar linistii omu. Indiferent de domeniu si de incalcare a legii!
Degeaba cresc ,dacă nu le și aplicați
ati putea mari si nr de cosuri de gunoi din cartiere nu doar in centru
Ba-ba-ba-baani – zic orice sa-i ia, si de returnarea lor sub forma de orice ar fi public si util pentru aia in numele carora ii iau, acolo e amnezie totala. A, scuze, ii returneaza sub forma de lucrari ca punga de chips, 90%aer restu pe bune, numa aeru ala nouaj la suta pe foaie mai duce niste bani la vale spre buzunarele care trebe – tot publici.
Amenzi, amenzi si noi inca capdeclei ne bucuram, ca ne gandim ca muama ce corectitudine o sa fie de-acu si o sa ii se intample aiurea numa lu dusmanu nostru Vasilica sau Prazulete.
Bai nene, amenda e za last resort ca masura, un fel de bata-n cap asa, in materie de eforturi civilizate. Da pt alea de prezenta/monitorizare, avertizare, mustrare, convingere trebe munca. Plus, nu intra banu, si ala trebe rau, e cu campanii, cu cumetrii – nu te duci la alea cu bifat ca ai dat 100 de mustrari in ultima saptamana, este?